FLYERZ REVIEW

Megújuló energiaforrások: hogyan használd ki otthonodban?

windrader-2991696_1280

Egyre több szó esik manapság a környezetvédelemről és ezen belül is a megújuló energiaforrásokról, de ez tipikusan olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni, írni, gondolkodni. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már egyre inkább ki tudjuk használni otthonainkban is ezeket az erőforrásokat, ezzel is csökkentve a saját ökológiai lábnyomunkat.

Milyen típusú energiákról beszélhetünk?

Az energiahordozók azon csoportját, amelyek nem fogynak el, megújuló energiaforrásnak nevezzük. Természetesen nem elég ilyen röviden és nagyvonalakban definiálni egy ilyen bonyolult és fontos témakört, hiszen minél inkább megismerjük ezeket az energiahordozókat, annál inkább tudjuk óvni a környezetünket és hosszabb távon a saját pénztárcánkat is.

A fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz, stb.) azért tartoznak a nem megújuló energiahordozók közé, mert kialakulásukhoz akár több millió évnek is el kell telnie. Az emberiség energiaéhsége a fejlődéssel egyenes arányosan nő, ezért reális veszély, hogy egy idő után egész egyszerűen elfogynak ezek az energiaforrások, arról már nem is beszélve, hogy a környezeti hatásai sem éppen kedvezőek ezeknek a tüzelőanyagoknak.

Ezzel szemben a megújuló energiaforrások között olyanokat találunk, amelyek emberi léptékkel mérve belátható időn belül újra elérhetőek lesznek. Ezek közé tartozik a napenergia, a biomassza, a víz- és szélenergia, vagy éppen a geotermikus energia.

Napkollektor vagy napelem?

Magyarország földrajzi és éghajlati adottságai miatt az egyik legkönnyebben hozzáférhető, valószínűleg éppen ezért a leghasznosabb és legkedveltebb megújuló energiaforrás a napenergia. Dinamikus fejlődésben van ez a szegmens Magyarországon is, de Nyugat-Európa államaihoz képest még mindig bőven van hova fejlődnünk.

Háztartási környezetben a legszélesebb körben eredményesen használható megújuló energiaforrás a napenergia. A Nap hőjét napkollektorok és napelemek segítségével állíthatjuk saját szolgálatunkba, a kettő között azonban lényeges különbség van.

A napkollektor csak azonnali fűtésre, vízmelegítésre alkalmas, a téli hónapokban ráadásul nem is elég az így előállított energia, csak úgynevezett kisegítő fűtésre alkalmas. A napelemes rendszerek ennél azonban sokkal többre képesek, hasznosabbnak is bizonyul a háztartások számára.

A napelem működése (leírva) rendkívül egyszerű: a napelemek elnyelik a napsugarakat, ezt az energiát pedig elektromos árammá alakítják át. Ezzel az árammal ezután pedig kedvünkre fűthetünk, hűthetünk a házban, sőt minden egyéb elektromos eszközt is üzemeltethetünk, ha napelemes rendszert telepítettünk a háztetőre.

Miért érdemes a napelemet választania?

A napkollektoros rendszerek korlátozott lehetőségeivel szemben a napelemnek az egyik legnagyobb előnye, hogy nincs elveszett energia, a napelem akkor is dolgozik nekünk, ha éppen nem használunk elektromos áramot. A napelemes rendszer ugyanis a megtermelt energiát „feltölti” a központi elektromos hálózatra, így ha nem is fogunk ebből meggazdagodni, arra mindenképp jó a háztartási napelem rendszer, hogy bőségesen kitermelje egy családi ház elektromos áram szükségleteit.

Maga a napenergia felhasználása ráadásul nem jár semmiféle melléktermék kibocsátásával, tehát a napelem nemcsak, hogy megújuló energiaforrásként segíti a hétköznapjainkat, de maximális mértékben környezetbarát technológiáról is van szó. Európai uniós támogatással ráadásul a telepítési költségeken is spórolhatunk, és könnyedén kiszámolhatjuk, hogy a napelemes rendszer bekerülési költsége hány év alatt térül meg, ez ugyanis függ a ház áramigényétől és a telepített rendszer nagyságától is.

Pont a felhasználás helyétől függően látatlanban nehéz megmondani, hogy hány év alatt térül meg egy ilyen rendszer bevezetése, de általánosságban elmondható, hogy 15-20 év után a pénzünknél vagyunk, és ezután már nekünk dolgozik a napelem rendszer. 

Ennek ellenére nem csak akkor érdemes ezen a megoldáson gondolkodni, ha nem tervezünk költözni a következő 30-40 évben. A telepített és működő napelem rendszer nagyon komoly értéknövelő tényező bármilyen ingatlannál, amit szintén érdemes figyelembe venni, ha már döntési szituációban vagyunk – amennyiben valakinek nem elég meggyőző érv, hogy környezetbarát technológiával működtesse a háztartását.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .