Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Legjobb tippek autólopás ellen

Screen Shot 2019-04-13 at 13.31.00

Lopással kapcsolatos statisztikák

A statisztikai adatok szerint Magyarországon közel 4-7 ezer autót lopnak el évente. A legveszélyeztetettebb környéknek Budapest számít, már csak a nagyságából kiindulva is. A fővároson belül pedig leginkább azokra a részekre jellemző, amik nincsenek különösebben ellátva jól kiépített megfigyelőrendszerrel, illetve közel esnek valamelyik szétszerelő üzemhez.  A szakértők szerint leginkább azokat a járműveket lopják el, amelyeknek legnagyobb az alkatrészigénye. Az idei statisztikák szerint a legtöbbet ellopott autók közé tartozik a Ford Focus, a Škoda Octavia és Volkswagen Polo. A drágább kategóriájú gépjárműveknél leginkább a BMW van veszélyben, míg a Mercedes szinte egyik lopási statisztikával foglalkozó toplistán sincs rajta.

A legtöbben azt feltételezik, hogy egy autó ellopásáról mindenképp szükség van az autókulcsra, pedig ez nincsen így. A tolvajok sok esetben használnak távirányítós zárásblokkolást, aminek következtében a rádiófrekvenciás jeladó miatt blokkolódik a zár, így a kocsi nem záródik be biztosan. Éppen ezért minden esetben a kilincs meghúzásával érdemes ezt ellenőrizni. Az is előfordulhat, hogy egy eldobható telefonról vontatót hívnak maguknak. Egy kitalált történetre hivatkozva a saját lakcímükre vitetik a járművet, ahol aztán két óra alatt könnyen szétszedhetik azt. Ugyanez történhet meg az autóajtó nyitás szakembereivel is.

A vagyonbiztosítás mellett fontos, hogy az autó a megfelelő védelemmel legyen ellátva. Erre már sok különböző módszer létezik, és előnyös valamelyiket kiválasztani, mert ezzel nagymértékben csökkenthető a lopás veszélye.

Kormány- és váltózárak

Ezek a készülékek már egy nagyobb hipermarketben is kaphatóak néhány ezer forintért. Az ilyen típusú védelem nem kerül sokba, és azt kommunikálja a tolvajok felé, hogy az autó tulajdonosa valamilyen szinten foglalkozik a biztonsággal. Azt azonban észben kell tartani, hogy a kormány- és váltózárak csak az amatőröket riasztják el, hiszen bár masszív védőeszköznek néznek ki, de a zárjuk könnyen feltörhető. A váltózárak egy automatikus sebességváltó esetében jobban funkcionálnak, mert ebben az esetben a huzalok mozgatásával nem tehető sebességbe a kocsi.

Rejtett kapcsolók

A rejtett kapcsolók egy költségkímélő megoldást kínálhatnak a tolvajok ellen. A lényegük, hogy egy kialakítanak egy aktiválási láncot, amely szükséges a motor beindításához. Ez a lánc bármiből állhat, legyen szó a rádió kettes gombjáról, a kuplungról vagy éppen a bal hátsó ablakhoz tartozó gombról. A szakértők véleménye megoszlik a rejtett kapcsolókat tekintve. Valaki azt állítja, hogy egy jól beszerelt rendszer meggátolhatja a lopást, míg mások szerint ha a bűnöző nem tudja beindítani a motort, nekiáll megkeresni az ezzel kapcsolatos tiltást.

Néma és hangos riasztók

Elsőre azt lehet gondolni, hogy a hangos riasztó előnyösebb, hiszen ez a típus képes felhívni a figyelmet a lopás folyamatára. Ez azonban nem mindig van így. Egy nagyobb városban gyakoriak a különféle hangos zajok és szirénák, ezért néha az ott élőknek fel sem tűnik, ha egy újabb autó riaszt be. Ezzel szemben a néma riasztás lényege, hogy a beszerelt rendszer a nem várt ajtónyitáskor vagy induláskor vésznyelzést ad le a tulajdonosnak vagy a diszpécsernek. A GPS adatok alapján az autó helyzete könnyen bemérhető, illetve a rendszernek köszönhetően bármikor letiltható. Az ilyen típusú riasztó kiépítése nagyjából 30-50 ezer forintba kerül.

GPS alapú rendszerek

Az ilyen féle megoldás arra jó, hogy folyamatosan monitorozni lehessen, mi történik éppen az autóval. Olyan lopásgyanús eseményről tud értesítést küldeni, mint például a GPS blokkolási kísérlete vagy az emelésérzékelés. Ebben az esetben a tulajdonosnak lehetősége van kihívni a rendőrséget vagy pedig a rendszert biztosító munkatársak érkeznek ki a helyszínre. A GPS alapú biztonságtechnikát nem a műszerfalba, hanem valamelyik karosszériaelembe építik be. Hátránya leginkább az, hogy a GPS sok esetben nem lehet érzékelni a mélygarázsokban, de aki nem igazán tartózkodik ilyen parkolókban, annak ez a rendszer jó szolgálatot tehet.

A mechanikus és az elektromos védelem kombinációja

A legnagyobb hatékonyságot a mechanikus és az elektromos védelem kombinációjával lehet elérni, hiszen külön-külön hiányosságok fedezhetőek fel bennük, de együtt megfelelően kiegészítik egymást. Példának okáért egy váltózár és egy rejtett kapcsolók variációja már túl sok befektetett energiát és időt igényel a tolvajtól, ezért bár több esetben megpróbálkoznak vele, ilyenkor azonban a lopási kísérlet szinte soha nem valósul meg. Tény, hogy sokszor az ilyen kombináció kiépítése nagyobb összegbe kerül, de megéri hosszú távon gondolkodni, főleg egy drágább autó esetében. A tolvajok bár meg fognak próbálkozni a lopással, de az sikertelenül fog záródni.

Minden esetben érdemes rendőrségi bejelentést tenni, még akkor is, ha csak a lopás gyanúja áll fenn. Csak ezzel gátolható meg, hogy valaki áldozatul essen a tolvajoknak.

Az alapvető óvintézkedések mellett a biztonságtechnikai megoldások jó szolgálatot tehetnek. Egyrészt a látható elemek elriaszthatják a tolvajt, míg az elektronikai rendszerek fizikailag gátolhatják meg a bűnözőt az autó elkötésében.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..