Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓSPORT

John P. Marshall – „Jó lenne egy Vác-Everton meccsen szurkolni az Európa-ligában!”

DSC_0203

Talán mondani sem kell, a foci itthon senkinek sem közömbös. Hasonlóan gondolkodnak erről az angolok is, egy hazánkban élő, brit üzletember kiváltképp: John P. Marshall feltett szándéka, hogy jó és népszerű csapatot csináljon Vácon. Magyar a felesége, itt szeretne családot alapítani, és a labdarúgáshoz kapcsolódó ambíciói is idekötik az NB II-es Vác FC tulajdonosát. Hazai sikertörténetek rovatunkban vele beszélgettünk!

Hogyan lett csapattulajdonos Magyarországon?

2006-ban, egy ingatlanbiznisz miatt érkeztem ide. Akkoriban a magyar labdarúgás szintje és infrastruktúrája is alacsonyan volt, de éreztem, hogy átlátom a „pályát”, és a magam módján képes lehetek javítani ezen.

Milyen impulzus hatására kötött ki Vácon, mennyiben támogatja a gárda munkáját a városvezetés?

Elsősorban az elhelyezkedés miatt. Hosszútávú stratégiában gondolkodom, ezért olyan helyszínt kerestem, ami már nem a főváros, mégis könnyen és gyorsan megközelíthető Budapestről. Jelenleg színtiszta magyar játékoskerettel dolgozunk, de ha egyszer külföldit igazolnánk, ez utóbbi ütőkártya lehet. Vác városa tisztességgel kiveszi a részét, szükség is van rá, lévén szimplán önerőből nehezen működhetne a projekt.

Mik a célok az elkövetkezendő években?

Mikor belevágtam, tízéves ciklusban gondolkodtam, ötéves periódusokra bontva. A felállított tervek lassacskán kezdenek megvalósulni, így szeretném, ha 2020-ra egy piacképes élvonalbeli csapata lenne a városnak. Ám az infrastruktúra még nem áll készen ehhez, így elképzelhető, hogy valamennyit csúszni fog az NB I-es szereplésünk.

Ha jól értesültünk, új stadionban és létesítményekben is gondolkodnak.

Dolgozunk az ügyön! Nagyon szeretnénk visszatérni Vácra, de ennek jó ideig technikai buktatói voltak. A Magyar Labdarúgó Szövetség szabályzata kimondja, hogy minden NB II-es klubnak minimum hatszáz főt el kell tudni helyezni fedett lelátók alatt. Nálunk ez nem volt adott, ezért egy ideig Dunaújvárosban, jelenleg pedig Budapesten, a III. kerületben vendégeskedünk. Az évek alatt minden engedélyt beszereztünk, a régi stadion bontásával, az építkezés megkezdésével pedig visszatérhetünk, és teljesen új alapokra helyezhetjük a váci focit. Reményeim szerint hamarosan!

Ha úgy hozná a sors, hogy Angliával játszana a magyar válogatott, kinek szurkolna?

Liverpooli születésű vagyok, és óriási Everton FC fanatikus! Mindig a kisebbnek szurkoltam, ezért nem tartom kizártnak, hogy egy Vác-Everton meccsen a csapatomnak, egy angol magyaron pedig Önöknek drukkolnék! Jó példa erre a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat szereplése jobban lázba hozott, mint a szülőhazámé.

Az angol vonal mennyiben használható Vácon?

Az üzleti modell és a szervezettség tekintetében mindenképp. De ugyanúgy igaz ez a játékra, hiszen az edzőnk, Zoran Spisljak is a szigetországban szerezte főbb tapasztalatait. Dolgozott Cardiffban és a Tottenham Hotspur-nél is – a szakértelmére hagyatkozva építjük a csapatot. Én az üzleti oldalon, a stáb pedig a szakmai részen igyekszik minél erősebb munkát letenni az asztalra, bízom benne, hogy jó az irány. Ezt mutatja talán az is, hogy az angol sajtó is egyre többet foglalkozik a témával. Többször kértek fel, hogy adjak interjút a csapattal kapcsolatban, például a „The Independent” magazin és a „BBC Radio” is, illetve a „The Guardian” országos napilap most készít egy esettanulmányt a történetemből. Nemrégiben pedig volt szerencsém a hazánkba látogató András yorki herceggel is személyesen találkozni és büszkén mesélni a Vác FC programjáról.

Ha tíz év múlva visszatekint, mit szeretne látni, mivel lenne elégedett?

Ha felépítenénk egy közösséget. Nem csupán a sport fontos, nagyon lényeges a szociális érzékenység is. Az egyik legfőbb személyes motivációm, hogy példát mutassunk, megszerettessük az egészséges életfelfogást a fiatalsággal, hogy utánpótlást neveljünk. A magunk módján segítenünk kell a váci emberek életét is, legyen az sportsiker, a rászorulóknak nyújtott jótékonysági akciók, vagy bármi más, amivel értékes tagjai lehetünk a közösségnek.

Zárásként gondoljuk végig: kész az új stadion, játszik benne egy ütőképes csapat. Mivel csalogatná ki a drukkereket?

Az aktív közösségi élet mellett szeretném, ha belátható időn belül játékost adnánk a magyar válogatottba. Egy olyan csapatot akarunk adni a váci embereknek, amelyre méltán büszkék lehetnek. De a Budapesten élő külföldi diaszpórának is remek alternatívát tud majd nyújtani a Dunakanyar szépségei és a csapat. És persze jó lenne egy Vác-Everton meccset végigszurkolni az Európa-ligában!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..