GASZTRO

„Kevés jobb érzés van annál, amikor látod, hogy örömmel isszák az emberek a sörödet.”

Hubris (4 of 4)

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Hübris sör történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A Hübris sörfőző csapatot Tóth Marcell, Kosztolányi-Baji Zsolt és László Ádám alkotja. A srácok az akkoriban Corvinus, ma Szent István Egyetemen működő sörfőző mester szakmérnök képzésen találkoztak. Természetesen mindhárman főztek már otthon sört, amikor beiratkoztak, de érdekelte őket a sörkészítés tudományos oldala is. Hamar összebarátkoztak és elkezdtek egy kis házi labort építeni, ahová beszereltek egy olyan mini (50 literes) főző rendszert, amivel minden nagy főzdei lépést le tudnak utánozni. Abban a műhelyben több receptet is megalkottak, majd kiválasztották az egyiket, egy német és cseh komlóval készült IPA-t, amelyet nagyban is lefőztek a Guri Sörfőzdében, ahol azóta is készülnek a Hübris sörök.

Ez 2015. májusában történt. Akkoriban indult el barátaik fesztiválja, az UbikEklektik is, így az első Hübris sör erről kapta a nevét. És, hogy miért Hübris? „A nevet Marci találta meg akaratán kívül. Berlinben voltunk egy fesztiválon, amikor egy napfényes délutánon, néhány sör után Marci lerogyott mellénk és azt mondta, hogy „annyira jól érzem magam, hogy az már hübrisz”. Azonnal kapcsoltunk, hogy ez kell nekünk. Pozitivizmus, egy kis gőggel fűszerezve.” – idézi fel László Ádám.

Sörsor

Jelenleg 5 féle sört készítenek állandóan és próbálnak mindegyiknél olyat csinálni, amilyet előtte még senki más. Van egy kávés sörsorozatuk, a Mantra. Ezzel az újhullámos kávékat szeretnék népszerűsíteni és egy nagyon egyszerű sörrel megmutatni, hogy egy kávénak mennyi arca van. Készítettek alacsony alkohol százalékos stoutot is, ez a Halál. Ezen kívül egy magas hőmérsékleten erjesztett lágerük is van, egy kaliforniai stílus újjáélesztése, amivel Aranyláz néven találkozhatnak a fogyasztók. Továbbá van egy wit újragondolás is, egzotikus és meglepő fűszerekkel, a fogorvosukról elnevezve, ez a Dr. Béla. Az UbikEklektik IPA pedig a már említett cseh és német nemes komlókra épül.

Mi az esti terv? What’s your plan for tonight? #kayrossph #hintalo #hübris #halál #ubikeklektik #drbéla

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

A szortimentjükben ezeken kívül jönnek-mennek szezonális darabok, legtöbbjük koprodukcióban készül. Ilyen például az első építész sör, amit a Kortárs Építészeti Központtal közösen csináltak, ez a C10. Készítettek már sört egy cirkusznak is a Yeast Wörks-szel közösen, az egy kapros láger volt, a Szakállas Nő Csókja néven. Ezen kívül az Élesztővel megcsinálták az első magyar cask ale-t, amit tavasszal újraélesztenek.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Ha egy sört kéne kiemelni, a Dr. Béla lenne az. És azért, mert nem lehet nem szeretni.

Hol kapható?

A Hübris állandó partnerei elsősorban a fővárosban vannak. Ezek közé tartozik a Bestia, aminek a konyhája magukat a sörfőzőket is állandóan lenyűgözi, a Hops Beer Bar, ahol a legjobb nemzetközi sörök társaságában vannak ott, a bohém Dzzs Bár, ahol mindig történik valami váratlan, a Neked Csak Dezső, a Dohány utca legtöbb csapjával. Aztán ott vannak, a Hintaló Iszodában, aminek a közönsége és legénysége annyira nemzetközi, mint egy reptér várója, a Kék Lóban, ahol a művészet, a zene, a vegán konyha és a finom italok egészen megdöbbentő módon fuzionálnak, a Léhűtőben, ami sörök tekintetében a belváros betonbiztos bástyája, a Kandallóban, ahol nagyszerű burgerek is vannak a sörök mellé. A Bölcső Bár képviseli a budai oldalt, szenzációs konyhával és kiszolgálással, a Pepin, egy Tompa utcai kis söröző, ahol nyugalmat találhat az ember, a Malter, ami az Akácfa utcai sör párosító vendéglő, az Olimpia, a magyar gasztronómia kiemelkedő étterme, az Élesztő, az első magyar multi-tap kocsma. Ezen kívül egy csomó más helyen megtalálhatóak: Beertogo, Jónás, Skanzen, Start, Serház, Macskakő, Ganz Söröző, Felni, Macska, Marionett, MÁK Bistro, AZNAP, Lopó, Édes Érzés, Beerselection.hu, stb.

Mire a legbüszkébbek?

A Hübris csapata természetesen a partnereire és fogyasztóira a legbüszkébb, hiszen „ők azok, akik munkánknak értelmet adnak” – mondja László Ádám. „Kevés jobb érzés van annál, amikor látod, hogy örömmel isszák az emberek a sörödet. Az az a pillanat, amikor a kemény munka megtérül” – teszi hozzá.

Ezen kívül a cask ale projekt a legkiemelkedőbb. Egy londoni sörfőzdével készíteni egy sört, amit ráadásul egy hagyományos cask csapon fognak csapolni, úgy, ahogy több száz évvel ezelőtt is itták az emberek – na az valami. Ráadásul várhatóan áprilisban újraindul a dolog!

Tudtad?

A Hübrisnek nem is olyan sokára saját sörfőzdéje is lesz!

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .