Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

MÁR AZ EGYIPTOMIAK IS ETTÉK, DE MA IS CSODÁS: A SÜTŐTÖKÖS PITE

12600702-5843-44fe-94d9-df17e77f0f87

A roppanós-vajas piték története évezredes, felhasználásuk pedig a lehető legszínesebb világszerte. A források már jóval időszámításunk előtt megtalálták a nyomát a gabonaőrleményből készült tésztáknak: sumer és egyiptomi feljegyzések is maradtak a töltött tésztafélékről. Előbb sósan kerültek az asztalra hústöltelékkel, majd később lettek népszerűek a cukros és a mézes változatok.

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges pitét. Ha kezdő szakácsként nem vesződnél a tésztával, akkor készítsd el csak a krémet tojás nélkül, majd kanalazd poharakba, amikbe előzőleg kekszdarabokat morzsoltál. Egy kis tejszínnel és narancssziruppal a tetején tökéletes, őszi pohárkrém lesz  belőle.

Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.
Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.Fotó: Dny59

Hozzávalók 6 személyre:

A töltelékhez

  • 0.5 kiló sütőtök
  • 2 darab tojás
  • 1 deci juharszirup
  • 1.5 deci sűrített tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • ízlés szerint 
  • 1 evőkanál porcukor

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj
  • 1 evőkanál pocukor
  • 1 fél mokkáskanál 

Elkészítés:

Nagyjából fél óra alatt süsd meg a felkockázott sütőtökdarabokat, közben készítsd el a tésztát. Nem kell mást tenned, csak elmorzsolni a vajat a lisztben a cukorral és sóval, és jól eldolgozni. Ha szükséges, akkor egy kevés hideg vizet is adhatsz hozzá.

Ha a tészta összeállt, bélelj ki egy kisebb kerek tortaformát vele úgy, hogy egy kis peremet is készítesz, majd tedd a hűtőbe, hogy hidegen kerülhessen a sütőbe. Amíg hűl, el tudod készíteni a tölteléket, amihez csak dolgozd el a már megsült tököt a tojással, a juharsziruppal, a sűrített tejjel és a fűszerekkel. Ha egy kicsit lágyabb aromát szeretnél, a juharszirup helyett 3 kanál porcukrot használj, sűrített tej helyett pedig használhatsz tejszínt, így a tölteléked íze kevésbé lesz karakteres.

Amikor a tészta már hideg, szurkáld meg egy kicsit a villával. Nagyjából öt-tíz percig süsd. Ha kivetted a sütőből, öntsd bele a tölteléket, majd süsd készre kb. 30-40 perc alatt, sütőtől függően. Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl. Díszítsd porcukorral vagy juharsziruppal. Haladók a sütő aljára egy tepsi vizet is tegyenek, így a gőzben kisebb az esély arra, hogy elreped a töltelék. Tálalhatod tejszínnel, narancsos csokoládéforgácsokkal, vagy hidegen, egy kanál fagyival.

Forrás: https://divany.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..