TREND

Legyen a farmer mindenkié!

Screen Shot 2020-04-24 at 14.09.30

A farmer talán az egyik leguniverzálisabb viselet. Tud lenni sportos, hangsúlyozottan férfias, kihívó, vagány, viharvert, lezser és igen, még elegáns is. A farmer egyfajta szimbólum is. Egyszerű munkaruhából változott előbb a függetlenség, a szabadság, a lázadás szimbólumává, majd mindennapi, ám nem hétköznapi viseletté. A farmer egy igazi átváltozóművész, a divat örökéletű kaméleonja, ami ezernyi arcával úgy simul a ruhatárunkba, hogy abból mindig a legjobbat hozza ki. Mindenekelőtt azonban, a legfőbb ok, amiért farmert hordunk, az a strapabírása. Szinte elpusztíthatatlan, és az idő múlása csak jót tesz neki, még kényelmesebbé is válik, ahogy hozzánk idomul. Mármint, abban az esetben, ha nem vagyunk kénytelenek egy-két számmal kisebb méretet hordani, mert akkor… nos, akkor a farmer minden, csak nem a szabadság jelképe. Mert, ha a farmer kicsi, akkor bizony olyan helyeken tud irgalmatlanul szorítani, ahol azt sosem vallanánk be. A farmer, elvileg mindenkié, ám azok számára, akik nem az átlagos, konfekció méretet keresik, igazi kihívást jelenthet, hogy megtalálják a testalkatukhoz illő fazon és méret optimális kombinációját. Szerencsére ma már nem kell sokáig keresgélni és beérni a kisebb, rövidebb, vagy, mondjuk ki nyíltan, silányabb minőségű farmerrel.

Nagy márkák nagy kínálata

Ma már léteznek olyan cégek, akik a robosztus termetű férfiak igényeire specializálódtak, és olyan minőségi márkákat kínálnak, amelyek megbízhatósága és kényelme szintén kiemelkedik a nagy átlagból.

A kínálatában elérhetők a:

farmernadrágjai, rövid- és capri nadrágjai, farmeringjei, és farmerhatású szabadidőnadrágjai, pólótrikói.

A farmernadrág

Kevés olyan ember akad, akinek legalább egy farmernadrágot ne találnánk a gardróbjában. Szoros viszonyunk eme ruhadarabhoz a nyelvünkben is megmutatkozik. Ha csak annyit mondunk, hogy farmer, akkor az a nadrág, nem a szövet. Ha más ruhadarabra gondolunk, akkor annak teljes nevét használjuk, például farmering, farmerdzseki, stb…

A stretch farmer

A szűk farmernadrág valószínűleg sosem fog kimenni a divatból, ám a szoros farmerről kialakult sztereotípiák sajnos igazak, legalábbis, ami a hagyományos anyagú modelleket illeti. A rugalmas, elasztán tartalmú stretch farmernadrág azonban akkor is kényelmes, és szabad mozgást, optimális vérkeringést biztosít, ha slim fazonú. Így azok számára is elérhető a kényelmesen lezser, vagy sportos viselet, akik igazán erős combokkal rendelkeznek.

A gumis derekú farmer

Ami egy viking alkatú férfi ember számára igazán fontos lehet még, az a rugalmas derékrész. Ennek az igénynek a figyelembevételével a hagyományos cipzáros és gombos megoldások mellett gumis derekú kivitelezéssel is készülnek rövid, és hosszú farmernadrág modellekkel, amelyek közül az utóbbiak bővített szárú változatban is elérhetőek. Ez az okos és rendkívül kényelmes megoldás lehetővé teszi, hogy ne csak utcai viseletként, de akár szabadidőnadrágként is hordható legyen a farmer.

A koptatott farmer

A koptatott farmer a vagányság szimbóluma, és sokak számára egyet jelent az igazi farmer-életérzéssel. A mesterségesen kialakított felület hangulatában ugyan megviseltnek látszik, ám az anyag-technológiának köszönhetően ugyanolyan erős és ellenálló, mint nem koptatott „testvérei”. A koptatott farmer kissé viharvertnek tűnik, ám éppen ez az a hangsúly, ami a markáns férfiasságot, erőt, dinamizmust előhozza a személyiség mélyéről.

A farmering

Ma már az anyag- és gyártás-technológiának köszönhetően az erős és ellenálló farmeringektől, a rendkívül vékony, szellős változatokig elérhetjük a farmeringek teljes skáláját. A rövidujjú, vékony anyagú modellek egy meleg nyári napon is merész és fiatalos megjelenést biztosítanak, míg a hosszú ujjúak domináns férfiasságot kölcsönöznek, amit a feltűrt ingujj csak tovább fokoz. Elérhetőek patentos, mellzsebes kivitelezésben, és letisztult formavilágú változatban egyaránt.

Farmer, itthon

A hetvenes évek vége felé jelent meg az első magyar farmermárka, a Trapper, amit később a Lee Cooper vásárolt fel. A márka olyan sikeres volt, hogy a KGST országokba milliószámra exportáltak, a hagyományos kék mellett khaki, drapp, barna és fekete színben, illetve az úgynevezett márványos kivitelben. Sajnos a hazai, nagyléptékű farmergyártás a gazdasági recesszió első áldozata volt, a Mustang Jeans 2008-ban, a Levi Staruss 2009-ben szüntette meg hazai üzemeit. Azóta a farmergyártást kis- és középvállalkozások viszik a vállukon, ám magát farmerszövetet 2005 óta már nem gyártják itthon.

A textilek gyorsan fejlődő gyártás-technológiájának köszönhetően ma már a farmer korántsem az a merev denim, vagy jean szövet, ami a kezdetek kezdetén volt. A szövethez adott poliamid és elasztán rugalmasabb textíliát eredményezett, a teflonnal és szilikonnal kezelt szövetek pedig vízállóak. A Levi’s 2013 óta 4% Dyneema tartalommal erősíti a hagyományos pamut denim szövetet, amivel egy, a korábbinál még ellenállóbb és strapabíróbb farmer alapanyag született.

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .