Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Lakáskeresés az interneten: mit mesél a Google?

XL590d57_14e90dfaaa674a96af666d9de9fdb262mv2_d_5627_3754_s_4_2-836x557

Lakáskeresés. Sokak rémálma ez manapság, mert az elmúlt években elképesztő ütemben nőttek a bérleti díjak, de az ingatlanvásárlást fontolgatók is foghatták a fejüket. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki egyetemistaként, vagy pályakezdőként próbál meg albérlet után nézni, sokszor még keresve sem talál.

Kijelenthetjük, hogy lassan telítődik az ingatlanpiac, nagyon résen kell lennie annak, aki tetőt keres a feje fölé. Már nem csak a lokáció és az ár számít, hanem az időzítés is egyre fontosabb. Míg korábban ráértünk morfondírozni egy-egy ajánlat felett, ma amint meglátjuk a hirdetést és felhívjuk a tulajt (vagy az ingatlanközvetítőt), gyakran azzal szembesülünk, hogy elhappolták előlünk a kinézett lakást.

Lakáskeresés az interneten

A bosszúságon nem, de a helyzet megértésében segíteni tud, ha megnézzük, mit mutat a Google, azaz hogyan is keresünk lakást. Ehhez a Google Trends eszközét használtuk, mellyel láthatóvá válik, mekkora népszerűség övezi az ingatlanpiacot szezonalitás és lokáció szempontjából, egy 100 fokú skálán.

Szintén segítségül hívtuk a keresőoptimalizálás egyik folyamatát, a kulcsszókutatást, mely során feltérképeztük a releváns kifejezéseket, majd különböző metrikákat rendeltünk hozzá. Például, hogy havonta átlagosan hányan kerestek adott kulcsszóra Magyarországon a Google keresőjében.

Mikorra időzítjük a nézelődést?

Triviális, hogy akkor a legnépszerűbb az ingatlan téma, amikor az emberek hajlandóak lakhatással kapcsolatos döntést hozni, mely magában foglalja a költözködést is. A Google Trends elmúlt 5 évről szóló kimutatása alapján december bizonyult a legnépszerűtlenebb időszaknak. Nem meglepő, hiszen senki sem szeretne az ünnepek alatt szerződéskötéssel és cipekedéssel foglalkozni.

A decemberi pangást követően azonban felélénkül a kereslet, hisz amint magunk mögött hagyjuk az új évet, szívesebben vágunk bele az új kalandba, csak más lakásban.

Az is egyértelműen látszik, hogy mihelyt kiderülnek a felvételi ponthatárok, illetve közeledik az újabb szemeszter, terítékre kerül a lakáskérdés. Július végén, augusztus elején van tehát az ingatlanpiac csúcsszezonja.

Hova költöznénk szívesen?

Érdekes megnézni, hogy mely magyarországi nagyvárosok a legkelendőbbek lakásvásárlás céljából. Ehhez az “eladó lakás” és “város” szókombinációk átlagos havi keresési mennyiségeit vettük alapul.

Amint az a fenti diagramról is kivehető, Budapest van az élmezőnyben (havi 12.100 keresési mennyiséggel), majd a nagyobb egyetemvárosok következnek. Győr és Szeged egyformán népszerű célpont, ahogy az őket követő Nyíregyháza, Pécs, illetve Székesfehérvár is.

Evidensnek tűnhet, hogy a budapesti eladó lakások után főként Budapest területéről keresnek, azonban ha megvizsgáljuk a Google Trends geográfiai elemzését, árnyalódik a kép. A legnagyobb érdeklődés Budapestet követően Nógrád megyében tapasztalható, az elmúlt egy év alapján. Fun fact, hogy Pest megye csupán a 8. ezen a listán, azaz kisebb a budapesti lét népszerűsége az agglomerációban.

Ha már a fővárosnál járunk, nézzük meg, mely kerületek a legkeresettebbek:

Senkinek sem okoz meglepetést, hogy fej fej mellett található a 11. és 13. kerület, átlagosan 720 havi kereséssel. Mindebből persze az következik, hogy ezekben a körzetekben megnövekedett ingatlanárakra, valamint pörgősebb lakás eladásra lehet számítani.

Bérelnénk vagy vásárolnánk?

Dacára a magas ingatlanáraknak, jobban érdeklődünk lakásvásárlás, mint bérlés iránt, ezt támasztja alá ugyanis a négyszer annyi keresés előbbi javára. Az persze eddig sem volt titok, hogy mi magyarok szívesebben birtokoljuk azt, ahol élünk. A KSH felmérése alapján 2017-ben a lakosság mindössze 5,2%-a bérelt lakást, bár ez az arány folyamatosan növekedni látszik. Nem csoda az sem, hogy a lakásvásárlás kifejezéshez gyakori kapcsolódó kulcsszó a hitel.

Erre erősít rá az eladó vs. kiadó lakás kérdése. Átlagosan közel kétszeres keresés érkezik az “eladó lakás” kifejezésre. Érdekesség, hogy míg a “kiadó lakás” kifejezés inkább Magyarország északnyugati területein – Budapestet beleértve – téma, addig az “eladó lakás” az ország távolabbi pontjain hódít, Borsod Abaúj Zemplén megyével az élen.

Milyen fajta ingatlanban képzelnénk el a közeljövőt?

Ki ne szeretne tágas, kerttel rendelkező házban lakni, ahol még a kutya is kényelmesen elfér és a szomszéd tüsszentése sem hallatszik át. Úgy néz ki, sokan keresik ezt a fajta életkörülményt, jellemzően az ország nyugati területein.

A panelnek is megvan ám a maga szépsége, például hogy nem kell kertet gondozni, valamint általában közelebb vannak a fontos szolgáltatások (orvos, bolt, bank, mozi). Sok magyar ért ezzel egyet, mivel a családi ház után ez a második legkeresettebb ingatlantípus.

Tippek új otthon kereséséhez

Akkor jársz a legnagyobb sikerrel, ha elkerülöd az évenkénti ingatlan-hajrát és még július vége előttre időzíted az ajánlatok felkeresését. Legjobban persze akkor teszed, ha egy téli hónap mellett döntesz, hiszen így kisebb lesz a konkurenciád a kereslet oldalon.

Budapest, azon belül is a 11. és 13. kerületek iránt óriási az érdeklődés. Érdemes lehet megfontolni a környező körzetekbe költözést, például Budán a 12., míg Pesten a 4.-et választani. Egy kicsivel ugyan többet kell utaznod, ám ha ez nem jelent nehézséget, megérheti.

A legfontosabb persze az, hogy akár lakásbérlesről, akár vásárlásról van szó, szeresd újdonsült otthonod!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..