EGÉSZSÉG & SZÉPSÉG

Itt a nyár: hajápolási tippek a meleg időre

Screen Shot 2019-05-27 at 10.26.27

Lassan közeledik a nyár, ezért végre megkezdődik a strandszezon. A haj és a fejbőr azonban károsító körülményeknek van kitéve, ezért a meleg idő esetén jobban oda kell figyelni a hajápolásra. Ebben a cikkben bemutatunk pár hatékony tanácsot.

A nyári idő hatása a hajra

A sós tenger, a klóros víz vagy az UV-sugárzás nem csak a bőrre van negatív hatással, hanem a hajnak sem tesz jót, főleg ha az festett vagy szőkített. Az UV-sugarak például képesek hidrogén-peroxidként működni, ami szétroncsolja a hajszerkezetben található pigmenteket. Az ilyen jellegű fehérítés miatt a haj színtelen, fakó és merev lesz. Továbbá a jelenség kivonja a keratinban található nedvességet, és ezáltal a hajkorona veszít a rugalmasságából és sokkal szárazabb lesz.

Ezeknek a tényezőknek köszönhetően a nyári időszak során fokozottan oda kell figyelni az ápolásra, hiszen a gyakori hajmosás és az említett példák nagyon megviselik. A nagy melegben ráadásul a különböző hajformázó eszközök és szerek is másképp viselkednek. Éppen ezért ajánlja minden szakértő azt, hogy nyáron érdemes kitolni a két hajfestés közötti időszakot, mivel ezek a készítmények szárítják a hajat. Az ideálisnak a 6-8 hetet tartják. Alternatív megoldásként jól nézhetnek ki a különféle melírtechnikák, mivel ezeknél a lenövés nem feltűnő, és a frizura továbbra is ápoltnak fog látszódni.

Kíméletes hajápolás

A fodrászok szerint a nyáron történő hajápolásnak három lényeges szabálya van. Az egyik a kíméletes ápolás, a másik a rendszeres hidratálás, végül pedig oda kell még figyelni a megfelelő hajviseletre is.

A kíméletes ápolás kapcsán azt tanácsolják, hogy érdemes hanyagolni a sampont. Mivel nyáron sokat izzad a szervezet, az ember többször jár strandra, ezért a hajmosások közötti idő is rövidül. Éppen ezért ajánlják a sampon teljes vagy részleges elhagyását. A vegyszer alapú készítmények bizonyos szintig nehezítik a fejbőrt, ezért a samponhasználatot a terhelés elkerülése miatt hasznos csökkenteni.

Strandolás alkalmával az öblítés jó taktika lehet a haj ápolása érdekében. Abban az esetben, ha a klóros vagy a sós víz érintkezése előtt átöblíted a hajad, akkor az vizesen már jóval kevesebb sót vagy klórt fog magába szívni. A fürdés, úszás után is érdemes öblíteni, ezáltal kellően megtisztul a fejbőr. A törölközőt csak gyengéden használd, a dörzsölés helyett inkább csak itasd fel a vizet.

A nyári hónapok legtöbb napján nem baj, ha elfeledkezel a hajsütővasakról és a hajszárítókról. A meleg levegőn nemcsak a tincsek, de a fejbőr is könnyen megszárad, ezért nincs értelme ilyen eszközöket használni. A forró levegő ugyanis stresszt okoz a hajszálaknak. A göndörítő és egyenesítő eszközök pedig roncsolóak, ezért inkább mellőzd ezeket, vagy csak különleges alkalmakra vesd be.

A hajformázók a meleg időben nagyon rossz hatással vannak a tincsek egészségére. Ide tartoznak a lakkok, habok, waxok és egyéb fixáló termékek. Ezek a napsütés miatt ragacsos réteget képeznek a frizurán, ami hosszú távon képes tönkretenni a hajszerkezet egészségét. Olyan problémák is megjelenhetnek ezáltal, mint például a hajhullás vagy az elgyengülés.

A kifésülő sprayt viszont mindenképp használd. Ez a készítmény ugyanis kezelhetővé teszi a hajkoronát. Véd a kiszáradás ellen és jó hatással van a rendszeres fésülés okozta sérülésekre. Ezt a terméket minden nagyobb fésülés előtt alkalmazd a haj teljes hosszára.

Rendszeres hidratálás

A különféle hidratáló pakolások alkalmazása nagy segítség lehet a napsugarak okozta kiszáradás ellen. Ajánlott legalább minden második vagy harmadik hajmosás során használni. Segíthetnek még az öblítést nem igénylő krémek és olajok is, hiszen ezek jó hatással lehetnek a nedvesség megőrzése. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ezeket a termékeket csak a hajvégekre alkalmazd, különben a frizura elnehezül és zsírossá válik.

Fontos gondoskodni a fényvédelemről. A legtöbb kifésülő spray már tartalmaz hővédő hatóanyagokat, ezért az ilyen típusú termék ebből a szempontból is jó választás lehet.

A külső segítség mellett a belsőt sem szabad elhanyagolni. Igyál sok vizet, hiszen a vízhiány könnyen meglátszik a hajszálakon. Ezt a hiányt pedig semmilyen készítmény nem tudja pótolni.

Nyári frizura

Mind a szezon előtt, mind pedig a szezon után érdemes meglátogatni a fodrászt egy-egy frissítő vágás miatt. A hajvégek így könnyebben megtartják egészséges állapotukat és kevésbé szenvednek a káros hatások miatt.

A haj megóvása érdekében viselj kalapot vagy kendőt, ezzel ráadásul csökkentheted a napszúrás lehetőségét.

Válassz olyan frizurát, ami kiállja a strand vagy a tenger körülményeit. A párás környezetben ugyanis minden esetben összekócolódik, begöndörödik a haj, ez ellen semmilyen készítmény nem hatásos. Érdemes ezért inkább természetes hatású frizurát választani.

A káros sugárzás és a hajat érő klór, só ellen hatékony módszer lehet az óvatos öblítés és a rendszeres hidratálás. A nyári frizura segít abban, hogy a haj egészségesnek és rendezettnek tűnjön, amihez ráadásul nem kell hajformázó eszközöket alkalmazni.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .