GASZTRO

Menjünk MOST! – “Szeretünk kellemes csalódást okozni”

csv_3272

Egykor a belváros jól ismert romkocsmája volt, mára hangulatos étteremmé szelídült, kedd esténként élő zenével, és persze még mindig vadító italkínálattal. A MOST úgy látszik, tényleg mindig korszerű: ahogyan szép lassan kinőttük a romkocsmaidőszakot, kinőtte ő is. Megnéztük, mit tud a MOST most!

“Kortárs bisztró” – nevezi magát a hely, immár nyolcadik éve. Íme, egy élő példa arra, hogy egy kulthely képes átlényegülni, és még csak névváltoztatást sem igényelt ez a folyamat.

A ma már bisztróként funkcionáló századfordulós épület portája alapján a betévedő vendég nem számít ilyen tágas beltérre: mintha csak egy cet gyomrát formázná az érdekes kialakítású terem. Az évszázados épület valamikor üzemként funkcionálhatott, belegondolni is furcsa a mai bulituristás hatodik kerületben, hogy itt egy kisebb gyár működhetett. A tulajdonos elmeséli, hogy az ’50-es években garázsként is működött a helyiség, fénykép bizonyítja (feketén-fehéren), hogy a mai bárpult helyén retró autó parkolt.

csv_3359

A kicsit ipari, kicsit belvárosi-romkocsmás fíling maradt, csak az éjszakai mulatozók maradtak el az évek alatt. Miért? – tesszük fel a kérdést. Jó tíz éve még máshogy nézett ki az éjszakai élet a belvárosban, létezett egy réteg, akik 8-9 óra felé jöttek össze, és úgy mentek le egy helyre szórakozni, hogy először megvacsoráztak, és akár hajnalig is maradtak. Mára teljesen különvált az esti és az éjszakai szórakozásra vágyók köre – nyerünk beavatást a MOST-ban Budapest buliközelmúltjába.

A hely érdekessége, hogy két nepáli szakács már a nyitástól a konyhán ügyködik. Ez afféle véletlen volt, nem eltökélt koncepció. Mondhatjuk, hogy karmikus találkozás volt: az együttműködés 8 éve tart. Ennek köszönhetően az étlapnak körülbelül az egyharmada keleti, elsősorban indiai, nepáli és indonéz. Az indiai konyha nyugati ízlésre hangolt, közkedvelt fogásait megtaláljuk az étlapon (egy sor tandoori jóság, na és friss naan!).

kacsamell-steak

De az utazás csak itt kezdődik. A thuppa leves Tibetbe, a burgerek és a juharszirupos palacsinta Amerikába, a quesadilla és a sajttal töltött jalapeno Mexikóba, a libamájterrine és croque monseniur Franciaországba, az antipastik spanyol földre, a San Marzano leves és egy sereg tésztaétel Itáliába, a juhtúrós sztrapacska a szlovákok asztalaihoz repít minket. Mindössze két éve kínálnak magyaros ételeket is, alapvetően a turistaigényeknek megfelelve, de örömmel látják, hogy a magyarok is szívesen esznek hazait.

Az igazi nagy show pedig a Sunday Brunch, ami a MOST-ban Saturday Brunch is, sőt ünnepnapokon is jöhetünk ide (mulatva) reggelizni. A választék parádés: az Eggs Benedicttől a tortilláig, a steak’n’eggstől a hagyományos magyar bundás kenyérig. 20 főételből és 8 desszertből lehet válogatani, ha pedig hamisítatlan brunchra vágyunk, proseccóval, Bellinivel, Bloody Maryvel és más trükkös “reggeli italokkal” kerekíthetjük ki késői reggelinket.

csv_3310

Valójában egy nagyon sokszínű étlapot tartunk a kezünkben, és az ételek minőségét tekintve megállapítjuk, hogy ez jóval több és izgalmasabb, mint amilyennek a hely elsőre mutatkozik. Nem nyúltunk nagyon mellé a meglátásunkkal, a tulajdonos mosolyogva bólint:

“Mi kimondjuk, hogy a hétköznapok helye szeretnénk lenni, ahová nem egy kivételes esemény elmenni, hanem bármikor jó beülni. Igyekszünt többet nyújtani, mint amennyit első pillantásra sugall a hely, szeretnénk afölé kínálni. Szeretünk kellemes csalódást okozni az embereknek. Nem egy túlhájpolt, túldizájnolt helyben gondolkodunk.

csv_3300

A könyvespolcokkal teli nappali hangulatot indusztriál elemekkel vegyítő beltér nemrég egy új alkalmatosságot is befogadott: a neonszínű Rotisserie [ejtsd: rötiszőr] felirat nem is hagy kétséget afelől, mivel állunk szemben. A berendezéssel alacsony hőfokon, sokáig sülnek a húsok, a ház egyik specialitása, a kacsa és a csirke is pörög-forog itt. Ha a hét vége felé járunk itt, érdemes érdeklődni az étlapon nem szereplő, itt sült, szaftos-omlós húskülönlegességekről.

Hogyan jellemeznénk röviden a MOST-ot most? Kellemes, laza légkör és magabiztos konyha Budapesttől New Yorkon át Bangkokig.

Kedvencünk volt:
Gulyásleves házi kovászolt kenyérrel
Kacsacomb mandulás burgonyafánkkal, posírozott birsalmával
Brunch hétvégén és ünnepnapokon 1890 Ft-tól
Ebédmenü: 2 fogásos 1290 Ft-tól, 3 fogásos 1490 Ft-tól

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .