SPORT

Maradj télen is mozgásban! – Téli sportok magyarországi lehetőségekkel

szánkózás 1

A tél nem csak a forralt borozások, mézeskalács-illatos ünnepek és az összebújós-filmnézős esték időszaka, hanem bizony számos, adrenalinnal feltöltő és kellemes bőrpírt okozó – egyedül ebben az évszakban űzhető! – kültéri sporté is. Bár kis hazánk nem éppen „sínagyhatalom”, mégis egy csomó – kevésbé ismert – lehetőség vár rátok, ha csúszni vagy épp ugrani szeretnétek egyet.

Ám, még mielőtt a téli sportok szerelmeseként belevetnétek magatokat az élvezetekbe nagyon fontos, hogy egy picit felkészítsétek a testetek a síszezonra. Már a kardió gépek között is találsz az ezen sportok mozdulatait utánzó eszközöket, amikkel a comb-, far- és core izmaid erősítheted, a megfelelő intenzitással 30-60 percig végzett edzéssel pedig az állóképességedet is növelheted. Kitörésekkel, guggolásokkal – és igény esetén egy személyi edző bevonásával – tovább erősítheted az előbb említett izmokat. A pár hetes intenzív felkészülés után kedvedre választhatsz akár új hobbit is, az alábbiak közül:

Korcsolyázás

Régészeti leletek szerint elődeink már a rézkorban is használtak marha vagy lólábszárcsontból készült korcsolyákat, hiszen korán felfedezték, hogy a sikló talpakon rendkívül gyors a közlekedés. Fémtalpú változatot a 19. században kezdtek el gyártani, és azóta is folyamatosan fejlesztik ezt a rendkívül népszerű eszközt: ma már szinte mindenki szekrényében lapul egy, akár pár ezer forintért bármely hipermarketben beszerezhető egy pár korcsolya.

A kellően fagyos hőmérsékletű időjárás beköszöntével országszerte várják a természetes tavakon és – az olykor ingyenes – műjégpályákon a lelkes korisokat: a Balatonon, a Fertő tavon, a Velencei-tavon, a Városligeti Műjégpályán, az Óbudai jégpályán, a Megyeri úti jégcsarnokban, a Pólus Centerben (csak, hogy párat említsünk), és szinte minden vidéki nagyvárosban találtok lehetőséget egy önfeledt szórakozással egybekötött mozgásra.

Síelés

A síelés egy, a teljes testet megmozgató és közben a lelket is feltöltő, óránként akár 400-500 kalória elégetésére is alkalmas erő-állóképességet növelő sportág.

A sportszakemberek már egészen kisgyermekkorban ajánlják a sítechnikák elsajátítását (de felnőttként sem késő elkezdeni, ha akkor kapsz hozzá kedvet). Erre számtalan lehetőség áll rendelkezésre akár itthon is; országszerte bővül a síiskolák száma (például Újpesten, Óbudán, a Kékestetőn, Szentendrén, Szegeden, Nagykovácsiban is található). Ha pedig sikerült átverekedni magad az első nehézségeken, gyakorolhatsz a Mátrában, Bánkúton, Dobogókőn vagy Eplényben – vidd magaddal az egész családodat, mindenki talál önmaga számára megfelelő elfoglaltságot!

Snowboard

Akik a síléces lesiklásnál kicsit extrémebb élményre vágynak, snowboard deszkát csatolnak fel. A sport kialakulása az 1960-as évekre nyúlik vissza, olimpiai sportággá pedig ’88-ban vált. Az elmúlt harminc évben az egyik legdinamikusabban fejlődő téli mozgásforma, mi magyarok is előszeretettel választjuk: felmérések szerint évente kb. ötvenezer magyar snowboardozik.

Szakértők szerint akár három nap alatt is elsajátítható a megfelelő technika (a közhiedelemmel ellentétben könnyebb, mint a síelés), de 1-2 hét alatt mindenképp megtanulhatók az alapok; széles, nem túl meredek pálya szükséges hozzá puha hóval, akár a Normafa is ideális helyszín lehet. Emellett Mátraszentistvánon, Eplényben, Bánkúton szintén hódolhatsz eme szenvedélyednek.

Raxski

A síléchez hasonló eszközre épül ez a mozgásforma, azonban a léc hátsó része eltűnt és „uszonyok” kerültek a helyére. Könnyebb vele a manőverezés és stabilabban tudsz állni rajta, ám ha kezdő vagy, maradj inkább a hagyományos sílécnél! Ha mégis kipróbálnád, a fent említett magyar helyszíneken kívül a szomszédos országok hófedte hegyein is tesztelheted a raxskit.

Bandy avagy jéglabda

Ha a foci a mindened, ezt imádni fogod! Az András becézett alakja ugyanis egyben egy csapatsport elnevezése is; a futball szabályait alkalmazva korcsolyában, hajlított bottal, egy 63 mm átmérőjű labdát hajkurásznak a játékosok, két kapura célozva. Egy csapat tizenegy főből áll, és egy mérkőzés két 45 perces félidőből épül fel. Ha te is szeretnél bandy csapattag lenni, a Magyar Bandy Szövetség Facebook oldalán tudsz az aktuális lehetőségek felől érdeklődni.

És persze nem maradhat ki a felsorolásból a jó öreg szánkózás, amit aztán tényleg bárhol űzhettek: elég, ha a szomszédos dombra felmásztok. Reméljük, idén végre fehér karácsonyunk lesz, hogy minél több időt szentelhessünk ezeknek a kültéri sportoknak, a családunk körében!

Szöveg: Plézer Panna sportedző

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .