Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
SPORT

Kátyúfigyelőt az összes Fordba!

unnamed (1)

Egy közösségi technológia közvetlenül a műszerfalon jeleníti meg a kátyúkra figyelmeztető jelzéseket.

Az idei tél sok Európai országban kifejezetten pocsék időjárást hozott, így nem csoda, ha sok autós alig várja már, hogy kicsit melegebbre forduljon az idő, és már jó előre tervezgetik a húsvéti kirándulást.

Csakhogy a fagyos idő, a jég és a hó miatt idén rengeteg repedés és kátyú tarkítja az utakat.

Európában a balesetek több mint egyharmadában játszik szerepet a rossz minőségű útfelület. 2011-ben 20 millió kátyút regisztráltak a kontinensen, ám ezeknek alig a felét javították ki, de még ennek becsült költsége is meghaladta az 1,2 milliárd eurót. Nagy-Britanniában a helyi hatóságokhoz 17 percenként érkezik egy kátyú okozta kárról szóló bejelentés, és a kárigény átlagos összege 432 font (508 euró).

Ám a költséges javítások megspórolhatók lennének egy leleményes, virtuális kátyú-térkép segítségével, amit a Ford ma jelentett be, és aminek tesztje még idén megkezdődik. A térkép valós időben, a jármű fedélzeti kijelzőjén mutatná meg az autósoknak, hol és mekkora kátyúkra számíthatnak, sőt a rendszer elkerülő útvonalat is javasol.

“Egy virtuális térkép már a felfedezése pillanatában meg tudna mutatni egy új kátyút, és szinte azonnal figyelmeztetné a többi autóst a veszélyre,” mondta el Uwe Hoffmann, a Ford Európa fejlett futóművezérlési technológiákra szakosodott kutatómérnöke. “Autóinkban már egyébként is vannak olyan szenzorok, amelyek érzékelik az úthibákat – így már csak az van hátra, hogy új szintre emeljük e rendszer működését.”

Télen a csapadék hó és a jég formájában fagy rá az útra, szétfeszítve az apróbb repedéseket, majd pedig jönnek a bőséges tavaszi esők, amelyek vízzel töltik fel a lyukakat, amitől azok szinte láthatatlanná válnak. És éppen ekkor zúdulnak rá az utakra a húsvéti szünet idején kiránduló autósok, akikből egyedül az Egyesült Királyságban 16 millió jelenik meg ilyenkor a forgalomban. A Ford kínálatában több modell (például a Galaxy, a Mondeo és az S-MAX) kínálatában is szerepel a Kátyúfelütés-mérsékléssel kiegészített Folyamatos Lengéscsillapító Vezérlés, ami érzékelők segítségével deríti fel az úthibákat, és a futómű áthangolásával mérsékli a szerkezet sérülésének veszélyét.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..