Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Kérek egy „Reubent” és egy kovászos limcsit! – mert a Bp BARbq-ban vagyok, és megérdemlem

17155465_408617196167163_4430894087661304823_n

Máris az elején szeretnék leszögezni egy nagyon fontos tényt: mégpedig azt, hogy a Bp BARbq semmilyen szín alatt nem összetévesztendő más barbecue helyekkel. A név így, és csakis ezen a módon ejtendő: Bp. Nem Budapest, hanem egyszerűen csak: Bp BARbq. 🙂

A Bp BARbq a kezdetekben nem barbecue helyként született meg Serényi Zsolt agyában – ez az ötlet folyamatosan bontakozott ki, ahogyan Zsolt saját belső hangja és az egyszerűsítés elvének irányába haladt. Mondjuk a magyar gyártású BBQ pit box falakon belüli elhelyezése és az ezzel járó engedélyeztetési procedúra nem volt éppen egyszerű, de ez hála az égnek nem vette el a tulajdonosok kedvét a megvalósítástól. Serényi Zsolt és Urbán Roland ugyanis egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, mely teljes mértékben kiszolgálja az utcán közlekedők és a betérők igényeit is. Nem is akárhogyan: főételnek is beillő, gazdag tápanyagtartalmú és véletlenül sem diétás – főként húsos – szendvicsekkel.

És hát, be kell valljam: Serényi Zsoltnak nem csaltak az ösztönei. A barbecue hiába is kezd divattá válni Budapesten, 2016. végén ő mégis sikerrel alkotott valami egészen elképesztőt ebben a kategóriában. Mindezt Urbán Roland egészíti ki saját stílusával megformált (igen, szándékosan nem az újragondolt szót használom), egyéni ízlelőbimbókhoz igazodó koktélcsodáival. Nyilvánvalóan húzhatjuk a szánkat, hogy: „de hát a koktél nem is passzol a BBQ-hoz…”, de gyerekek, higgyetek nekem. ITT MÉG EZ SEM SZÁMÍT.

A Bp BARbq – a marhaszegy és más finomságok szentélye /Fotó: Busák Attila/

Mert a Bp BARbq-ban minden tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Az egyszerű, de taktikusan átgondolt ételek, az italok, a design, a kiszolgálás. És ezen az összhangon még az sem ront, hogy az ételeket – újrahasznosított – papírtálcákon kapjuk meg, a koktélokat pedig műanyag pohárban szervírozzák. Tudjátok, miért? Mert a street food ezt megkívánja. A Bp BARbq nem híve az étel elcsomagolásának, viszont megérti a városi életmódot és alkalmazkodik hozzá. Ha vinni akarod az ételt, hát akkor vinni fogod.

Ételek:

A Bp BARbq – mint azt már említettem – nem száz százalékosan követi a barbecue elveket. Inkább úgy mondanám, hogy a legjobb részleteit emeli ki, egyszerűsített formában. Az ételek a faszenes BBQ pit box nélkül is elkészülhetnének: ez egy jól kipróbált, működő és “komfortos” kínálat lenne, sokan valószínűleg nem is vennék észre mindig a különbséget. A BBQ-val Zsolték valójában csavartak, tökéletesítettek egy picit a dolgon. A diszkrét füst a “sütőben” egy olyan fűszer, amit bizony semmivel sem lehet helyettesíteni. Na meg nem is akarnánk, ugye. 🙂

BpBARBQ #budapest #bbq #barbq #foodporn #mutimiteszel #tocsoganyál #instafood #foodstagram #tetovaltsef #

Wlcsek András (@wlcsek) által megosztott bejegyzés,

Persze vannak klasszikus BBQ fogások is, többnyire egy állandósult napi ajánlatban; legfőképp azért, mert pillanatnyilag lehetetlen elfogadtatni a vendégekkel, hogy valami – akár több tétel is – jóval a zárás előtt elfogy, viszont a „falra firkált” ajánlat esetében ez megbocsájtható. Gyakorlatilag mindig van friss BBQ, ha pedig elfogy, akkor egyszerűen egy jól irányzott törléssel eltűnik a falról és marad a remekül működtethető étlap.

Az ételek nagy része a csodálatosan omlósra füstölt és lassan sütött marhaszegyből készül. A magyar – és kiválóan tartott – tarka marhát szigorúan ellenőrzött beszállító hozza, és erre a Bp BARbq joggal büszke: a húsokra jellemző frissesség náluk nem csak az elkészítés előtt érvényes. Amint a húsok elkészülnek, már csak óráik vannak hátra a speciális melegentartóban, ugyanis hamar eltűnnek az éhes bendőkben. Ez erősíti a séf elvét is, miszerint sült marhahúst nem melegítünk újra, mert az lényegesen ront a minőségen.

A fő irányvonal tehát a marhaszegy, de ezen kívül a szendvicseket kérheted sertéshússal, pulykahússal, és természetesen a csirke is terítéken van. A rozskenyér frissen érkezik a Bp BARbq igényeinek megfelelően (ami a méretet illeti – kedves hölgyek – itt nem fogtok csalódni…), mint ahogyan a baszk cipó és a baguett is.

Diétás vacsora, extra adag proteinnel /Fotó: Busák Attila/
Amit mindenképpen kóstolj meg:

 Teljesen laikus vendégeknek egyértelműen a BBQ Reuben szendvicset ajánlják, zöldsalival. Én ugyan nem voltam BBQ-szűz, de mindenféle elfogultság nélkül állíthatom, hogy eddigi életem legfinomabb marhaszegyes szendvicsét sikerült – félig – elfogyasztanom a Bp BARbq-ban.

Szerelmem, Reuben /Fotó: Busák Attila/

Kezdjük azzal, hogy a főfogás címszó tényleg nem hazugság: a szépen lepirított rozskenyér többujjnyi vastagon van tömve a kb. 180 g friss, nem túlfűszerezett, karamellizálódott marhaszeggyel. A gőzölgő húson kívül olvadozó cheddar sajt, káposzta és a csodás, saját készítésű barbecue szósz kényezteti az összes érzékszervünket evés közben – beleértve az ízek mellett a látványt, a szaglást és igen, a tapintást is. Jobb ugyanis, ha ezt a szendvicset kézbe vesszük – magamból kiindulva úgysem lehet neki ellenállni, legalábbis nem annyira, hogy nekiálljunk késsel-villával. A saláta kellemesen egészíti ki a markáns ízeket – a dresszing savanykás, de nem tolakodó.

A Reuben mellett a legpörgősebb a Pulled Pork szendvics, mely baszk cipóban érkezik elénk, de nagyon kapós a Tipsy Texan is, melyben igazán finom BBQ grill kolbász is lapul. A Caesar BBQ pulyka szendvics egy kissé könnyedebb…nek hangzik, de nem az. 🙂 A baguettben a BBQ szósszal megbolondított, szaftosra sült pulykamellhús-szeletek harmonizálnak a nagy adag salátával.

Pulled Pork szendvics /Fotó: Busák Attila/

A Protein Burger talán az egyetlen, amivel picit diétázhatunk, hiszen ez buci nélkül érkezik: cserébe a dupla adag húst salátalevél öleli. A Chopped Beef Potato már nem annyira a kalóriaszegénységről, annál inkább az tökéletes ízkombinációkról híres. Természetesen klasszikus BBQ ételeket is megkóstolhatunk: sültkrumplit BBQ raguval, BBQ csirkeszárnyat salátával, és egyéb húsos burgereket. Ha pedig vegetáriánusok vagyunk, akkor sem fognak kiutálni a Bp BARbq-ból; igény szerint fel vannak készülve egyéni kérésekre is.

Namost. Azt gondolnánk, hogy a „csak egy szendvics” elfogyasztása után még nagy elánnal megrendeljük a desszertet. Viszont ki kell, hogy ábrándítsalak Titeket. A Reuben-t ugyanis csak félig sikerült magamba szuszakolnom, pedig sem kisétkű nem vagyok, sem pedig szolid és nőies. A felénél viszont elmorzsoltam egy könnycseppet ott, az ízek és harmóniák oltárán, és felállva tapsoltam a visszát. Töredelmesen bevallom, hogy azóta mégegyszer megpróbáltam az egész szendvicset megenni, de ismét csak erősítéssel sikerült. Szóval kettő-null a Bp BARbq-nak. Viszont nyertek velem egy törzsutast. 🙂

Kandírozott narancshéjjal megszórt csokicsoda /Fotó: saját/

Egyébiránt, a desszert azért megér – még egy – misét, ugyanis a házi csokifelfújt az a fajta, melynek forrón gőzölgő krémes falatjait fátyolos szemekkel mártogatjuk a tejszínnel és vaníliával felfőzött, majd szifonba töltött és abból kinyomott könnyed vanília habba.

Italok:

És akkor most, hogy az ételeket némileg sorra vettem, jöjjön az ital szekció. A BBQ kajákhoz leginkább a sör illik, ugyebár. Ne aggódjatok, mert jófajta bajor sörrel – is – kísérhetitek le a nehéz főfogásokat – kérhettek fehér, de akár barna csapolt sört is. Vagy üvegeset, mert az is van.

Koktélcsoda a’la Urbán Roland /Fotó: Busák Attila/

Amiben viszont a Bp BARbq-nak nem akad párja, az kérem szépen az, hogy itt a BBQ-val – Urbán Roland múltjának és tehetségének köszönhetően – a legfelsőbb kategóriájú bárélet társul. Nagyon magas a mérce mind az italok választéka, mind pedig azok keverése terén – így válik a Bp BARbq igazán egyedivé.

Hogy a koktélok miért ennyire különlegesek? Mert a keverés és az italok felhasználása nem szorulnak a földhöz ragadt szabályok határai közé. Annál inkább a vendégek igényeihez és ízléséhez simulnak. A kovászos uborkás limonádé már önmagában egy igazán egyedi megközelítése az üdítőnek (Mit egyedi?! Tudtok még egy helyet a városban, ahol lehet ilyet kapni?), de amit Roland a koktélokkal művel, az tényleg nagyon klassz. Még akkor is, ha műanyag pohárban kapjuk: ezek a koktélok stílusosak, karakteresek, élénk ízekkel vannak tele.

A kevert italok mindegyike Roland titkos receptjei alapján készülnek, a „beléjük oltott” BBQ füstösségét idéző injekciókkal. Itt még egy szimpla Bloody Mary sem az, aminek látszik első pillantásra: a másnaposság ellen például sör helyettesíti a vodkát, és ez bármilyen furcsán hangzik, mégis kiválóan működik.

A húshoz jár a koviubi: mégpedig limonádé formájában! /Fotó: saját/

Egyszóval, a Bp BARbq nagyon erős mind étel, mind pedig az ital kínálatában. Legyen szó akár megelőző BBQ-betárazásról egy tisztességes buli előtt, vagy alapozásról – ami a koktélozást illeti. Arról nem is beszélve, hogy a másnap mennyivel könnyebben túlélhető, egy termetes húsos BBQ szendvics befalása után. Egyre ügyeljetek: kispéntektől kezdve a Bp BARbq – a vigalmi negyed zsongásából adódóan – nagyon népszerű, így érdemes asztalt foglalni, mielőtt betértek.

A változatosság gyönyörködtet! /Fotó: Busák Attila/

Atyaég, lassan órák óta örömódákat zengek, szóval nem szaporítom tovább a szót: menjetek el a Bp BARbq-ba, és kóstoljátok végig módszeresen az ét-és itallapot. Srácok, nem fogjátok megbánni. Erre nagy összegeket mernék tenni. 🙂

A Bp BARbq címe: Vll. Akácfa utca. 24., Budapest

Elérhetőség: 06-1/612-92-32

Nyitva tartás:

Kedd-Szombat  12.00 – 24.00

Vasárnap-Hétfő 12.00 – 22.00

Borítókép forrása: Bp BARbq Facebook

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..