FLYERZ REVIEW

Marco Rossi: A durentói mágus magyarul írt könyvet

Marco Rossi

Kétségtelen, hogy ezen az őszön minden újra a magyar fociról szól! Az elmúlt időszak nem volt túl fényes a válogatott életében, hiszen a két évvel ezelőtti Eb óta mintha csak egy gonosz erő húzta volna lefelé a csapatot. A görögök hazai legyőzése azonban mindent megváltoztatott és újra reménykedni kezdhettünk, amíg… Hiába a két szívszorító legutóbbi meccs, a fejlődés látszik a csapaton. És ez Marco Rossinak köszönhető…

Rossi bár szinte minden idejét a csapat jobbá tételével tölti, az unalmas óráiban is a focival foglalkozik. Hamarosan megjelenik ugyanis az olasz mester önéletrajzi ihletésű vallomása, Olasz meló Magyarországon címmel. A magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya szerzőtársa, Ch. Gáll András sportújságíró segítségével kalauzolja el az olvasót a karizmatikus futballtréner szülőföldjére, a Torino melletti Druentóba, majd a Nápolyi-öböl partjára, Pozzuoliba – ahol feleségével, mariellával és két gyermekével, a vízilabdázó Simonéval és Gaiával él. De megismerhetjük Mexikóvárost és Frankfurtot, Rossi labdarúgó-pályafutásának külföldi helyszíneit, no és természetesen Kispestre, valamint Dunaszerdahelyre, Kárpát-medencei diadalútjának ikonikus állomásaira.

De megszólal George F. Hemingway, a Budapest Honvéd klubelnöke, Világi Oszkár, Szlovákia egyik leggazdagabb embere, a DAC 1904 tulajdonosa, Rossi egykori munkaadói, beszélnek mesterükről a Honvéd és a válogatott játékosai, vagy éppen Pippo Giambertone, a hűséges barát, az Andrássy úti olasz étterem főváros szerte ismert gazdája. Rossit hazánkban hősként tisztelik, a szurkolók megváltóként tekintenek rá. Mindennél többet elmond a Rossit övező tiszteletről korábbi csapata, a Honvéd nagy riválisának, a Videotonnak a legjobbja, Kovács Istvánnak a véleménye: “Tavaly az ő csapata előzött meg minket, és (…) nem biztos, hogy jobb játékosaik voltak, mint nekünk. (…) És mégis, ő azzal a Honvéddal bajnok tudott lenni. Ez hatalmas fegyvertény volt, (…) őrajta múlt.”

Rossit a közvélemény óhaja repítette a kapitányi székbe. Ahol június óta azon van, hogy most már ő repítse válogatottunkat a részben hazai rendezésű, 2020-as Európa-bajnokságra. Ha valaki sikerrel járhat, akkor az ő, a druentói mágus. “Ha Gino nagyapám élne, biztosan boldog és büszke lenne.  Ő, aki a negyvenes, ötvenes években a Grande Torinoés a Mágikus Magyarok – elsősorban Puskás Ferenc és klubja, a Honvéd – bűvöletében nőtt fel és élt, s aki hátulgombolós kisfiú koromban kézen fogott, hogy levigyen a Filadelfiára, arra a patinás pályára, ahol annak idején Valentino Mazzoláék rúgták a labdát, nos, Gino talán el sem hinné, hogy öt éven át a legendás kispesti klub vezetőedzője lehettem, bajnokságot nyertem a csapattal.  Majd egy szintén sikeres dunaszerdahelyi kitérő után idén június 19-én kineveztek a magyar válogatott szövetségi kapitányának.”

 

Névjegy

MARCO ROSSI

1964. szeptember 9-én született a piemonti Druentóban. Labdarúgó-pályafutását a Torino csapatában kezdte, később tizenegy profi klubban fordult meg játékosként, többek között a Brescia, a Sampdoria, a mexikói Club América és az Eintracht Frankfurt labdarúgója volt. Edzői karrierje akkor pörgött föl, amikor alsóbb osztályú olasz klubok trenírozása után 2012-ben a Budapest Honvéd szerződtette, amellyel 2017-ben bajnoki címet szerzett. A rá következő évben a dunaszerdahelyi DAC 1904-et a szlovák Fortuna Liga harmadik helyére vezette, 2018 nyarától pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .