m3

A Föld. XXI. század.
Afrika, nélkülözés, éhínség, halál.
Európa, bőség, túltápláltság, halál.

Ha látunk egy éhező, sovány gyermeket vagy felnőttet, összeszorul a szívünk, mély együttérzést vált ki belőlünk és rögtön (t)enni akarunk valamit, hogy segíthessünk. Erre a legtöbb esetben a földrajzi vagy kulturális távolság miatt nincs lehetőségünk, pedig legszívesebben hegyeket mozgatnánk meg.

Amikor egy pufók gyermeket látunk, kedvesen mosolygunk és a világ legtermészetesebb dolgának tekintjük. Milyen édes, ennivaló kis gyermek! Milyen jól táplált! – hangzanak el, és közben eszünkbe sem jut, hogy segítsünk, tegyünk érte valamit. Ott áll előttünk karnyújtásnyira és eszünkbe sem jut, hogy baj lehet. Pedig baj van.

Utolérte Európát az éhínségnél sokkal veszélyesebb, csendesebb, alattomosabb gyilkos: a minőségi éhezés. Igen, a „jóltápláltság” téves biztonságérzetet teremthet és olyan komoly, évekig-évtizedekig lappangó betegségekről vonja el a figyelmet, melyek az életminőség romlásához vagy halálhoz vezethetnek.

Mi Európában túlesszük magunkat és mégis alultápláltak vagyunk. Furcsa páros. A kalóriákat és a kilókat számoljuk, közben sejt szinten éhezünk. Feltettük-e már legalább egyszer az alábbi kérdéseket: Ez hány kalória? Ebben mennyi szénhidrát van? Ennek magas a fehérje tartalma? Ez a termék bio? Vagy jutott-e már eszünkbe hogy megkérdezzük: Ebben a paprikában mennyi C-vitamin van? Ebben a smoothie-ban mennyi szelén van? Ebben a sajtban van antibiotikum származék?

Félek, a fenti kérdéseket aligha tesszük fel magunknak… Hogy kell-e erről beszélni? Ezt ítélje meg mindenki saját maga. Ha van a környezetünkben olyan – a teljeség igénye nélkül –  aki glutén, és/vagy tejcukor érzékeny, tejfehérje allergiás, cukorbeteg, refluxszal vagy bélrendszeri problémákkal, magas vérnyomással küzd, akkor kell.

Ma már nem úri huncutság és nem divat kérdése, hogy foglalkozunk-e az egészségünkkel és azzal, mit eszünk. Ez az egyetlen módja annak, hogy életben maradjunk. A hisztérikusan növekvő igények kielégítésére a piac sosem látott gyorsasággal reagál és borítja ránk a tömérdek mennyiségű, divatos és vonzó kifejezésekkel ellátott termékeit, melyek nagy része nemhogy hasznos vagy haszontalan, de még közép- és hosszú távon káros is. Egy kiemelkedő példa a számtalan „jobbnál jobb” cukorpótlók (cukoralkoholok, sűrített szirupok, különböző zöldségekből és gyümölcsökből kinyert és kristályosított cukrok).

Ha valamilyen testi tünetünk alakul ki és reagálunk is rá, ismét kérdéseket teszünk fel és válaszokat keresünk. Ha megszületett bennünk a változásra, gyógyulásra vagy egészségre való igény, akkor a szokásos kérdések helyett (Mit egyek? Mit szedjek be? Mit csináljak? Mit vegyek meg?) tegyük fel ezeket: Mit ne egyek többet? Mit ne szedjek be? Mit ne csináljak úgy, ahogyan eddig? Mit tegyek másként?

A Kárpát-medencében több mint 100 zöldség- és gyümölcsféle termeszthető eredményesen, továbbá közel 50 féle gabona és olajos mag, nem beszélve a többszáz gyógy- és fűszernövényről. Összesen, több mint 1000 fajta, más-más tulajdonsággal és beltartalmi értékkel felruházva. Legtöbbjük már feledésbe merült és nem fogyasztjuk őket, némelyek lassanként superfood-ként kerülnek vissza a boltok polcaira. Méregdrágán. Köles, hajdina, kender, szegletes lednek, tőtippan, azték zsálya, disznóparéj, quinoa, stb. Amikor azt hallom hogy vegyes, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, akkor valahogy nem a hal-rizs, krumpli-rántotthús, sajt-grillzöldség kombináció jut az eszembe, hanem a korábban említett alapanyagokban lubickolok. Tudtad például, hogy több mint 4000 burgonyát ismerünk? Hogy az eredeti sárgarépa fekete és a mai narancs egy nemesítés eredményeként született?

Ha elfogadjuk, hogy az ember a természet része, azt is megérthetjük, hogy ezt a bonyolult és tökéletesen működő szervezetet a természetben fellelhető, legkevésbé átalakított (manipulált) alapanyagokkal tudjuk támogatni.

Mi a Matrjoska Kroshkában hiszünk a tiszta, növényi alapú táplálkozásban. Egyik fő feladatunknak tartjuk, hogy tiszta – angol kifejezéssel érve pure food – ételeket varázsoljunk az asztalra nap, mint nap. Egész évben folyamatosan változó kínálattal várjuk vendégeinket, így a szezonalitás konyhánk egyik alappillére. Ezzel is erősíteni tudjuk, hogy a lehető legmagasabb legyen az ételeink beltartalmi értéke, íz- és zamatanyaga. Különös gonddal megkomponált ételeinkben régi-új alapanyagokat mutatunk meg vendégeinek, ismert összetevőket burkolunk új köntösbe, visszaadjuk a kenyér becsületét a helyben sütött pékáruinkkal. Bebizonyítjuk, hogy ami egészséges, az finom. Ha jó alapanyagokból jót eszel, jól leszel!

Az egészség fancy! Kezd az alapoknál!

Zsolnay Gergely
kertészmérnök, séf
Matrjoska Kroshka Őszinte Konyha

Cím: Baross utca 6., Budapest, VIII. kerület
Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap ZÁRVA, Kedd-Péntek 10:00-19:30, Szombat 11:00-19:30
Facebook
WEB

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .