Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRONIGHTSHIFT

Itt az ősz, ami csak egyet jelenthet: hamarosan indulhatunk a Borfesztiválra!

borfesztival

Igazán illusztris környezetben, A speiz étteremben gyűlhettek össze a borra szomjas és információra éhes újságírók, egy hét múlva ugyanis indul a már hagyományossá vált Budapest Borfesztivál a várban. Jelen sorok íróját nemcsak a borok terén való dilettantizmus jellemzi, hanem ráadásul az allergiája miatt ízérzékelésben is korlátozott, így részben az elmondottakra, részben tavalyi borfesztes emlékeire hagyatkozva születik a cikk.

A helyszín tekintetében a vár teljesen ideális a borfogyasztáshoz: míg a sörfesztiválok rájöttek, hogy a hely túl szűkös és fellengzős, a borértő közönség nem kizárólag rossz értelemben vett sznobériájához tökéletes díszletet biztosít a vár és az alatta elterülő város, ahol idén már 26. alkalommal koccanhatnak az egyenpoharak, amelyeken, szokás szerint, a Spar logója is ott terpeszkedik. A cég már 11 éve támogatója a fesztiválnak, amelynek olyan praktikus előnyei is vannak, hogy kifejezetten olcsón is lehet iható borokat kortyolni – a kiemelt helyen található Spar-bódé idén is röppenti a részegedni vágyó fiatalok remek lehetőségét: három bor után a negyedik ingyen van. Természetesen csak távoli ismerőseink ismerőseinek elmondásából tudunk arról a tavalyi stratégiáról, miszerint három kör a legolcsóbból még mindig olcsóbb volt egy felsőbb kategóriás bornál, amire negyedik körben lehetett pályázni.

A képen (balról jobbra) Légli Ottó elnök, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa; Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium); Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató (SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.) és Zilai Zoltán ügyvezető igazgató (Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.) a 26. Budapest Borfesztivál sajtótájékoztatóján

A sajtóesemény egy némiképpen feszengős prezentációs kör volt, ahol a szervezésben segédkezők mondták el, miért is remek a magyar bor és a fesztivál. Ha valaki nem tudta volna, az eredetvédelemért helyettes államtitkár felel: Gál Péter jelenléte a földművelésügyi minisztériumtól azt is jelzi, hogy a kormány is óvó szárnyait helyezi a fesztivál fölé. HÁT úr példásan röviden a magyar borokban rejlő lehetőségekről beszél, és a rendezett sokszínűség képzavarával az eredetvédelem örömeit ecseteli, amelytől megkímélem az olvasókat, lényeg a lényeg, tessék levédetni a termelőhelyet, mert az gyarapíthatja a reputációt, gyermekeink pedig büszkék lehetnek ránk, ha helyesen cselekszünk.

Légli Ottó a borászok részéről szólalt meg, nagy sietősen a szüretről elszakadva. Ő nem véletlenül a borok bemutatásának jó lehetőségeként tekint a fesztiválra, és biztosítja a közönséget, hogy jó hangulatban folyik a szüret. A magyar bor értéke, mint mondja, az egyediség, ez is lett a Nemzeti Borstratégia egyik sarokpontja, simogatja meg szavaival saját magát és a helyettes államtitkárt, majd jelzi, irigyli a látogatókat, hogy ennyiféle bort kóstolhatnak meg.

Eztán Heiszler Gabriella, a Spar magyarországi ügyvezető igazgatója az „emóciókról” beszél roppant emocionálisan, amelyek a borok és a Spar irányába özönlenek, majd az emotív kezdés után letaglózó adathalmaz jön, amiből legyen elég annyi, hogy sok bort adnak el, egyre több minőségit, azon belül főleg fehéret és dinamikusan növekvő ütemben rosét, kapd össze magad, vörösbor! Mint fentebb jeleztük, most is lesz tehát Spar stand, idén először viszont food truck is várja a látogatókat. Itt a reklám helye: nagybevásárlást tervező borbarátoknak irány a Spar, ha 10 rugó felett vásárolsz, féláron kapsz jegyet. Ami viszont tényleg egy szép kezdeményezés: borárverést is szerveznek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatására. Erről már Zilai Zoltán, a borfeszt ügyvezető igazgatója beszél bővebben, tőle megtudjuk, hogy egy kísérleti programba szállhatnak be az adakozók: négy hátrányos helyzetű kistelepülésen 200 gyermek életpályagondozása a kiemelt cél, fogantatástól munkába állásig.

Zilai ezen kívül a borfeszt edukatív dimenzióját is kiemeli (itt nem bírtuk visszafogni a mosolyra húzódó szájunkat: már a közepesen high-end alkoholvonatkozású rendezvények mindegyikén is elhangzik a fellengzős edukációs cél, és mi mást is tehetnénk, mint reméljük, a közönség roppant edukáltan távozik majd az iszogatásból), és a szakmai beszélgetések nagy számával dicsekszik. A vendégország idén Chile lesz, amely már csak azért is kuriózum, mert nem annyira vannak jelen a magyar piacon, hát most minden lehetőségünk meglesz a kóstolásra, 8 borászat több mint 40-féle borát lehet kortyolni.

Persze a fesztivál nem kizárólag az ivásról szól, megszokott módon sok kulturális program is vár, immáron négy színpad lesz: egy nagy és három kisebb, ezt azzal a kicsit bicegősen hangzó extrával is megtoldották, hogy minden nap más-más „borhangulat” kapcsolódik a zenei kínálathoz. Csütörtökön a könnyűzene uralja a színpadokat: ennek jegyében a világ valószínűleg legidegesítőbb összekötőszövegeiről hírhedt Lóci játszik, majd a Soulwave zenekarok lépnek fel, melléjük pedig pezsgőt kínálnak a szervezők. Pénteken világzene lesz hallható, és a csodálatos, fantasztikus, lenyűgöző Antonia Vai lesz a headliner, akit további jelzők keresése helyett inkább tessék meghallgatni, a péntek azért is jó alkalom, mert szimfonikus kísérettel lép fel, roséborok borhangulatától átitatva. Szombaton a Magyar Jazz Napja és a fehérbor kerül a középpontba, vasárnap pedig a népzenét öblíthetjük le vörösborral. Szeptember 7-10-ig tehát irány a vár – ha megjött a szeptemberi fizetés és sikerül talpalatnyi helyet találnunk a sok borbarát közepette, bizonyosan jól fogjuk érezni magunkat.

Szerző: mitillik

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..