Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionGASZTRO

Jó-e a pálinkád? Gabi megmondja!

borbath-gabi

A pálinka szakértése nem kizárólag férfias munka; Borbáth Gabriella erre a bizonyíték! A fiatal anyuka már több mint tíz éve van ebben a tágnak nevezhető szakmában, és elég nagy megbecsülésnek örvend.

Amikor a pálinka szót meghallja a magyar ember, már akkor melegség önti el a szívét. De ha egy kicsit tovább megyünk az asszociációk nyomán, akkor sok embernek egy deres halántékú, kicsit pocakos főzőmester jut leginkább eszébe. Pedig ennek a hungarikumnak az elismertségéért rengeteg nő is küzd!

„Akkor kezdődött minden, amikor a vendéglátásban dolgoztam és az egyik főnököm meglátta, hogy nem csak kóstoltatni szeretem a bort, hanem a lelke is érdekel az italnak. Elküldött sommelier-tanfolyamra, akkor kezdtem jóban lenni a pálinkával is” – ismerkedett meg a párlatokkal Gabi, akire nem sokkal később rátalált a Rézangyal tulajdonosa. Maros Robival és más szakemberekkel együtt csináltak újságot is a kezdetekben, aztán mellé került pálinkasommelier-nek, ahonnan már nem volt visszaút.

Aztán jött a pálinkabíráló tanfolyam Gyulán, és a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) is meghívta állandó ítészei közé. Közben lánya született, de 2013-ban tovább tanult, az akkor Kertészeti Egyetemnek hívott intézmény 2 éves pálinkamesteri szaka következett, és megannyi magvas gondolat megvalósítása.

„A pálinka nem csak egy ital, amelyet vacsora előtt étvágygerjesztőnek lehet fogyasztani. A pálinka a gasztronómia része; a célom az, hogy megmutassam az embereknek, hogy a pálinka mellé minden jó illik” – ad rövid betekintést ars poeticájába Gabi, aki kreativitását pálinkavacsorákkal és a Szimpla segítségével élhette ki ekkoriban. Pálinkakurzusokat tartott időnként, de a pálinkát ételekkel is párosította. “Szarvasgomba, kenyér, ehető virágok – mindennel össze lehet hozni a gyümölcspárlatunkat!”

„Tíz év alatt a minőségben sokat fejlődtünk, a fogyasztók már érzékenyebbek arra, mit isznak. A pálinkafogyasztók kiemelten érzékenyek erre, a kereskedelmi főzdék hatványozottan odafigyelnek termékeik minőségére: hogy tiszta, hosszan tartó ízélményt adjanak és egyediek legyenek, ami így együtt meghatározza azt a bizonyos pálinkafőzdét”  – mutat rá az elmúlt egy évtizedben bekövetkezett változásra. Gabriella mostanában a tapasztalatokat leginkább külföldről szerzi, és 2017 óta már az International Spirit World bírálója is – itt olyan ismert márkák ízmesterei jelennek meg, mint a Henessy és a Campari.

A Balaton Open volt az első olyan magyar pálinkaverseny, ahol csak nők bíráltak, de szerinte még mindig nem kapnak a hölgyek akkora teret, mint az erősebb nem képviselői. “Pedig mi másképpen kóstolunk, mint a pasik: genetikailag jobb is a szaglásunk. Engem a szürettől kezdve a cefrekezelésen át minden érdekel, mi nők a folyamatba szeretünk bele!”

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..