Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Már Kecskeméten is bele lehet harapni Amerikába a BBQ Heroes-nak köszönhetően!

19511124_1473485262690394_1793319341652969337_n

A kecskeméti BBQ Heroes is ott lesz az augusztus 11-13 között, a Kopaszi-gáton megrendezésre kerülő American BBQ Picniq rendezvényen, és ezen apropóból  Galbovy Szabolcs pitmaster/tulajdonossal folytatott kis beszélgetésnek köszönhetően lehet addig kicsit ismerkedni velük, hangolódni az eseményre.

Mikor és hogyan kerültetek először kapcsolatba a BBQ-val?

Az egész történet 2016 nyarán kezdődött, amikor elhatároztuk Somával, hogy akarunk enni ilyen húsokat mi is és utánajártunk, utánanéztünk komolyabban a dolognak és ekkor ismertük meg a smokereket és további kutakodás után pedig találtunk egy tervet, hogy hogyan lehet egy hordóból smokert építeni. Ezt meg is csináltuk, egy hónapot dolgoztunk rajta, majd két olyan oldalast sütöttünk egy spontán kis buli keretein belül, hogy mindenki megőrült, annyira jól sikerült. Ekkor döntöttük el, hogy nyissunk egy helyet itt Kecskeméten és nézzük meg, hogy mennyire tud működni itt ez az egész! Ezt egyébként két elásós sütés még megelőzte, ez egy ilyen igazi tradicionális módszer, ami annyit jelent, hogy egy gödörbe tüzet raktunk, az oldalast becsomagolva 15-16 órára elástuk, éjszakára betemettük homokkal, másnap kiástuk, szétszedtük és hát egy igazi omlós, isteni hús lett belőle, ami után képtelenek voltunk tovább nélkülözni étrendünkből a BBQ-ra jellemző füstös ízvilágot, ezért építettünk egy offset hordó smokert, majd vettünk pit boxokat is, és végül ki is nyitottuk az éttermet. Imádják az emberek, hogy végre van valami új itt a megszokott csárdákon és az ott található kínálaton kívül, meg hogy ugye nem feltétlenül kell ezekért az ételekért már Pestre menniük.

Mi tetszett meg legjobban ebben a technikában? Van kedvenc BBQ fogásod?

A látványa és a kaja szenzációja fogott meg. Beraksz egy húst a smokerbe és borzasztó érdekes, hogy mi fog történni 12 óra vagy akár még több idő alatt? Nagyon érdekes ez az egész. Szenzációs tényleg, hogy mi lesz a hússal a végére, ahogy kinéz, a látványa, az állaga, az íze, fantasztikus az egész. Kedvencem a szegy, de azért bármikor szívesen csipegetünk akár egy kis wagyu oldalasból is.

Hogyan alakul Magyarországon a BBQ kultúra? Mik a meglátásaid ezzel kapcsolatban?

Az elmúlt egy év rengeteg pozitív változást hozott Magyarországon a BBQ kultúrában. Szép számban nyílnak új helyek és szerencsére ezek többsége oda is figyel arra, hogy mindent az “előírásoknak” megfelelően készítsen el, így további rajongókat szerezve ennek a kiváló műfajnak. A Magyar Barbecue Szövetség által kiemelt pontok betartása szerint dolgozunk mi is. Például nincs előfőzés, a húsok nyersen kerülnek a smokerbe. Viszont vannak olyanok is, akik próbálják meglovagolni most ezt a BBQ hullámot és nem olyan minőséget adnak, amiről az igazi barbecue szól és ezzel sajnos rossz fényt vetnek az egészre.

Milyen ételeket készítetek alapvetően? Mit érdemes tudni ezekről?

BBQ alapfogásokat készítünk: pulled pork, St. Louis cut oldalas, marhaszegy, marha oldalas, pulykamell, kacsamell, kolbász. Mindegyik fűszerkeverék saját készítésű, amit használunk, ezek egyébként tradicionális fűszerkeverékek némi saját felhanggal. De a szegyet például szigorúan texasi módszerrel, csak sóval és borssal fűszerezzük, az oldalast a vége felé kenegetjük is bbq szósszal. Köretek terén az egyszerűséget követjük, inkább a húsokra koncentrálunk, de nem kizárt, hogy majd a jövőben fejlesztünk ezen a fronton is. Szeptemberben egyébként be is zárunk majd egy hónapra és egy teljesen megújult választékkal és újragondolt dolgokkal nyitunk majd újra. A fesztiválon egyébként a teljes jelenlegi kínálatunkkal várjuk majd az érdeklődőket!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..