Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz SelectionKULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

A kőszívű ember fiai – megunhatatlan klasszikus

A-koszivu-ember-fiai15

Jókai Mór romantikus történetei a felnőtté válás részévé válnak minden generáció életében. Nem csak azért, mert kötelező olvasmányként ismerkedünk műveivel. Jókai regényeiben mindenkor ott vannak azok az emberi értékek, igazságok, üzenetek, amelyek évszázadokon át érvényesek.

Nem véletlen, hogy az Újszínház, melynek célja a magyar szerzők műveinek bemutatása, több Jókai regényből készült színpadi művet is műsorra tűzött. Mindezek közül a legismertebb A kőszívű ember fiai, amelyet Seregi Zoltán rendezésében láthat a közönség.

Ha A kőszívű ember fiai szóba kerül, legtöbbünknek az 1965-ben bemutatott film jut eszünkbe, mely akkor is, azóta is töretlen siker. Seregi Zoltán rendező éppen ezért igyekezett megidézni a klasszikus mozi hangulatát, a látványelemekkel és az alapkoncepcióval egyaránt.  Mindezt remekül ötvözte a színház eszközeivel. Így a végeredmény különleges képi látványvilág és lenyűgöző színházi élmény lett.

A színes báli kavalkádot például Seregi a forgószínpadra helyezte, így a táncoló párok hol előtérbe, hol a háttérbe kerülnek, miközben a színpad fix területein zavartalanul zajlanak a fontosabb jelenetek. A vívók komoly koreográfia szerint küzdenek, amely életszerűvé, átélhetővé teszi a csatározás feszültségét. A sorozatos kivégzések drámai hangulatának átadásához a rendező ismételten a forgószínpadot hívja segítségül: Haynau a lassan körbe haladó tetemek alkotta kör közepén küldi halálba a 48-as szabadságharc hőseit.

Mindehhez a darab megkoronázásaként fantasztikus színészeket láthatunk a színpadon.

Szintén a filmes élményre visszautalva, a főszereplő Baradlay Kázmér végrendelete Major Tamás hangján szólal meg, aki több mint 50 évvel ezelőtt játszotta a filmben a konzervatív családfőt.

Major Tamás hangbejátszásával egyrészt szerettünk volna tisztelegni a színészóriás, valamint az egykori filmszereplők emléke előtt, emellett erősíteni szerettük volna azt a filmes hatást, amit a nagyszabású vívójelenetek és táncosokkal tarkított báli jelenet tesz teljessé. – mondta a Seregi Zoltán, aki gyermekszereplőként az 1967-es Tüskevár című filmben Tutajos szerepét játszotta.

Baradlayné szerepében Tordai Terit láthatjuk, a fiait Almási Sándor, Szarvas Attila és Jánosi Dávid alakítja. Alfonsine alakját Gregor Bernadett idézi meg, a császárhű Ridegváry Bencét pedig Mihályi Győző játssza. Az előadás során többször feltűnik a színen Tolcsvay Béla is, aki az általa megzenésített Jókai verseket énekli.

Nem csak a darab a klasszikus, hanem a színjátszás is, amit a korhű jelmezek és a romantikus kort idéző díszletek is alátámasztanak. Nincsenek újragondolások, belemagyarázások, csupán Jókai 150 évvel ezelőtti örökérvényű üzenete, és hagyományos színészi játék.

A kőszívű ember fiai olyan történelmi színmű, amely a fiatalabb generáció és az idősebb korosztály számára is maradandó színházi élményt nyújt. Jókai Mór klasszikussá vált regényének olyan feldolgozása ez, amelyet mindenképpen érdemes ismerni. A kőszívű ember fiai című darab az Újszínház nagyszínpadán látható.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..