Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

A közösségi sportolás kialakulása és elterjedése

új ideál 5

Már az ókor embere is foglalkozott a testével, annak megmozgatásával, megformálásával – gondoljunk csak az első olimpiai játékokra. Ám, míg kezdetben inkább a játék, a versengés volt a fontos, a történelem előrehaladtával egyre inkább a fizikai-pszichikai jóllét vált a sportolás fő céljává.

Az első generációs kondigépek

A 18-19. századig bezárólag a legtöbb mozgásforma főként a vadászathoz, hadászati és munkacselekményekhez, a tánchoz és a játékhoz kötődtek. A modern kor mozgáskultúrájának kialakulása a 1860-as években kezdődött, amikor is egy svéd származású belgyógyász, ortopédorvos és testnevelő tanár, dr. Gustaf Zander kondigépek tervezésébe kezdett. Az akkori eszközöknek persze vajmi köze sincs a mostani profi gépekhez; fából készültek, szíjakkal tartották a használójukat és kézi erővel kellet hajtani őket.

A korabeli polgárok öltönyben és nyakkendőben végezték a testedzést, ami azt is feltételezi, hogy különösebb izzadtság nélkül folytak a tréningek és a mozgástartományt sem igazán maxolták ki – a szűk, feszes hétköznapi viselet ezt nem tette volna lehetővé. Inkább amolyan úri huncutságnak tűnik ez az egész, így a képarchívumok fotói közt kalandozva; a fizikai munkában megfáradt urak és hölgyek izomzatának kilazítására, kimozgatására szolgáltak ezek a masinák.

Majd az I. világháború után indult be a „fitness ipar”: világszerte közel 300 Zander-féle konditerem nyílt; a gépeket ezúttal már motor hajtotta, melyek elsődleges célja a hadseregek erőinek kiképzése, fejlesztése volt.

A közösségi sportok népszerűségének szociológiai okai

Az ipari forradalmak során robbanásszerűen megváltoztak  (elsősorban) az európaiak és amerikaiak életkörülményei; míg korábban a lakosság 80-90 %-a egészséges, aktív, vidéki földművelő életformát folytatott, a 20. századra a népesség fele nagyvárosokba költözött és elszaporodott az ülőmunkát végzők száma is. Az elhízás jelensége szépen lassan valódi járvánnyá nőtte ki magát, melynek kompenzálására még nagyobb szükség lett a közösségi sportok gyakorlását biztosító helyekre; a konditermekre és mozgásstúdiókra.

A bodybuilding megjelenése

Ezzel párhuzamosan egy Eugen Sandow névre hallgató erőművész bámulatos fizikumával lenyűgözte az európai és az amerikai publikumot, és népszerűségének köszönhetően egyre több súlyzó és kondibérlet került eladásra. A testépítés fogalma a ’20-as, ’30-as években jelent meg a köztudatban, és a mindenki számára ismert Arnold Schwarzenegger nyerte meg az első Mr. Univerzum versenyt 1965-ben, ami egy újabb lépcsőnek számított a sporttörténetben. A 70-es években pedig Magyarországra is begyűrűzött ez az edzésforma, majd mi is  megrendeztük az első testépítő versenyt.

Napjainkban…

Az informatikai forradalom, a női és férfi ideálok drasztikus megváltozása, a közösségi média és a reklámdömpingek korában csak még tovább fokozódott a jó fizikum kultusza. A konditermek, fitness-wellness egységek gombamód szaporodnak, egyre bővülő kínálatot nyújtva a mozgásformák tekintetében. Éjjel-nappali termek, küzdőterek, saját testsúlyos edzéseknek otthont adó illetve outdoor placcok találhatóak százszámra ország- és világszerte. Az önmegvalósítás és a napi rutin részévé vált a testedzés, melynek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni!

Szöveg: Plézer Panna sportedző

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..