FLYERZ REVIEW

Lángokban áll a Notre-Dame

Screen Shot 2019-04-15 at 22.12.02

Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban, ami jelenleg is hatalmas lángokkal ég. Még nem tudni, mi okozta a tüzet, de a templomban épp renoválási munkák folytak – írja a BBC.

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.
Estére a székesegyház központi tornya a tűz miatt összeomlott, majd a tetőszerkezete is teljesen beomlott. A tűz később az egyik harangtornyot is elérte.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak azt mondta, a műalkotások megóvása a legfőbb cél, illetve az, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét, szörnyűségesnek nevezve a tüzet. A Twitteren azt írta, „egy egész nemzet gyászol”, és együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük – írta. Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

„Hét óra előtt néhány perccel futottam el az épületnél, akkor láttam, hogy belülről dől a füst belülről kifelé, aztán már az egész tetőszerkezet égett” – mondta a 444-nek Gusztos Péter, aki a párizsi maratonon vett rész a hétvégén. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő azt mondta, már 10 ezrek állnak az utcán, látott pár embert sírni, de a legtöbben a mobiljukkal fotóznak, videóznak. Szerinte nincs pánik, de bizarr a helyzet, az egyik turistahajó is lelassított a folyón, hogy jobban lehessen látni. A forgalom még nem állt le teljesen, de már nem nagyon lehet lépni. Legalább fél óra volt, hogy elkezdték kiterelni az embereket a templom 2-300 méteres körzetéből. Már a földről próbálják oltani, de nagyon magasan van a tűz – mondta.

Forrás: https://444.hu/
 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .