FLYERZ REVIEW

Mert szükség van a biztonsági mentésre!

EC_HD710-Pro_P_26

Manapság sok adatunk van a készülékeinken és nagyon gyorsan még több és több adatot állítunk elő. Két fontos szempontot javaslunk a tároláshoz és a mentéshez. Az első az, hogy adatainkat másoljuk egy mobil eszközre így az mindig elérhető. A második javaslatunk, hogy ezekről az adatokról készítsünk egy biztonsági mentést, mivel eszközeink bármikor károsodhatnak, adatink bármikor elveszhetnek. Az adatvesztés általában sokkal jobba fáj a készülék áránál. A legjobb azonban természetesen a biztonsági másolatok kombinációja annak érdekében, hogy az értékes adatok továbbra is használhatók legyenek.

 

Flash meghajtó
A flash meghajtók kicsik és kompaktak, így könnyen hozzáférhetővé teszik a mentést szinte bármikor. Továbbra is az adatok cseréjének egyik fő platformja és gyakran gyors biztonsági megoldásként is használják. Ha egyszerűen csak húzzuk át rá a fontos adatinkat, nincs szükségünk extra szoftverre, az USB flash meghajtóra történő biztonsági mentés egyszerű és bárki elvégezheti. Mivel a kapacitásuk gyorsan nő, már nem igaz, hogy az USB meghajtók nem képesek az egész számítógép biztonsági mentésére. Manapság mindannyian több ezer filmet és fotót hordunk a zsebünkben ilyen eszközökön, áruk az utóbbi években jelentősen csökkent.

Külső winchester
A HDD-k már régóta velünk vannak. A kis 2,5″-os eszközök nem igényelnek extra energiát, így a mobileszközöket még útközben is használhatjuk. Mivel a modern 2.5″-os merevlemez-meghajtók tartósak ez a megoldás a legjobb ár-érték arányt nyújtja. A felhasználónak csak annyit kell tennie, hogy csatlakoztassa a meghajtót és elvégezze a biztonsági mentést. Nincs szükség különleges alkalmazásokra a biztonsági másolatok készítéséhez, mivel integrált biztonsági szoftver van a Windows és a MacOS rendszerben. A nagy kapacitásnak köszönhetően külső merevlemez-meghajtók is használhatók a tévékészülékeken filmek lejátszásához vagy adatcseréhez.

 

Külső SSD
Sok adat áthelyezése a külső HDD-re kissé lassú a mai szabványokhoz képest (kb. 150 MB/s maximum), ez a probléma könnyen elkerülhető gyors külső SSD-k használatával. A kapacitásuk elégségesek ahhoz, hogy tárolják az egész PC vagy Mac tartalmát és az USB 3.0 csatlakozón keresztül a külső meghajtók akár 450 MB/s olvasási sebességet is elérhetnek, így háromszor gyorsabb biztonsági mentést készítenek, mint a külső HDD-k. Nagy előnye, hogy az SSD-k még kompaktabbak. A külső SSD-k kompatibilisek az összes számítógéppel és nincs szükség további szoftver telepítésére.

 

Privát felhő
A felhő hasznos biztonsági másolatok esetén, ha gyors internetkapcsolatú területen tartózkodunk és folyamatosan online állapotban vagyunk. Azonban köszönhetően számos mobil szolgáltatónak, ez nem jelenthet problémát. A privát felhő nem csak arra jó, hogy biztonságos mentéseket készítsünk, hanem adatainkhoz, mint egy nagyvállalati szerver más extra szolgáltatásokat is ad. A letölthető mobil applikációkkal ráadásul sokkal könnyebben érhetjük a fájlokat, zenéket, filmeket, mindezt pedig teljesen platform függetlenül. Tehát az NAS-t használhatjuk MAC, Windows, iOS és Android rendszerű eszközökkel is.

 

Egyéb mentés PC-re
Nem kell költséges szervereket vásárolni a biztonsági másolatok készítéséhez. Egy másik számítógép ugyanazon a hálózaton történő használata gyors megoldásként szolgálhat a legfontosabb adatok biztonsági mentéséhez. A helyi hálózati kapcsolattól függően a biztonsági másolatok percek alatt elvégezhetők. Ez a megoldás természetesen csak annyira megbízható, mint a más számítógépen használt összetevők és szoftverek, és nem igazán használható olyan laptopokhoz, amelyek általában alacsony kapacitással rendelkeznek. Emellett a felhasználóknak is figyelniük kell arra, hogy mindkét számítógépet folyamatosan működtetniük kell, ezáltal nagyban nő az energiafogyasztás.

 

Más egyéb eszközök kombinációja
Az USB flash meghajtó a külső merevlemez ötvözésével megbízható és hosszú távú mentést alakíthatunk ki, mely a költséghatékony megoldások egyike. Javasoljuk, hogy háromszoros biztonsági másolatot készítsen a legértékesebb adatokról és tárolja azokat különböző helyeken. Mindig készítsünk több biztonsági mentést, mint amennyire szüksége van. Mint sokszor mondták már, két csoportja van a felhasználóknak: azok, akik már egyszer elvesztették adataikat és azok, akik védik azokat biztonsági mentéssel.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .