42439043_2015906918467810_1274795616857227264_n

Legyél te is tanúja annak, amikor az ősi, a tradicionális, és a bibliai összekeveredik a szimfonikus-rockkal és akár az operával!

Hallgasd meg, hogyan talál rá a funky, a rock a progresszív világzenére! Gyere el arra a koncertre, ahol a muzsikusok, akár egy jazz koncerten többször kapnak főszerepet! A Beyn Hayamim zenei sokszínűséggel és összetettségével a Teremtő világát és az Ő Tóráját akarja utánozni. Nézzétek meg azt a showt, ahol izraeli örökzöld dallamok együtt hallhatók Dávid zsoltáraival és a középkor imáival. Négyezer év két órában.

Több mint zene – ez a Beyn Hayamim ars poeticája.

A teremtés és az élet megünneplése – valami nagyon közel-távoli, ismeretlen, de mégis oly ismerős, jobb bemutatása, megismertetése. A Beyn Hayamim egyik jelentése: „Tengerek között”.

Neve más jelentés variációival, maga kínál egy kimeríthetetlen és misztikus értékforrást. Beyn Hayamim egyszerre utal eufemisztikusan Közép-Európára, a zsidóság harmadik felemelkedésének és megerősödésének helyszínére, de jelentheti magát a Szentföldet is, mint tengerek közötti vidéket, vagy akár a teljes földkerekséget. Alternatívaként még „Napok között”-nek is olvasható, mely olvasat a variánsával magában hordozza azt a kortalan történelmi látásmódot, amit a zenekar képvisel.

A repertoár a teremtés és a benne élő teremtmények lehetőségeiről, a békéről, harmóniáról és a szavak súlyáról és azok teremtő erejéről szól. A dalokhoz Fináli Gábor rabbi fűz magyarázatot. Nem hittérítés, hanem megismertetés a zenekar célja. Az ősi tanítás pozitív, életigenlő üzenetének az átadása és azok által a világ jobbá tétele.

Egy kis számmisztika:
Mózes II. könyve alapján a zsidó jelképrendszerben a tizenhárom a szeretet és a kegyelem száma. Ami megfordítva is igaz, mert a szeretet szónak a héberben a gematrikus értéke tizenhárom, míg a négybetűs Istennév numerikus értéke a huszonhat, azaz kétszer a szeretet. Egész „véletlenül”, a Beyn Hayamim is tizenhárom tagból áll, persze az állandó vendégeikkel ez sokszor akár 17 főre is bővülhet. A Beyn Hayamim első lemezén 10 dal szerepel, amiből az egyik dal 4 tételes, így lemezükön is végső soron 13 dal szerepel!

Ha érdekel a zsidóság 4000 éves történelme, annak misztikus üzenete, ha hívőként, vagy ha a történelmet formáló hatása miatt kedveled és tiszteled a Bibliát, ha érdekli a modern Izrael, szereted az egzotikumot, a távoli tájak, eldugott világok dallamvilágát, akkor biztos, hogy nem fogsz csalódni. Az élmény örökre veled marad!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .