Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

“Kitartásra, türelemre tanít a BBQ!” – Smoking Guns Barbecue Sauce

unnamed

Tökéletes alkalom lesz az igazi amerikai BBQ életérzést megtapasztalni Budapesten augusztus 11-13 között, a Kopaszi-gáton megrendezésre kerülő American BBQ Picniq rendezvényen, ahol többek között a Smoking Guns Barbecue Sauce is képviselteti majd magát, az alábbiakban pedig az alapító Nagy Tiborral folytatott beszélgetésből ismerkedhettek meg velük közelebbről is!

Mikor és hogyan kerültetek először kapcsolatba a BBQ-val?

Az Egyesült Államokban kerültünk kapcsolatba a BBQ-val  4 éves ott tartózkodásunk alatt. Egy családnál dolgoztunk a hentes szakmámból kifolyólag és ez a család már nagyon régóta foglalkozott szószok készítésével és szmókerezéssel, még akkor kezdték amikor a ketchup is halszósz volt, amit sokan talán nem is tudnak. Egy alap receptet kaptam csak, mivel az igazi szósz készítő nem adja ki a receptjét! De az ötlet igazából akkor jött, mikor egy bajor hotelben dolgoztam és főztem a foci VB-re a curry würst mellé a szószt és a szálloda tulajdonos megkérdezte, miért nem ezzel foglalkozok?! Így indultunk.

Mi tetszett meg legjobban ebben a technikában?

Az, hogy egy nagyon sokoldalú művészet ez, illetve az, hogy egy jó szósszal szinte varázsolni lehet és nagyon sok lehetőség rejlik benne. Mondhatnám, hogy a lassú sütés és az ilyenkor szokásos dolgok, de nem, nekem ez egy világ, melyben sok lehetőség van és meg kell mutatni az embereknek. És ami még nagyon fontos benne, hogy kitartásra, türelemre tanít!

Hogyan alakul szerinted Magyarországon a BBQ kultúra? Mik a meglátásaid ezzel kapcsolatban?

Ez egy nagyon jó kérdés! Itthon ahogy én látom, még csak a felszínt kapargatják az emberek, és nem azokra gondolok, akik dolgoznak vele és már mesterei a barbecue-nak. Még sok dologban rendet kell tenni e témán belül. Még nem nagyon tudják sokan kettéválasztani a grillt a BBQ-tól. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy olyan kifogásokkal jönnek emberek, hogy “még nincs jó idő, nem grillezünk, nincs grillünk, nincs teraszunk” stb. Pedig ezek nem releváns dolgok, mivel ezzel a technikával egy egyszerű konyhában is kitűnő ételeket, sülteket lehet készíteni. Illetve a legnagyobb védekezés, hogy drága. Én arra szeretném rávezetni ezeket az embereket, hogy nem mindig az olcsó az olcsó. Természetesen nem tud mindenki smokert venni, tudjuk nem kellemes az ára, de kitűnő akár elektromos és faszenes BBQ sütő eszközök is vannak elérhető áron, és nincs is jobb annál, mint amikor a család összeül és élvezi ezeket az ételeket. Nagyon fontosnak tartom még kiemelni, hogy a szószainkkal lehet főzni, sütni, de akár szendvicsbe is kenni, így aztán az egyszerű konyhában is megjelenhet a BBQ világ!

Milyen termékeket készítetek, forgalmaztok alapvetően? Mit érdemes tudni ezekről?

Mi alapvetően BBQ szószokkal foglalkozunk és ezeket készítünk. Saját alapanyagokból készítjük őstermelőként, háztáji paradicsomból, paprikából, fűszernövényekből, melyeket mi termelünk. A mézet szintén őstermelőtől, a Schubert méhészettől kapjuk hozzá. Ami különleges a szószainkban, hogy különböző ízvilágokat próbálunk bemutatni és ezzel motiválni az embereket. Szószaink tartósítószer mentesek, csak a füst, a méz és a száraz dunszt tartósítja.

Szószaink: alap, feketeáfonya-fahéj, vörösboros cseresznye, wasabi (hasonló az édes savanyú mártáshoz), spice (inkább fűszeres mivel enyhén csíp), hot spice, extra spice. Fontos tudni, hogy a csípősek nem chilivel készülnek, hanem csak magyar paprikával! És az egyik nagy sláger az érlelt kecskesajt-vodka, ami most hiánycikk sajt beszerzés miatt, mivel csak minőségi sajtot használok.
Szezonális termékeink: eper-menta, barack, portói-ánizs, zöld dió, gyömbér, csokoládé, extra csípős csokoládé.
Fontos kiemelni, hogy annyira összetett az ízvilág, hogy egy szelet húsra egy kávés kanál elég például pácoláshoz.

Mik a jövőbeni tervek?

Az a távlati tervünk, hogy brand legyünk, ismerjenek és elismerjenek, és meg is teszünk ezért mindent! De a legnagyobb még így is az, ha az emberek tudják, ismerik a nevünket és azért keresnek, mert tapasztalták már, hogy jók a termékek és használják azokat. Bízunk a sikerben, mert egyre több megkeresésünk van külföldről is már például. Idén részt vettünk a National Barbecue News magazin versenyén és nagyon jó eredménnyel zártunk. Tervünk még BBQ fűszerkeverékek elindítása és saját energia ital létrehozása, ami természetes alapanyagokból készül majd.

Miért lesz érdemes ellátogatni hozzátok az American BBQ Picniq-en?

Hogy kóstoljanak és vásároljanak az érdeklődők és hogy mindenki, akinek kérdése van, válaszoljak és bemutathassam ezt az intenzív, ízes, izgalmas világot. Átadjam tapasztalataimat, mert én is folyamatosan sütők, főzök ezekkel. Karácsonyi menünk például húsos beigli volt és még sorolhatnám… Hogy meglássák azt, amit mi szeretünk benne, hogy mi mindent ad nekünk ez a világ. Fontos, hogy nyissunk a világra, mert egy magyar étel is izgalmasabbá válik máshogy elkészítve. Az ízek birodalma csak a miénk és ezt nem veheti el senki!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..