Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
PROGRAMAJÁNLÓ

Ismerjük hazánk legszebb barlangjait? A Szent István-barlang is egy közülük

52966906_2355135517829797_7929583241390981120_n
Most egy ismertebb természeti szépséggel, a Lillafüreden található Szent István-barlanggal kezdjük a sort. A Miskolctól nem messze fekvő Lillafüreden számos kikapcsolódási lehetőséget találunk, és egyikről sem kell lemondani a másik érdekében. Ha több napot töltünk el a környéken, akkor ugyanúgy beleférhet a programba a jól felszerelt kalandpálya kipróbálása, mint a csónakázás és persze a barlangászás is.
Forrás: magyarnemzetiparkok.hu

Bár a Palotaszállótól körülbelül 5 percre található Szent István-barlang bejárása nem igényel szakképzettséget és különleges felszerelést, a benti látvány és a sok érdekes információ akkor is lenyűgöző. Ez ugyanis a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, amit 1931 augusztusában, óriási érdeklődő tömeg szeme láttára adtak át.

A barlangot a megnyitása óta folyamatosan látogatják, de a járatokban és a különböző termekben még ma is fejlődnek a szépséges cseppkövek. A barlangban nemrég a fényforrások is megújultak, így a korszerű LED-es lámpáknak köszönhetően lecsökkent a kártékony algásodás, és a látási viszonyok is jobbak lettek.

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu

A Szent István-barlang egyik legszebb része a Kupola-csarnokban látható Megfagyott vízesés nevű cseppkőképződmény, ami a terem teljes falát beborítja egy kicsivel több mint 20 méteres felületen. A másik érdekességet szinte csak akkor vesszük észre, ha a túravezető a fejünk fölé bök a lámpájával. Az egyik alagútban ugyanis ott tátong a Szent István-barlang természetes bejárata a Kutya-lyuk, ami a hegyoldalban nyílik.

A barlangba sokan érkeznek tornázni és pihenni, még iskolás csoportok is, ugyanis a barlang levegője légúti megbetegedések gyógyítására is alkalmas. De a 170 méter hosszú vezetővel bejárható szakaszt tornaóra nélkül is felfedezhetjük. Erre a nyári időszakban (április 1-től szeptember 30-ig) naponta 9 órától 17 óráig van lehetőségünk. A séták 30 percesek, a teljes árú jegy pedig 1500 forint.

További információ: www.termeszetvedelem.hu

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..