FLYERZ REVIEW

Ismerd meg jobban Budapestet! – VI. kerületi kisokos másképp

53

A sors hozhatta úgy, hogy a Flyerz ünnepi kiadása egybe esik „Ismerd meg Budapestet” sorozatunk következő részével, nevezetesen a hatodikkal. Budapest ezen része ugyanis az egyik legnépszerűbb és legmozgalmasabb kerülete.   

Persze nem volt ez mindig így! Ugyanis a 18. században a mai VI. kerületnek szinte egészét mezők és szántóföldek borították. A népesség gyarapodása folytán kezdték betelepíteni a „peremvidéket”, mely során először majorságok, majd akác-és eperfa földek terültek el itt. A 19. századra aztán megkezdték az építkezéseket és a házak gyorsan nőttek ki a földből. A VI. kerület híres a pesti oldal első gyáráról: a selyemgyárról, mely a környékbeli munkaerő jelentős részét vonzotta be a földművelés mellett.

Az Andrássy út fénypompában

A kerület (habár máig a második legkisebb területű), hasonlóan a belvároshoz nagyon mozgalmas volt éjjel és nappal is. A gyors népességnövekedés hozta magával az infrastruktúra kiépítését, ennek kapcsán megépültek a jelentősebb utcák és utak: köztük a kerület határán fekvő Király utca és az Andrássy út is.

Némileg megnyugtató, hogy van ami nem változik. A Pesti Napló szerint a régi szép időkben is állandóan akadályozták a közlekedést: „Az a jó régi pesti szokás. Nálunk az új utcákat először is kikövezik. Ha megvan, konstatáltatik, hogy a kövezés nem ér semmit, ha nincs gáz. Felszedik tehát a köveket, elhelyezik a gázcsöveket, és megint lerakják a köveket. Akkor aztán az konstatáltatik, hogy vízvezeték is kellene, megint felszedik a kövezetet, és elhelyezik a vízcsöveket és újra lerakják a kövezetet.”

Kodály körönd, régen (Fotó: Wikipédia)

Itt épült fel az Operaház, ahol – képzeljétek el, – az 1884-es megnyitó óta műsoron van Katona József Bánk bán című műve! Ami még érdekesebb, hogy a Kodály körönd is itt épült fel, melyet először Köröndnek neveztek el, majd 1938-ban Hitler Adolf térre keresztelték, végül megkapta a Kodály körönd nevet, az egykor itt lakó Kodály Zoltánról.

A Király utcában is történtek fontos dolgok: például a hajdani Velence kávéházban vetítettek először mozgóképet, 1891-92 körül. És ha már az utcáknál tartunk: el tudjátok képzelni, hogy a Nagymező utca valaha ingoványos-mocsaras, majd szántóföldes terület volt? Semmi romkocsma, semmi szórakozóhely mint manapság – innen is született meg az utcanév: a ’Grosse Feld Gasse’, melyet magyarosítottak a Nagymező elnevezésre.

Rengeteg híres magyar neve kötődik egyébként a VI. kerülethez. Itt állt a Liget Szanatórium, ahol Ady Endre meghalt, itt fejezte be Erkel Ferenc halála előtt az István a királyt, de a kerület lakosa volt Jókai Mór, József Attila és Pilinszky János is.

A kerület egyébként kulturális központ, rengeteg a mozi és színház (amellett, hogy most már a szórakozóhelyek is ellepték az utcákat): itt van például a Művész mozi, a Radnóti, a Centrál, a Thália Színház, a Mikroszkóp Színpad és a Játékszín is, de a gyerekek is megtalálják a helyüket a Budapest Bábszínház előadásain. Ja, és nem csak ott. A Benczúr-közben eldugva ugyanis egy mesebeli játszótér van (ez a város egyik legjobbja), amit érdemes kipróbálni, mert a páros hintától kezdve a mászófalon át a mesevárosig minden van!

Hamarosan Advent – ti beterveztétek már, hova mentek karácsonyra hangolódni? 🙂

És, hogy mi lesz még a kerületben? Például adventi vásár. Szóval, ha épp nem a Vörösmarty térre vagy a Szent István térre készülsz forralt borozni és nézelődni, akkor vár a Terézvárosi Adventi Vásár a Jókai téren, november 24. és december 23. között!

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2017/2018 téli számában is!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .