Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

Kia Optima SW – SUV-on kívül is van élet

Póczak Tamás autós influencer barátunk megint hozott nektek egy finomságot: ezúttal a Kia Optima SW-t tesztelte,

A Kia Optima múltja 2000-re nyúlik vissza, amikor a gyár kitalálta, hogy a középkategóriában indított modellel próbálja meg levenni a lábáról a piacot. Európában Magentis néven próbálkoztak, de nálunk ez nem hozott nagy áttörést, mi több a KIA nevet egy kicsit le is ültette a kispadra. 2 generáció, és 10 év kellett ahhoz, hogy az európai piac ízlésnek megfelelő autót faragjanak, és, hogy ez új erőre is kapjon, az Optima nevet is bevezették a kontinensünkön. 

Akkoriban volt szerencsém találkozni a modellel, ami korához képest egy nagyon figyelemreméltó autó volt. Nagyon óvatosan érkezett meg a piacra, én is csak egy flotta értékesítő barátomtól hallottam róla, és lettem beavatva egy 3 napos tesztvezetés erejéig. Akkoriban még különlegesnek számító Hybrid hajtáslánc is volt hozzá, ami a mai napig megtalálható a kínálatban. 

2015-ben érkezett a negyedik generáció, ami külsejét tekintve nem volt nagy áttörés, inkább hívnám az elődmodell ráncfelvarrásának, viszont technikailag sokat változott. Motorpalettája a 2.0 GDI PHEV (Plug-In Hybrid) mellett tartalmaz 2.0 CVVL (Szívó Benzin), 1.6 és 2.0 T-GDI (Turbo Benzin) és 1.6 CRDI (Turbo Dízel) erőforrásokat. Felszereltségét tekintve Bronze, Silver, Gold, Gold Business, GT-Line, GT, PHEV a választék és természetesen ezeken felül is lehet egyedileg konfigurálni. Listaáron 7,7 M Ft-tól 12,3 M Ft-ig vannak a csomagárak, amiket feljebb lehet tornázni, ha a csomag tartalma nem lenne elég. 

Fontos szót ejteni arról is, hogy a KIA garanciával csábítja a vásárlókat, ugyanis 3 évig teljeskörű, 7 évig viszont 150.000km-es futáskorláttal vállalja az új autó garanciát. Egy átlagos családi használatnál erre nyugodtan mondhatjuk, hogy 7 év garanciát vállal a gyártó, ami eléggé csinos. 

Nagy izgalommal vártam az Optimát a teszt hétre, mert a harmadik generációs modell mély nyomokat hagyott bennem anno. Természetes, hogy azt a szintet nehéz volt megugrania az új modellnek, hisz a KIA alapvetően nem törekszik rá, hogy kilógjon a sorból. Nem akarja az arcunkba tolni a prémiumságát, sem az extravaganciát. Inkább csak egy bizalomgerjesztő, és megnyugtató minőségi összeszerelést, és egy kiszámíthatóan működő technikát mutat. Arra nem jó, hogy a parkolóba beállva mi legyünk a napi rocksztárok, de ha szeretnénk az élettel foglalkozni magunk körül, akkor az Optima az a társ, aki kiszolgál minket maximálisan a hétköznapokban, anélkül, hogy igényelné a rivaldafényt. Cégesnek a hétköznapokra szerintem tökéletes választás. 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..