Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Közép-Európa világzenei központja Budapest lesz – érkezik a Budapest Ritmo

budapest_ritmo_oktober

Négy földrész 25 országából 40 világsztár és feltörekvő művész érkezik a MüPába október 13-16. között, a Budapest Ritmo világzenei fesztiválra, ami a CAFe Budapest és a Hangvető szervezésében valósul meg.

A budapesti WOMEX világzenei expót rendező Hangvető és a CAFe Budapest közös fesztiváljának nem titkolt célja a hagyományteremtés, és első alkalommal Budapest Ritmo fő témájának a találkozást választották. A sokszor valószínűtlen, meglepő egymásra találások a színpadon zajlanak majd, ahol a Föld különböző pontjairól származó zenészek és kultúrájuk egy performanszt alkotnak: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka hallható majd a MüPa több színpadán és az épület mellett felállított sátorban.

A magyar és kelet-európai előadók mellett az elmúlt évek legnagyobb világzenei sztárjai közül is többen fellépnek, így a mauritániai Noura Mint Seymali, a kolumbiai Meridian Brothers, és a török Omar Faruk Tekbilek is színpadra lép majd. Három magyar “ősbemutatót” is láthat a közönség október 13. és 16. között: Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina vokális triójának bemutatkozását, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmosok közös játékát az egyiptomi Tarek Abdallahhal, valamint Both Miklós különleges, ukrajnai gyűjtéseken alapuló műsorát.

A fesztivál egyúttal ízelítőt ad az idén Spanyolországban megrendezendő WOMEX műsorából is: egy héttel az esemény előtt a beválogatott zenekarok közül több Budapesten is bemutatkozik a közönségnek, köztük a Sierra Leone-i Kondi Band, a portugál-angolai Throes and The Shine, a francia-japán Maia Barouh és a norvég-számi Vassvik.

A szervezők elárulták azt is, hogy a negyven fellépő között egyaránt találni világsztárokat és feltörekvő művészeket, “elmélyülésre és bulizásra hívogató produkciókat, bizonyítva, hogy a világzene vagány és meglepő, menő és változatos”. A fesztiválra már első alkalommal is a világzenei szakma csaknem száz nagyágyúja érkezik, és amíg a Fesztivál Színházban az elmélyülésé, a MüPa Átriumában elhelyezett ideiglenes színpadon a felfedezésé, a sátorban a bulizásé lesz a főszerep.

A Budapest Ritmo nemcsak Magyarország, hanem az egész térség legfontosabb világzenei eseménye kíván lenni: az a hely, ahol Közép- és Kelet-Európa zenészei bemutatkozhatnak a világnak, ezért a program mintegy harmadát Magyarországról és a régióból – Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Bosznia-Hercegovinából, Észtországból, Örményországból, Ausztriából – érkező zenészek töltik meg.

Budapest Ritmo

budapest_ritmo

A Hangvető és a CAFe Budapest által bemutatott Budapest Ritmo Magyarország, a régió és a világ találkozási pontja. A MüPában a nagyszabású megnyitó után három napon át szól a magyar és a világ minden tájáról ideérkező fellépők zenéje. Ősbemutatók, világsztárok és feltörekvő tehetségek!

További információ: budapestritmo.hu

2016. oktober 13-16.

Művészetek Palotája
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..