hc600-a033

Az SSD-k árának folyamatos esésével lassan érdemes elgondolkodni azon, hogy külső adattárolásra a normál winchestert vagy esetleg egy gyorsabb eszközt, az SSD-t választjuk. Alapvető különbség a két technológia között, hogy míg a winchesterben forgó alkatrészek vannak, addig az SSD egy teljesen statikus szilícium lapka.

hc660-all

Azt azért továbbra se felejtsük el, hogy még mindig a merevlemezek jóval nagyobb kapacitásúak, mint az SSD-k.

hc600-a044

Az ADATA jóvoltából kipróbálhattuk mind a két technológiát, megkaptuk tesztelésre a HC660 extra vékony winchestert és az SC660 SSD-t. Mint az jól látszódik a típusjelzésből, a két termék között szinte nincs különbség, leszámítva az SSD feliratot. A borításuk alumínium és műanyag.

sc660-a666

A HC660 egy átlagos merevlemez, bár mérete 2TB, azonban sebességre semmiben sem különbözik más gyártók külső megoldásaitól.

Az SC660 azonban már meglepetést okozott. Bár kapacitása csak 240GB, ez is elegendő arra, hogy pár filmet és zenét elcipeljünk magunkkal egy nyaralásra. Sebességét tekintve hihetetlen gyorsasággal képes az adatokat átmásolni. Fontos persze kiemelni, hogy SSD-ről indítottuk a másolást. Így az elméleti maximális sebesség 550MB/s. Bár ezt a sebességet nem értük el, azonban egy film másolásánál a 325MB/s sebességet folyamatosan hozta. Ugyancsak nagyon jó eredményt produkált fényképek másolásánál, itt is hozta a 200MB/s körüli tempót.
Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy egy átlagos, 1GB körüli filmet, kevesebb, mint 5 másodperc alatt képes átmásolni. Tehát, ha csak filmjeink vannak, nagyjából 20 perc alatt, teletölthetjük az SSD-t.

adata-usb-3-0-ssd-sc660
Film másolása
adata-usb-3-0-ssd-sc660-fenykepek
Fényképek másolása

 

Ezt összehasonlítva a HC660 eredményeivel, a különbség több, mint 10-szerese, természetesen az SSD javára.

Ki-ki maga döntse el, hogy mi fontosabb a számára, tehát a nagy mennyiségű adathordozás, vagy inkább a gyors másolás.  Mi kifejezetten ajánljuk az ADATA SC660 adattárolót.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .