FLYERZ REVIEW

Lejárt a könyvtárak ideje? Okoskönyvtár az interneten!

pretty woman with digital tablet sitting in chair at homepretty woman with digital tablet sitting in chair at home

Google vagy könyvtár? Bár a Google is mindent “tud”, a millió talátat közül nehéz kibogarászni a megbízhatóakat. Szerencsére már itt van az okoskönyvtár, ami egyszerre adja az elektronikus eszközök villámsebességét és kényelmét, illetve a megbízható források elérhetőségét.

De lássuk csak, hogyan is indult a könyvtárak története, milyen híres könyvtárakat hoztak létre és ismerjük meg picit az első online ingyenes könyvtárat. Végezetül pedig az első magyar okoskönyvtárról, a MeRSZ-ről lesz szó.

Könyvtárak az ókortól napjainkig

A világ első könyvtárát még időszámításunk előtt alapította I. Ptolemaiosz fáraó Alexandriában. A híres egyiptomi könyvtár egyesek szerint 700 ezer kötetet tartalmazott.

Majd 1000 évvel később Európában arab hatásra alakult meg az első könyvtár. Az arab világban ugyanis, például Perzsiában és Bagdadban már a VIII-X. században is számos könyvtár létezett. II. Frigyes német-római császárt a XIII. században az arab irodalom terjesztése inspirálta az első nyugati könyvtár megalapítására. Ennek hatására kortársa, IX. Lajos francia király létrehozta a francia Királyi Könyvtárat. A párizsi könyvdíszítő-ipar és “könyvkultúra” kivirágzását az illuminálók bőkezű támogatása tette lehetővé. Ennek köszönhető, hogy V. Károly francia király kódexeket és úgynevezett hóráskönyveket (miniatűr festészet) is tartalmazó könyvtárat hozhatott létre, ami nemcsak fényűzőnek, de a kor megítélése szerint “menőnek” is számított.

A XV. századi Németországban az olvasás és a könyvkultúra a nép körében virágzott:, lelkészek, tanítók és orvosok is büszkélkedtek mini könyvtárakkal, de ebben az időben városi könyvtár is létesült.

Magyarországon az első könyvtárat Hunyadi Mátyás alapította, miután feleségül vette Beatrix nápolyi hercegnőt. Első közkönyvtárunkat Klimó György pécsi püspöknek köszönhetjük, aki egyetemet szeretett volna alapítani, de végül nem kapott engedélyt, pedig 1774-re 15 ezer kötetet gyűjtött össze.

Milyen típusú könyvtárak léteznek?

Felsőoktatási, iskolai- és szakkönyvtár, nemzeti és közművelődési könyvtár – a céltól függ, hogy milyen tematikájú és nyilvánosságú az adott intézmény. Például az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtára (budapesti Ferenciek tere) egyben felsőoktatási és nyilvános könyvtár is.

Hazánk nemzeti könyvtára az Országos Széchenyi Könyvtár, melyet a gróf alapított 1802-ben, ez úgynevezett “köteles példányos” könyvtár. Vagyis minden Magyarországon megjelenő könyvből egy példányt el kell küldeni az OSZK részére. Tudtad, hogy a Központi Statisztikai Hivatal könyvtára is köteles példányos? Viszont míg az OSZK-ban csak helyben olvashatsz, addig a KSH nyilvános, ezért kölcsönözhetsz is.

Az első online tudásanyag

Okoskönyvtár (smart library) és digitális könyvtár: mindkettő nagyjából a 2000-es évek elején alakult ki. Az okoskönyvtár egy fizikai könyvtár, ami okos funkciókat tartalmaz (távolról vezérelhető fűtés, világítás), míg a digitális könyvtár online használható. Érdekes, hogy az első magyar okoskönyvtár egészen mástól “okos”, de erről majd később.

1996-ben egy nonprofit szervezet hozta létre az Internet Archive online “könyvtárat”, az internetes tartalom és a papír formájú tudás digitális megőrzése céljából. Az e-könyvtár 20 millió könyvet és egyéb szöveget tartalmaz, a hozzáférés ingyenes. A világ több mint 600 könyvtárával működik együtt, 2005-ben pedig elkezdődött a papír alapú könyvek szkennelése.

És te MeRSZ okoskönyvtárat használni?

A jópofa mozaikszó (MeRSZ) a kissé nyakatekert Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás kifejezésből származik. Röviden ez az Akadémia Kiadó online könyvtára. Jelen cikk megjelenésekor 18 tudományterületről érhető el több száz könyv.

Mivel a hagyományos könyvkiadás egyre nehezebben fenntartható, az e-könyvek pedig nem elég kapósak, ezért a tudományos könyvkiadó 2016-ban létrehozta az első hazai okoskönyvtárat, a MeRSZ-et. Az itt elérhető könyvek teljes értékű művek, saját ISBN számmal rendelkeznek és a szerzők státusza jogilag is rendezett.

A MeRSZ azonban jóval több, mint a szó eredeti értelmében (smart library) vett könyvek gyűjteménye. A tartalmakat a világ minden pontjáról, bármikor eléred az interneten keresztül. Mivel a szerzők is hozzáférnek az anyaghoz, ezért folyamatosan tudják javítani, bővíteni, aktualizálni, így a könyvek anyaga mindig időszerű, “up-to-date” marad. Nem szükséges sok gigányi adatot tárolni a gépeden, kényelmesen online olvashatsz. Ráadásul a Kiadó talált egy remek technikai megoldást a letöltési sebesség gyorsítására, így nem kell hosszú perceket várakoznod, mire végre hozzáférsz a választott könyvhöz.

Mi mindent tud még a MeRSZ?

Elmentheted többek között kedvenc könyveidet, és elküldheted őket bármelyik másik felhasználónak.

Tudsz jegyzeteket írni, virtuális könyvjelzővel jelölni oldalakat, ábrákat és bekezdéseket, melyeket egy helyen összegyűjtve, külön menüből 1 kattintással érhetsz el.

Sőt, nem csak számítógépen, hanem bármilyen mobilon vagy tableten is olvashatod az online könyveket. Érdemes hát kipróbálni a MeRSZ-t és más e-könyvtárat is, hiszen így megbízható forrásból szerezhetsz információt, mégis könnyen és gyorsan megtalálod azt, amire szükséged van.

Gyorsolvasás: mentőöv a vizsgaidőszakban vagy a munkahelyen

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .