FLYERZ REVIEW

Kék róka – minden előadással újabb értelmet nyer

Screen Shot 2019-12-10 at 10.53.21

Herczeg Ferenc egyik legnépszerűbb darabja a Kék róka – a látszólag banális szerelmi ötszög történetének hátterében mélységes emberi történetek  rajzolódnak ki, amelytől az egyszerűnek tűnő vígjátékból összetett előadás születik. Az Újszínházban Csiszár Imre rendezésében látható a darab. Két szereplőjével, Gregor Bernadettel és Szakács Tiborral beszélgettünk.

Adott egy házaspár, egy házibarát, aki titkon szerelmes a feleségbe, egy rokonlány, aki rajongva imádja a férjet és egy nagyvilági báró, aki talán sikeresen elcsábította a ház asszonyát. Csupa titok, csupa rejtély a darab, és a néző a darab végére maga döntheti el, mi is történhetett valójában az öt ember között.

Trill bárót, a nagystílű, nőcsábász férfiút Szakács Tibor alakítja, akit Herczeg Ferenc darabja első olvasására megfogott.

A darab olyan fantasztikus stílusban íródott, amit ma már sehol sem tanítanak – mondta a színművész. – Bámulatos, hogy az író mennyire pontos emberismerettel rendelkezett, hiszen a karakterek mindegyike és köztük kialakuló, kusza viszonyok nagyon is ismerősek lehet mindenki számára. A legváratlanabb pillanatokban valamelyik szereplő egy ironikus kiszólással oldja vagy éppen mélyíti a feszültséget, ami a színésznek nagyon jó lehetőséget ad a játékosságra, a váratlan helyzetek megteremtésére.

Szakács Tibor szerint a darabban az a szép, hogy a szereplők pillanatnyi hangulata is meghatározza, hogy az adott előadás mit sugall a nézőnek.

Estéről estére fejlődik, érik a darab. A rejtély, hogy a főhősnő, Cecile és az általam alakított Trill báró között mi történt valójában, nem oldódik meg, mindenki maga dönti el, mi lehet az igazság. Cecile mindenkivel macska-egér játékot játszik, ő határozza meg a körötte lévő férfiak sorsát. Izgalmas helyzeteket, lehetőségeket teremt ez a felállás, amit mi igyekszünk ezt minden alkalommal másképpen kiaknázni.

Gregor Bernadett játssza Cecilet, a gyönyörű és okos nőt, aki képes mindig egy lépéssel az őt körülvevő férfiak előtt járni.

Életem egyik legkedvesebb szerepe ez – árulta el Gregor Bernadett, Jászai Mari-díjas színésznő. – A színműből kitűnik, hogy Herczeg Ferenc meglepően jól ismerte a női lélek titkait, és a szerelmi kapcsolatok összetett érzelmi motivációit. Mindenki szerepet játszik a másik előtt, ám amíg a többi szereplő végül felfedi a titkait, Cecile mindvégig képes megőrizni azt. A darab mozgatórugója látszólag egyetlen kérdés: járt-e Cecile a Török utcában? Ám a darab végére kiderül, nem a válasz a fontos, hanem az, hogy ki, miért kíváncsi erre a titokra.

Gregor Bernadett elárulta, természetesen neki is megvan a személyes véleménye arról, mit tett vagy nem tett Cecile a férje háta mögött.

A próbák és az előadások egyre több dolgot tudtam meg a karakteremről, megértettem Cecile legmélyebb titkait, vágyait. Ennek megfelelően játszom a színpadon. Hogy ki valójában Cecile és mit csinált a Török utcában? Azt gondolom, aki erre kíváncsi, nézze meg az előadást és a végén döntse el maga!

Herczeg Ferenc Kék róka című előadása az Újszínház Nagyszínpadán látható. Szereplők: Gregor Bernadett, Nemes Wanda, Lux Ádám, Mihályi Győző és Szakács Tibor.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .