EGÉSZSÉG & SZÉPSÉGFLYERZ REVIEW

Kriszti blogja – Egy családanya beszámolója Pakisztánból 9. rész

PAKISTAN-MOTHER-DAYPakistani girls travel with their mother on a donkey cart on World Mother's Day in Lahore on May 10, 2009. World Mother's Day is celebrated across the world, including Pakistan, on May 10 and is a good opportunity to honor the special person in our lives. AFP PHOTO/Arif ALI

A tudós

A sofőr félrehúzódott a kocsival az úton, de odébb voltunk a célállomástól. Egy konvoj haladt el mellettünk, 4 vagy 5 autóból állt, sziréna nem volt, de fegyveresek ültek a kocsikon, hatalmas álló gépfegyverekkel elől és hátul is. Amikor újra elindultunk, a sofőr elmagyarázta, hogy ez egy híres tudós („scientist”) konvoja volt. Kérdeztem, hogy mégis milyen scientist az, akinek saját konvoja van? Tipp, mielőtt továbbolvastok?

***

Abdul Qadeer Khan, pakisztáni fizikus és mérnök, aki megvalósította Pakisztánban az urándúsítást, ezzel elősegítve azt, hogy Pakisztán atomhatalom legyen.

khan.jpg

Khan Pakisztán függetlensége előtt Indiában szüettett. 1952-ben Nyugat Pakisztánban telepedett le, majd Karachiban diplomázott kohászatból. Posztgraduális képzéseket végzett Nyugat-Berlinben, Hollandiában majd a Leuveni Katolikus Egyetemen szerzett diplomát. 

1973-tól egy kutatóintézetben dolgozott, mely az URENCO nevű vállalat alvállalkozójaként működött. Az URENCO brit, német és holland cégek konzorciuma volt, 1971-ben jött létre urándúsítás kutatására és fejlesztésére. Khannak hozzáférése volt az akkori legmodernebb urándúsító technológiákhoz. 

Khan nagyon szerette a hazáját és akkoriban több Pakisztán számára kedvezőtlen geopolitikai esemény hatása alá került. 1971-ben egy India-Pakisztáni háborúban Pakisztán vereséget szenvedett. Banglades független állam lett és India nukleáris hatalommá vált.

1974-ben kapcsolatba lépett az akkori miniszterelnökkel, Zulfikar Ali Bhuttoval, akinek azt javasolta, hogy urándúsítással készítsenek atombombát. Akkoriban már a pakisztániak is igyekeztek atomhatalommá válni, de urándúsítás helyett egy másik módszerrel próbálkoztak. A miniszterelnök biztatta Khant, hogy segítse őket.

Khan mérnöki terveket hozott el munkahelyéről és segédkezett az alkatrészek európai beszállítóktól történő beszerzésében. 1975-ben családjával hazatért Pakisztánba. Khan kutatólaboratóriumot alapított urándúsítás fejlesztésére, melyet 1981-ben Khan Kutatólaboratóriumnak, KRL-nek neveztek el.

A vádak szerint Khan laborja sajnos zűrös országokkal kezdett üzletelni: Líbiával, Iránnal és Észak-Koreával.

Khanra az USA rábizonyította, hogy atomtitkokat osztott meg más országokkal, ami miatt 2004-ben letartóztatták. A letartóztatását követően nyilatkozatot olvasott fel a pakisztáni televízióban, melyben teljes felelősséget vállalt tetteiért, felmentve a katonaságot és a kormányt a történtek alól. A következő napon az akkori elnök, Pervez Musharraf felmentette a vádak alól, de 2009-ig háziőrizetben volt. (Ezek szerint most már nincs.)

A pakisztániak számára Khan egy nemzeti hős, mert az ő tevékenysége erősítette Pakisztán nemzeti biztonságát egy kényes geopolitikai helyzetben.

***

Bennem egy csomó kérdés merült fel az eset kapcsán. Milyen tudósnak járna Magyarországon saját konvoj? Meg tudnátok különböztetni konvojokat egymástól, például ez most a miniszterelnöké, ez pedig egy atomtudósé? Honnan tudta a sofőr, hogy ez Khan konvoja? Mivel az eset közel volt az otthonunkhoz, számomra az is érdekes, hogy hova mehetett?

Forrás: https://hellopakisztan.blog.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .