GASZTRO

London legmenőbb helyein edződött mixer építi Pest vadonatúj koktélbárját

mernyomilan-02fb

Mernyó Milán története tipikus fiatalkori, kalandvággyal fűtött mese: pénz nélkül nekivágott Londonnak, nulla tapasztalattal kitanult egy szakmát és a végén mestere lett annak. Aztán hazajött, és most befekteti a kint megszerzett tudását, hogy egy pesti helyet felvirágoztasson.

„Október 4-én 2006-ban úgy döntöttem, hogy elmegyek. Október 6-án már Londonban ébredtem.” – kezdi viharos gyorsaságú emigrálásának történetét Milán, akinek nemhogy pár szakadt font nem volt a zsebében, de 400 ezer forintos mínusszal érkezett a ködös Albionba – meghitelezték a kezdeteket. Némi vendéglátói tapasztalata volt már, rögtön fel is vették egy újonnan nyíló japán étterembe főpincérnek, mert „én voltam az egyetlen, aki meg tudott fogni egy tálcát”. Itt ismerkedett meg egy Cas Oh nevű koreai sráccal – „a világ legjobb bartenderével” –, aki mérnöki pontossággal, feltűnésmentesen keverte az italokat, ami imponált Milánnak.

Fotó: Grenovics László

„Én nem vendéglátósnak születtem, hanem azzá váltam.”

„Mi az a Jack Daniels?” – kérdezte Cas.

„Egy brandy, nem?” – válaszolta Milán.

Innen indult Milán mixerkarrierje. Cas pedig felelőtlenül megígérte, ha átmegy a tesztjén, akkor kitanítja. Milán a lehető legjobb eredménnyel abszolválta a vizsgát.

Londonban sem az első munkahelyről mennek nyugdíjba az emberek, így viszonylag gyorsan elkerült head bartendernek egy Michelin-besorolású étterembe, ahol kiválóan tudta hasznosítani a Cas-től tanultakat: a gyors és precíz munkát. Itt már ő építhette ki a koktélbárt, és a felügyelete alatt sikerült megduplázni a bevételt egy szűk fél év alatt. Az itteni főnökétől, Philiptől leste el a szakma pénzügyi vonalát; hogy hogyan lehet egy hely bevételeit optimalizálni.

Húzónév az önéletrajzban

A Hakkasan egy menő, Michelin-csillagos kínai étterem Londonban, DJ-pulttal, koktélbárral és havi félmilliárd forintos árbevétellel – ez volt a következő állomás Milán számára. „Visszalépés volt a ranglétrán, de sokkal több fizetés, és a név szépen csillog az önéletrajzomban.” – ezért fogadta el a mixer állást. Itt a jordán hercegtől a hollywoodi sztárokon át a Premier League focistáin keresztül elég sok híres ember fordul meg, de nekik keveset kellett keverni: leginkább gintonicot ittak. „Tarantinóval két órát dumáltam, ő sört ivott, arra emlékszem.” – de őt már a Soho Hotelben szolgálta ki, ahova senior bartendernek ugrott át. Ide elég sokat járt például a rendező Harvey Weinstein is, de hát ő már a múlt.

Ahogy a menő étteremlánc, a Caprice Holdings is, amelynél az eltöltött másfél év „a szakma csúcsa volt, a legnagyobb kutyák ott kajáltak”. Levezetésnek egy családi vállalkozást futtatott fel London szélén, mert „Kreálni akartam valamit, és itt teljes beleszólást kaptam. Sikerült is a csoda.”

Fotó: Mernyó Ferenc

Gudbáj London, Velkám Pestszentlőrinc

„Elmúltam 30, már nem bírtam olyan jól az éjszakázást, és kezdett kicsit antipatikussá válni a város. Egy nap kitaláltam hogy hazaköltözöm, fel is mondtam utána egyből.” – így ért véget a londoni meló Milánnak. Egy hónap múlva már a magyar munkanélküliek számát gyarapította az időközben megszerzett anyanyelvi angoltudásával és a nem mindennapi önéletrajzával együtt. Sokáig nem talált munkát, de ahova felvették, ott sem tudott sokáig megmaradni. Az egyik étteremnél ahol lehúzott egy hónapot, feltételnek szabták meg a külföldi tapasztalatot, de amikor jöttek tőle az ötletek, azt a választ kapta: „ez nem London.”

Aztán egyszer csak befektetőre lelt, akivel együtt most átvesznek egy helyet Pestszentlőrincen. Természetesen szabad kezet kapott a fejében levő koktélbár terveinek megvalósítására, amely az alkoholkeresztségben a Pop Corner nevet kapta.

„2006-ban a koktélkultúra pontosan ott tartott Londonban, mint most Budapesten. Mindenhol Mojito, Long Island, Cosmo és Daiqiri. Ezeket nem kell itallapra rakni, ezeket tökéletesen megcsináljuk, a saját húzórecepteket kell reklámozni.” – hangzik az ars poeticája. A szabad szemmel nem látható, de komoly felkészülést igénylő átalakítási műveletek már elkezdődtek, a szakik már méricskéltek, a látványtervek is készen vannak. A popkultúra köré épülő sarokhelyen természetesen lesz majd popcorn is mixerünk csodái mellett.

Mivel Milán koktélból doktorált, ezért az új helyén is ezek az italok lesznek leginkább terítéken. A cél az, hogy a belvárostól távol, de belvárosi színvonallal egy laza warmupos-bulizós helyet csináljanak, ahol a minőségi italokat a rövid étlapon található egyszerű ételekkel egészítik ki, hogy ezzel egy tökéletes gasztronómiai élményt nyújthassanak. Csütörtöktől szombatig DJ-k és élőzene segítene még a vendégeknek az ellazulásban, de a londoni tapasztalatokból Milán tud még mit szemezgetni. A koncepció biztos része: londoni színvonalú termékek és kiszolgálás megfizethető áron, mert ezt a magyar emberek is megérdemlik!

„Mint ahogyan az amerikai szesztilalom idején egy hitvány ginből csinálták a legjobb White lady-t, úgy mi is megcsináljuk a Mekiből az egyik legjobb szórakozóhelyet Pesten.” – merthogy egy volt McDonald’s épületét építik át Budapest legjobb külvárosi koktélbárjává.

Pop Corner, 1182 Budapest, Üllői út 661. Elérhetőség: 06 70 677 2088

(Kiemelt kép: Mernyó Ferenc)

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .