Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Másfél perc Girl Power: A fitness 100 éve

Screen shot 2016-03-18 at 15.36.03

Szórakoztató etűd másfél percben, de a videóban ábrázolt fitness-evolúció mégiscsak elgondolkodtat. Szembetűnő, ahogyan az évtizedek előrehaladtával egyre keményebb és egyre inkább igénybe vevő edzések kerülnek előtérbe, aztán gondoljunk csak a napjainkban hódító kőkemény iron box, hot iron vagy akár TRX edzésekre. Lássuk a nyugati világ fitness tendenciáit az 1910-es évektől kezdve!

Nosztalgiázzunk el egy cseppet a századelő hosszú szoknyában és magassarkúban tornázó hölgyein, és induljon a visszaszámlálás. A 20-as évek mozgásában lehetetlen nem felfedezni a charlestont, a 30-as években a női sport már egyre komolyabb szervezettséggel bírt: nőegyletek és szövetségek alakultak, hogy a nők tömegeit mozgassák meg. A 40-es évek glamour girljeihez annyit tudunk hozzáfűzni, hogy wow! Naná, hogy ebben az évtizedben tűnt fel Marylin Monroe is. Az 50-es évek pin-up girlje hulahopp karikával riszál, nagyon csajos!

Az évszázad második fele színesre vált: a 60-as éveket felvillantó videóban szereplő hölgyről eszünkbe juthat az évtized szupermodellje, Twiggy; a trip twisthez használt sportszer pedig már egy picit a mai fitnesztermek eszközeire emlékeztet. De máris itt a 70-es évek, és a jazzercise! A Broadway-csillag, Judy Sheppard a jazztánc és aerobic elemeit ötvözte az általa képviselt fitness-sportágban, óriási népszerűségre szert téve. Ha 80-as évek, az csakis aerobic lehet. Jane Fonda mindent vitt, valóságos nemzeti hőssé avanzsált Amerikában, és itt már jól érzékelhető, hogy egy minden szempontból sokkal intenzívebb korszakban járunk. Színes sztreccs cuccok, kitörések, rúgások, folyamatos ugrálás, irány a 90-es évek! Amerikában tombolt a tae-bo őrület, a taekwondo és box elemeit felhasználó aerob mozgásforma, amely már leplezetlenül fittyet hány a szelíd nőiességnek. A 2000-es éveket a street dance-nek szenteli a videó. A suliudvarokról és utcákról az edzőtermekbe került és továbbfejlesztett, sokrétű mozgásformát a 2010-es évek zumba-láza váltja. A Magyarországon is komoly rajongótáborral bíró sport már minden porcikát minden irányból, szuperintenzíven megmozgat. A zumbás másodpercek alatt jusson csak eszünkbe az 1910-es évek női fitnesse!

Hogy hol tart ma Magyarországon a fitness, azt az április 18-ai FITNESS ÉJSZAKÁJÁN személyesen is megtapasztalhatod! Tarts velünk!

KEZDD EL!

Az első lépések mind ijesztőnek tűnnek, de csak kezdd el, nyomd a START-ot! Hiszen már vártak Rád, egyenesen büszkék Rád, segítenek majd Neked és ott lesznek Veled, míg el nem éred a célod.Tudod miért? Mert végre ELKEZDTED! A Flyerz bemutatja: A Fitness Éjszakája – Megmozgatjuk a várost!2016. április 16-án már 16:00-tól országszerte!Részletek: https://www.facebook.com/events/749536058510550/

Közzétette: Flyerz Magazin – 2016. február 17., szerda

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..