Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Látnivalók a szlovén-magyar határon – Távcsővel a természetbe!

nyito-1170x878
A szlovén-magyar határon átívelő 2 napos 33 km-es kerékpáros és 13 km-es gyalogtúra egy igazi természetbarát, öko-kikapcsolódás.
Olyan csodákat láthatunk az Őrségi Nemzeti Parkon áthaladva, mint a Katalin-dombon álló Kétvölgyi kilátónál elénk táruló két vár panorámája az Alpok hátterével, de vidrákat és vízimadarakat is megfigyelhetünk a Hódosi tónál, illetve frissítő forrásvízzel enyhíthetjük a szomjunkat a Frim kútnál.

Kétvölgyet követően az első nap áttekerünk Pomurje-ba, Szlovéniába, majd Budincinél, a hatalmas 300 éves gesztenyefánál érkezünk vissza a magyar oldalra. Helyi mézet kóstolhatunk Orfaluban egy gyógynövénytúrával és méhészeti bemutatóval egybekötve. Apátistvánfalván pedig az Őrség múltját és jelenét idézhetjük fel, és megismerhetjük a határőrök életét az itt található múzeumban. A második napunkat Szalafőn folytatva, Pityerszeren a skanzen a népi hagyományokat mutatja be, majd Őriszentpéterre érve egy középkori téglaégető kemencét fedezhetünk fel. Az őriszentpéteri autóbusz állomástól egy gyalogtúrára indulunk, ahol elmerülhetünk az erdők-mezők nyugtató csendjében. Egy információs táblán megtaláljuk a túra teljes útvonalát, és 2019 őszétől az útvonal a kezdőponttól a végpontig ki lesz táblázva 11 másik őrségi és Szlovén Rába-vidéki gyalogtúraúttal együtt.

A Guide2Visit SIHU101 projekt a szlovén-magyar határtérség vidékies, aprófalvas területeit kívánja egy látogatóirányítási rendszer konkrét elemeinek kialakításával a turisztikai kínálatba beemelni. Ehhez célzott, a térséget vonzó desztinációként pozicionáló turisztikai promóciót hív segítségül. Hat szervezet összefogásával jött létre a projekt. Célja létrehozni egy közös desztinációt, ahol megismerhetők a tájegységek sajátos építészeti, népi hagyományai és természeti értékei.

Kerékpárutak összekötésével átjárhatóvá tenni a térséget és fellendíteni a turizmust. Ennek eredménye többek között az elkészült információs honlap, szakmai műhelytalálkozók, „Infótérkép” kiadvány és infókártya kiadása, önkéntes idegenvezetők képzése, gyalogtúra útvonalak kitáblázása, turisztikai jelzőtáblák kihelyezése és a határig nyúló kerékpáros összeköttetés megépítése Orfalunál.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..