FLYERZ REVIEW

Kintlévőség kezelés, követelés vásárlás: tisztázzuk a fogalmakat

dollar-1362244_1280

A kintlévőségek kezelése minden gazdasági szervezet életében fontos, a likviditás megőrzése érdekében. A legtöbb cég életében előfordul, hogy a vevők halasztott fizetéssel egyenlítik ki a számláikat, például átutalással. Azokban az esetekben, amikor a vevő nem fizet a számla lejáráta előtt, vagy a szerződésben meghatározott időkereten belül, a vevőnek adóssága, az eladónak pedig kintlévősége keletkezik.

Ezeknek az összegeknek a behajtását illetően többféle megoldás közül is választhatunk, mielőtt jogi útra terelnénk az ügyet. 

Mit jelent a követeléskezelés?

A fogalom meghatározásához először is tisztáznunk kell, mit jelent pontosan a követelés. Számviteli megközelítést alkalmazva, a követelések olyan jogszerű fizetési igények, melyek legtöbbször szerződésből vagy jogi előírásból származnak. Leggyakrabban követelésünk áruszállításból vagy különböző szolgáltatások nyújtásából keletkezhet, saját vevőinkkel szemben.

A kintlévőség egy gyűjtőnév, melybe beletartozik az összes lejárt számla vagy követelés, amelyet határidő alapján már partnereinknek ki kellett volna egyenlítenie, azonban ez nem történt meg.

Ekkor van fontos szerepe a kintlévőségek, vagyis követelések kezelésének. A folyamat lényege, hogy a megbízott követeléskezelő cég, saját tudásbázisát és tapasztalatát alkalmazva, meggyőzi az adósokat tartozásaik visszafizetéséről.

Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot az adósokkal, különböző megoldási lehetőségeket, könnyített eljásárokat, átütemezést ajánlanak nekik, és olyan részletfizetési konstrukció kialakítására törekszenek, mely során mindkét fél érdekei megfelelően tudnak érvényesülni, és nem sérül az eladó és vevő közötti kapcsolat.

Természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor az adóssal történő egyeztetés és kommunikáció nem éri el a célját. Ekkor a követeléskezelő cégek jogi útra terelik az ügyet, és bírósági végrehajtást, felszámolási eljárást kezdeményeznek.

a woman with unpaid bills has many debts. unemployment and personal bankruptcy

Mit takar a követelés vásárlás?

A követelés vásárlás, másnéven faktoring ettől némileg eltérő folyamat. A követelés adásvétele során leggyakrabban bankok és nagyobb szolgáltatók jelennek meg eladóként, akik faktoringgal foglalkozó cégeknek értékesítik azokat a lejárt követeléseket, amelyeket nem tudnak behajtani vevőiktől.

Faktorálásról beszélünk akkor is, amikor a követelés értékesítése még a fizetési határidő lejárta előtt történik meg. Ezt a módszert leginkább kisebb méretű vállalkozások alkalmazzák, akiknek problémát jelenthet a hosszú, akár 90 napos fizetési határidő. A követelések értékesítése által a kevésbé tőkeerős cégeknek nem kell megvárnia a határidő lejáratát, hamarabb is eladhatja követelését és pénzéhez juthat.

A faktoring cégek az adásvétel során a követelés értékétől olcsóbban juthatnak a követeléshez, feladatuk pedig, hogy behajtsák azokat, hiszen ekkor realizálhatnak profitot. 

Jogosan felmerülhet a kérdés: miért éri meg áron alul eladni egy követelést? Elsősorban azért, mert így az eladó azonnal megkapja a pénzét, igaz kevesebbet, mint a követelés értéke. Vannak azonban olyan esetek, amikor a likviditás, és az, hogy a könyvelésben csökkentsük a lejárt követelések mértékét, fontosabb, mint a bejövő pénzáram maximalizálása. A követelés eladásával a cég likviditása azonnal javul, a bejövő pénzt pedig a termelési vagy szolgáltatási folyamat finanszírozására fordíthatja.

Mit tehetsz, ha sok kintlévőséged van?

Először is, mérd fel, melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb számodra. Az, hogy kinek melyik opció az ideális, számos tényezőtől függ, így például: ügyfélkapcsolatok minősége, likviditás, cégméret, számlák értéke és lejáratának határideje, működési kör, stb. Ezeket megvizsgálva, kérd ki egy követeléskezelő és egy faktorcég ajánlatát is, majd egyeztess velük, milyen eredményeket és milyen határidőkön belül tudnak garantálni.

Bármelyik megoldást választod is, garantáltan van egy olyan konstrukció, amely megfelel az igényeidnek, segíti vállalkozásod céljainak megvalósítását, és hozzájárul a tervezhező pénzügyi folyamataid kialakításához.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .