FLYERZ REVIEW

Laptop vásárlást tervezel? Ezeket vedd figyelembe!

home-office-336373_1280

Amikor megszületik az új laptop vásárlásának gondolata, akkor olyan egyszerűnek tűnik: „hm, csak veszek egy új gépet…”  Viszont mikor neki látsz a kiválasztásnak, akkor bonyolódik a helyzet. Sok esetben nem könnyű kiválasztani a tökéletes laptopot, hiszen olykor meg sem tudjuk fogalmazni, hogy mire van szükségünk. Viszont a fő szempontok és kérdések megválaszolásával sokkal egyszerűbbé teheted a választást, ehhez pedig fontos tisztázni, hogy mik legyenek az említett szempontok! 

Mire akarod használni?

Mire használhatsz egy laptopot? Használhatod munkára, ebben az esetben üzleti gépre lesz szükséged, ahol nagyobb hangsúly fordítanak a gyártás során az anyaghasználatra és a biztonságra, így nem feltétlen a megjelenés lesz az elsődleges szempont. Ha csupán otthoni szórakozásra, böngészésre, emailezésre szereznél be egy gépet, akkor bőséggel választhatsz a dizájnosabb megjelenésű otthoni/általános használatra szánt laptopok közül, mellyel kifejezheted a saját egyéniségedet. Ezek mellett ma már, ha játszani szeretnél, akkor is jó döntés lehet egy laptop, nem szükségszerű a jó processzor érdekében az asztali gép választása, kiváló gamer laptopok vannak a piacon. 

Mekkora legyen a laptop mérete?

Ez a szempont valamelyest kapcsolódik a „Mire akarod használni?” részhez, hiszen ennek függvényében döntesz a méretről. Legtöbb esetben a képernyő mérete a döntő, ha mindennapos munkához szeretnéd használni, akkor a legkényelmesebb megoldás egy 15,6”-os laptop lehet, viszont ez függ a végzett munkától, mert például grafikai munkáknál okosabb a nagyobb, 17,3”-os megoldást választani, ami nyilván súlynövekedéssel is jár, de sok esetben megéri. Internetezésre, YouTube videók nézéséhez vagy a közösségi média használatára pedig a kisebb kijelző méretek (10” / 11,6” / 13,3” / 14,1”) is tökéletesek, ezek könnyen mozdíthatók és szinte bárhova viheted magaddal. Ne felejtsd el, hogy az eszközön kívűl még hordanod kell magaddal a laptop töltőt is!

Miért fontos a pixelszám? 

A kijelző mérete mellett igen fontos paraméter lehet, hogy hány pixelt tartalmaz az a bizonyos képernyő. A pixelek száma és a panel típusa határozza meg a kijelző minőségét, illetve a pixel számból látjuk, hogy például Full HD (1920×1080) vagy sima HD (1366×768) minőségről van szó az adott laptop esetében. A képpontok száma adja meg a kijelző részletgazdagságát, így, ha minden apró részletet pontosan szeretnél látni, akkor a minél magasabb pixelszámot érdemes választanod. 

Milyen a „jó” processzor? 

A processzor kiválasztása a laikusok számára komoly fejtörés lehet, hiszen sokszor azt sem tudjuk, hogy mi fán terem és mit tesz hozzá a gép tudásához. A rossz választással könnyen pénzkidobás lehet a laptop vásárlás vége, mivel a processzor a központi egység szerepét látja el egy számítógépben. Ennek gyorsasága adja a laptop sebességét, a jó választás pedig azért fontos, mert később nem bővíthető. Jelenleg az INTEL és a AMD a két fő processzor gyártó, az AMD olcsóbb, de ez nem feltétlenül árulkodik a minőségről. Mérlegelni kell, hogy a te felhasználásodhoz, milyen erősségre van szükség, és melyik illeszkedik inkább a pénztárcádhoz.

Mire figyelj a memória (RAM) és videókártya választásnál?

A memória minél több, annál jobb – ez annyit tesz, hogy minél nagyobb egy laptop memóriája, annál több alkalmazás és egyéb tartalom tárolható rajta. Így ennél nem bonyolult a döntés, pláne, hogy a későbbiekben bővíthető is. A videókártyát viszont nem lehet bővíteni, így erre fontos figyelni! A videókártya az úgynevezett grafikus számításokért, azaz a megjelenésért felel, és alap tartozéka a gépnek. Általában az alaplapra van integrálva egy VGA, mely filmezéshez, irodai munkákhoz, képnézegetéshez tökéletes. Erősebb videókártya olyan esetben szükséges, ha grafikai munkát, vagy 3D tervezést készítesz a gépen. Egyébként megfelelő az alap VGA. 

Milyen árban gondolkozz? 

Laptopot már vásárolhatsz 60 ezer forintért is, de akár milliós nagyságrendig is elmehet a piac. Gyakori eset, hogy a választás legnagyobb befolyásoló tényezője a rászánt keretösszeg. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor először a maximum értékkel legyél tisztában, amit hajlandó vagy rászánni, és ennek függvényében tudod a további paramétereket meghatározni. Akár már 60-70 ezer forintért is kaphatsz egyszerűbb, jól használható gépeket, de ezektől nem szabad sokat várni, csupán általános használatra lesznek megfelelőek: böngészés, szövegszerkesztés, filmnézés, emailezés. Ha kicsit emeled a tétet, 100 ezer forint környékén már kissé jobb masinákkal találkozhatsz, amin egy-két játék is biztonsággal elfut, de ha komolyabb igénybevételre vásárolsz, akkor érdemes 150-200 forintban gondolkodni inkább. De valójában a felső határ a csillagos ég, és a te pénztárcád határozza meg.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .