FLYERZ REVIEW

Legendák hátán ringatózva – Fedezzük fel a Bledi-tavat

shutterstock_517613647-1170x780

Bled legszebb látnivalója, kétségkívül kékeszöld színű tava, mely minden kilátópontról ugyan olyan gyönyörű arcát mutatja. A Bledi-tó felejthetetlen színfoltja Szlovéniának.

Bledi vár, mely 600 méter magasra, egy sziklakiszögellésre épült a törökök elleni védelemként, ma már turista zarándokhely, és az egyik legtökéletesebb kilátópont, ahonnan a Bledi-tó és a közepén ülő sziget látható. A titokzatosan tűnő helyet ‘pletná’-val (helyi csónakokkal) közelíthetjük meg. De ha előtte még a környékét is megtekintenénk, akkor pattanjunk biciklire vagy vágjunk neki gyalogosan, mivel a tó körüli 6 kilométer hosszú sétautat megannyi kilátópont pöttyözi. Élvezzük a látványt és a víz friss illatát a padokon pihenve – a parton kacsák és kecses hattyúk élik mindennapjaikat, a távolban láthatjuk az öreg templomot a kis szigeten, a háttérben pedig a Karavanken hegység csúcsait.

Pazar kilátások

De ezt a tavat nem csak csodálni lehet. A nyári időszakban fürdőzni is lehet benne, a legjobb hely erre a Vár strand (Grajsko kopalisce), mely az egyetlen kiépített és Kék szalag minősítéssel ellátott fürdőrész a tó körül. Egyszerre hangulatosan régimódi, hiszen a vár lábánál, a szikla mellett húzódik, de rendkívül modern is, mivel a 23 fokos tóvíz mellett a legújabb technikákat és külső medencéket is nyújtani tudja.

bledi
Bledi-tó és a Mennybemenetel temploma

A 2,12 kilométer hosszú és 1,30 kilométer széles tó eredetileg egy tektonikus árok volt, melyet később a Bohinj gleccser vájt egyre szélesebbé és mélyebbé. De a gleccser az idők során egy nagy és masszív akadályba, egy hatalmas kődarabba ütközött, amit sehogyan sem tudott eldózerolni. Addig csiszolta és tologatta, mígnem kialakult belőle a ma ismert szigetecske. A jég végül elolvadt és a kivájt árok megtelt vízzel, amit az észak-keleti oldalon felbuzogó meleg vizű termál források 23 fokig melegítenek a nyáron. Mivel a tóárok eléri a 30,6 méteres mélységet, ezért igen kedvelt a búvárok körében, akiknek a vízhőmérséklet miatt megfagyniuk sem kell. A három forrás azonban ma már másodállást is vállal, ugyanis termálvizüket a tó mellett álló Grand Hotel Toplice, Hotel Park és a Hotel Golf medencéiben használják.

Madártávlatból

A tó közepén csücsülő, könnycsepp alakú szigetecskén burjánzik a természet. A zöld erdő közepén pedig ott áll a Mennybemenetel temploma és egy picike múzeum. De az igazi extra a dologban nem is a hely, hanem az odajutás. Korábban már említettük a pletnát, mely egy gondola szerű helyi csónak. A szállítási költség megfizetése után a csónakos elevez a sziget déli oldalához, ahonnan a hatalmas Déli lépcső (Juzno Stopnisce) indul.

Az egy híján száz lépcső

A 99 fokos lépcső azonban nem csak turistalátványosság, a helyi mennyegzői tradícióknak is fontos része – az ifjú férjnek ugyanis fel kell vinnie a menyasszonyát a lépcsőkön, hogy fent az Isten színe előtt egybekelhessenek. Ekkor pedig megszólal Bled legszebb harangja, amihez szintén tartozik egy legenda…

A helyiek szerint egy a várban élő, hirtelen megözvegyült fiatalasszony öntette saját vagyonából a templom harangját, ám amikor átvitték volna a szigetre, egy vihar a vízbe sodorta az aranytömeget a csónakkal együtt. Az özvegy ezt jelnek vette, elzarándokolt Rómába, és apácának állt, így jutott a pápa fülébe a balul végződött jótett híre. A monda szerint az asszony halála után a pápa készíttetett egy harangot, s most az kondul meg a szigeten. A valóságban azonban egy 1300-ban, Pádovában öntött harang váltja valóra az odalátogatók óhajait.

A pletna – Botond Horvath / shutterstock.comForrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .