Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
ex2

A szerepcsere mindig nagyszerű vígjátéki helyzeteket szül, amelyeket soha nem lehet megunni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Újszínházban immár harmadik évada játsszák töretlen népszerűséggel az Ex című darabot. Szerb Antal vígjátékában a királyok szélhámosa a szélhámosok királyától vesz leckéket.

Az Ex című színdarab egy képzeletbeli birodalomban, Altúriában játszódik, ahol az ifjú királynak terhére van a kormányzás. Sokkal szívesebben élné a közemberek egyszerű életét. Hogy megszabaduljon az uralkodói kötelezettségektől, puccsot szervez maga ellen. Az ex király úgy dönt, a napfényes Monte Carlóba utazik és, hogy elvegyüljön az ottani népek között, szélhámosnak áll. Hamarosan találkozik egy  Saint Germain nevű nagystílű csalóval, aki igyekszik beavatni őt az átverés művészetébe. Élvezi a pálmafák árnyékát, a szerelmet, miközben a legkevésbé sem számít arra, hogy végzete különös fordulatok közepette fülön csípi őt és szembesíti sorsával.

A színdarabot 2016 decemberében kezdte játszani az Újszínház, Kerényi Imre rendezésében. A Tanár úr arra törekedett, hogy könnyed, a szappanoperák hangulatát idéző vígjátékot rendezzen, amit számos zenei betét tesz még inkább szórakoztatóvá.

Az idei évadtól Nagy Lóránt vette át az Újszínházban az Ex főszerepét. Partnere, Saint Germain szerepében továbbra is Dörner György, az Újszínház igazgatója látható.

Amint elolvastam a darabot, szinte azonnal láttam magam előtt Saint Germain figuráját: a hanyag eleganciát, az előkelő és ravasz szélhámos figuráját, aki úgy lavírozik az élet tengerén, hogy a viharos szeleket a saját vitorlájába fogja be, így fordítja a maga hasznára – meséli Dörner György. – Hiszen a mi szélhámosunk nem tesz mást, mint kihasználja a zűrzavaros politikai helyzetet és előnyt kovácsol belőle önmagának. Nagyvonalúságát és emberségét bizonyítja azonban, hogy a bűntársait egyben a barátainak is tekinti és kötelességének érzi, hogy a várható busás haszonból ők is részt kapjanak.

Az igazgató szerint ez a darab azért is nagyszerű, mert stílusán érezhető Rejtő Jenő hatása.

Egészen biztos, hogy Szerb Antalt megihlette híres írótársa, hiszen a műben számtalan rejtői karaktert találunk b magyarázta Dörner György. – Remek példa erre az  arisztokratikus gazember, akt én alakítok: személyiségében nagyszerűen elegyedik a főúri elegancia a kikötők sötétjében megbúvó matróz kocsmák alpári szlengjével.

Az igazgató hozzátette: Nagy Lóránt közreműködésével az egész darab lazább, fesztelenebb, következésképpen könnyedebb humorúvá vált.

Az hiszem, a figurámat a válasza jellemzi a leginkább, mellyel elutasítja a király által felkínált gazdag, és békés létet biztosító meghívást:

“Felség, az én pénzügyi tehetségem csak abból áll, hogy a semmiből pénzt csináljak, de hogy a pénzt semmivé tegyem… A nyugodt polgári egzisztencia nem az én világom, Felség.”

Szerb Antal szórakoztató, szerepcserére épülő vígjátékát az Újszínházban tekintheti meg a közönség. Az Ex az utolsó színdarab, amelyet Kerényi Imre halála előtt az Újszínházban rendezett. Előadásunkat az Ő emlékének ajánljuk.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..