Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Különleges sportok, amiket még biztosan nem próbáltál!

MbF aqua 2

Évek óta az edzőtermekben végezhető mozgásformák fanatikusa vagy, és úgy érzed, már minden csoportos órát kipipáltál?! Most mutatunk neked pár olyan újdonságot – mert a különszámunkban nem csak a „friss húsokra” gondoltunk, hanem a tapasztaltabb versenyzőkre is – amiről lehet, hogy még te is csak most hallasz először!

WALKenergie

Bár maga az óratípus már nem annyira új (nagyjából 6 éve nyílt az első WALKenergie stúdió Magyarországon), amiért mégis érdemesnek tartjuk megemlíteni, az az, hogy számos előnye ellenére, még ma is viszonylag korlátozott számú teremben elérhető a gyaloglógépes edzés.

A WALKenergie, ahogy a neve is elárulja: a gyaloglásra épül, így akár, a rendszeres sportolással még csak most ismerkedők is bátran kipróbálhatják. Hiszen gyalogolni mindenki tud kortól és nemtől függetlenül, és a sérülések kockázata is igen alacsony. A gyaloglás erősíti a szív- és érrendszert, növeli az állóképességet (ezért remek kiegészítője más erőnléti sportoknak is), javítja a tüdőkapacitást és a monotonitásának köszönhetően kiváló stresszoldó. Tehát ha nincs kedved egyedül róni a kilométereket: a csoportos indoor walk neked való!

Beautyrobic

„Egy edzés, amitől szuper szexi leszel” – így hangzik a nagyon csajos irányvonalat képviselő mozgásforma szlogenje. Nos, kedves Uraim, jól érzitek, ez nem a ti műfajotok, de a párotokat nyugodtan küldjétek be egy ilyen órára!

Az elnevezés és a szlogen ugyan tényleg nagyon nőcis, ám maga az edzés kőkemény: a legtöbb hölgy számára problémás területek (csípő, derék, has, fenék) formálása, egy 28-32 fokra felfűtött teremben zajlik, egyszerű (de nem könnyű!) mozdulatsorokkal, gumikötéllel, kis kézisúlyzóval, twerkeléssel, guggolásokkal, és a végén egy kiadós hasazással. A hatékonyságot az óra elején magunkra kent, speciális zsírégető olaj is fokozza. Ami pedig még vonzóbbá teszi a Beautyrobicot, hogy félhomályban, vérpezsdítő zenére történik a mozgás; teljesen eleresztheted magad, és szabadon megélheted a nőiességedet!

Air jóga

Az air jóga már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő jógairányzat, mely a különböző ászanákat (testtartásokat) légzőgyakorlatokkal kombinálja. Egy segédeszköz is dukál az órához, hiszen a gyakorlatokat egy úgynevezett hammock, azaz függőhinta segítségével hajtják végre az air jógások. Erre azért van szükség, mert bár elsőre nem is hinnénk, de a hammock megkönnyíti nem egy ászana tökéletes kivitelezését és megtartását. Nem kell félni; a hinta többszáz kilogramm teherbírású, azonban a közelmúltban gerincműtéten átesetteknek, illetve a nyaki porckorongsérvben, magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott e sport.

Nyújtó, tartásjavító, mélyizom-erősítő hatásokkal bír ez a különleges mozgásforma, nem beszélve a lelki feltöltődésről, amit a levegőben való lebegés élménye okoz!

Krav-maga

Sajnos a mai világban senki sem lehet biztonságban, ezért tennénk kötelezővé a krav-maga önvédelmi rendszerének elsajátítását mindenki számára! Egyszerű gyakorlatok, életszerű helyzetek, katonai hangulattól mentes, mégis fegyelemre tanító környezet.

A krav-maga egy olyan összetett sportértékkel bíró edzésfajta, ami nem csak az önvédelemre tanít meg, de az erő-állóképességedet is fejleszti, és mindeközben még zsírt is vesztesz. Nem csak férfiaknak ajánlott, sőt, kifejezetten hasznos lehet a gyengébbik nem és gyerkőcök számára is a veszélyhelyzetek felismerésére és az esetleges erőszakos támadások kivédésére. Rendszeresen indulnak kezdő csoportok is, különböző önvédelmi iskolák szervezésében.

Aquafitness

Egyre több úszó- és sportlétesítményben találkozhatsz a vízi fitness-szel, ami a hagyományos úszóedzések forradalmasítója. A fitness irányzat Amerikából indult, egy súlyos lábsérüléssel küszködő katona agyából pattant ki, mintegy negyed évszázada, ám azóta rengeteget fejlődött. A köztudatban azonban még mindig rehabilitációs és gyógyászati eljárásként él az aquafitness, pedig már jócskán több annál.

A vizes közeg tehermentesíti az ízületeket, így a tetemes felesleggel rendelkezők is biztonsággal végezhetik a gumisúlyokkal nehezített gyakorlatokat. Ajánlott a gyakori ülőmunkát végzők tartásjavítására, gerinc és ízületi problémák megelőzésére, és kezelésére, a legyengült szervezet megerősítésére. Ne aggódj: a vízen való fennmaradáshoz egy speciális övet kapsz óra elején!

Twerk

A Beautyrobic kapcsán már említettük a twerket, esetleg, ha akkor még nem tudtad, mi is az pontosan, most eláruljuk neked! A Nyugatról indult őrület nagyon leegyszerűsítve a hátsónk rázására épül – amely technikát már az ősi afro és karibi táncokban is felfedezhetjük-, azonban az óra sokkal összetettebb annál. Hiszen a popsidat most nem derékból, vagy csípőből rázod, hanem az előre billentett combod segítségével, és a pozitúrák is elég változatosak: állva, guggolva és a földön térdelve is folyik a „risza”, így kerül be a képbe a comb és fenék formálásán túl, a kar és a has izomzatának megdolgoztatása is. Ezen kívül kitűnő önbizalom építő is; így nem utolsó sorban akár a magánéletedet is feldobhatod vele!

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..