GASZTRO

A legegyszerűbb és legolcsóbb street food ételek, amit egyszer ki kell próbálni!

41180029_m

A külföldi nyaralások során van néhány olyan étel, amit ki kell próbálnunk ahhoz, hogy megismerjük az ország kultúráját. A nemzetek specialitásait a friss, helyi alapanyagok és az egyedi fűszerezés határozzák meg, amit kár lenne kihagynunk!

Az idősebb generáció tagjai talán még ódzkodnak az utcán elfogyasztott ételek és a street food árusok világától, köszönhetően a korábbi évtizedek magyar tapasztalatainak, de szerencsére a fiatalabb generáció nyitottan áll az utcai ételek felé, már csak az áruk miatt is.

tumblr_n6tx6p9BTr1rt05ero1_500
source: rebloggy.com

Tengerparton…

Spanyolország egyik nagy kedvence és egyben legalapabb étele a Patatas bravas, ami nem más, mint tökéletesre sütött sült krumpli és különleges szósz keveréke. A krumplikat 2×2 cm-es kockákra vágják, majd bő olajban kisütik és leöntik aioli (fokhagymás-citromos) és salsa brava (paradicsomos-vöröshagymás) szósszal. Annyira egyszerű, hogy akár otthon is elkészíthetnénk, de a helyi hozzávalóktól válik igazán különlegessé.

Ha már Spanyolországban járunk, ne hagyjuk ki a helyi édességet, a churros-t sem! Az utcán kapható édes finomság tulajdonképpen nem más, mint sült tészta rudacskák, amit csokiba, forró csokiba mártogatnak. A spanyolok leginkább reggelire fogyasztják a fánkszerű édességet, de délutáni csemegeként is megállja a helyét.

41180029_m

Olaszország nevét hallva, gondolkoznunk sem kell a nemzeti specialitáson, természetesen a pizza az. Az étel ugyan senki számára nem ismeretlen, de aki még nem próbálta ki az igazi olasz pizzát, az még nem evett pizzát! Street food-ként általában szeletekben árulják, frissen készítik, minőségi hozzávalókból. Ha Olaszországban járunk, érdemes figyelni, hol esznek a helyiek, akkor biztosan nem tévedhetünk!

… és a városban

Csehországban mi más lehetne a kedvenc, mit a sörök mellé kiválóan passzoló kolbász (klobása)? Az utcai árusok mellett nem találunk olyan sörözőt sem, ahol ne lenne kapható sörkorcsolyaként a nemzeti fogás. Prágában járva a fő turistalátványosságok mellett (Vencel-tér, Károly híd) biztosan találkozunk vele, ha pedig lehetőségünk van, próbáljunk ki többféle ízt, a fűszerezésük ugyanis eltérő!

Szintén kihagyhatatlan németországi utazásunk során a berlini döner kebab. A döner törökül forgót jelent, ami utal az étel elkészítésére is. A függőleges nyársra húzott húst átsütik, és vékony szeletekben helyezik a pitába (kenyérlepény), ahol még zöldségekkel és szósszal is megbolondítják. Ezek a hagyományos döner alapjai, a további ízesítés már csak fantázia kérdése. Ugyan nem tartozik a legolcsóbb ételek közé, de ár-érték arányban nagyon megéri, ezért mindenképpen fontoljuk meg, hogy betérünk-e egy helyi dönereshez!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .