Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTROKULTÚRA

Mi fán terem a comfort food? Amerika lélekemelő ételeinek útján

shutterstock_655988914-1170x780

Az angol nyelvben comfort food-nak nevezik azokat az ételeket, amik a családra emlékeztetnek, és amiknek az illata és az íze mindig ugyan olyan finom, bárhol is készítik el őket. Az amerikai munkások számára azt a helyet,  tradicionális dinerek jelentették.  Ezeknek a helyeknek a bemutatásával járjuk körbe a legjellegzetesebb amerikai ételek történetét.

A klasszikus amerikai diner kulturális ikonnak számít. Ma a legtöbben egy bizonyos stílussal társítják – még azok is, akik eddig csak filmeken látták a híres étkezdéket. Az áramvonalasra tervezett diner-ek mindig is art deco stílusukkal, merész színeikkel, króm kiegészítőikkel és vinyl-csillogással hódítottak. De a történetük egyáltalán nem itt kezdődött. Eredetileg lóval húzott ebédlőkocsik voltak, vagyis kezdetleges food truck-ok, amikben csak a szakácsnak és a tűzhelynek volt hely. Az étkezőkocsik változása az amerikai kultúra fejlődésével párhuzamosan alakult.

T. H. Buckley American Eagle nevű ebédlőkocsija – E.B. Luce

Az első diner egy ebédlőkocsi volt, amit Walter Scott álmodott meg, még 1872-ben. A Rhode Island-i Providence-ben megnyitott étkezde elsősorban a Providence Journal alkalmazottait szolgálta ki teával, kávéval, pitékkel és kései rántottával. Sikere később másokat is arra ösztönzött, hogy saját kocsikat vásároljanak, és meleg étellel lássák el az este hazainduló munkásokat. Hamarosan egy teljesen új iparág állt rá a kocsik építésére, sőt egy-egy újonnan alakult cég még egyéni megrendeléseket is fogadott, és átalakított lovaskocsikat kezdett gyártani.

A Massachusetts államból származó T.H. Buckley volt az első, aki úgy gondolta, hogy megtervezni és megépíteni egy ebédlőkocsit sokkal jövedelmezőbb, mint tulajdonosként és szakácsként robotolni egyben. Az ötlet végeredménye a Worcester Lunch Car Company lett és az első igazi diner. A cég korai kocsijainak nagy kerekei, festett fa borítása, valamint mintás üvegablakai voltak és úgy hirdette magát, hogy „Night Lunch Car” (Estebéd kocsi). Belül egy jégszekrénynek és egy tűzhelynek volt helye. Az 1900 években a Worcester Lunch Car Company mellett még két másik cég, a Tierney és az O’Mahony profitált az ebédlőkocsi készítő bizniszből. A későbbi, egyre modernebbnek számító kocsiknak egyre kisebb kerekeik lettek, belül pedig pultot és még csempézett toalettet is kialakítottak. Idővel aztán állandó helyszínre parkoltak, hogy az ebédre és éjszakai harapnivalóra vágyó vendégek gyorsan megtalálhassák őket.

Ahogy az igények és a stílus is változott, az 1900-as évektől kezdve úgy alakultak át az ebédlőkocsik is. Az első állandó hellyel rendelkező étkezdét Jerry Mahoney nyitotta meg 1913-ban. Itt már nem kocsiról, hanem egy vagon alakú, króm borítású előregyártott épületről volt szó, amiben az ablakok mellett kis boxok választották el egymástól az asztalokat, a pult és a konyha pedig a másik oldalon húzódott. Mahoney „futószalagon” gyártott, és formája miatt könnyen szállítható étkezdéi 1950-re elárasztották Amerika északkeleti és középnyugati részét.

Igazi art deco stílus kívül-belül

Az ismert dekor, vagyis az art deco elemek, a vibrálóan piros vinyl borítások, a fekete-fehér mozaikpadló, a neon fények, a krómozás és a geometrikus formák az 1920-as és 1930-as években jelentek meg és a ’40-es évekig nem is igen változtak. Végül a második világháború hozott némi átalakulást, ugyanis az étkezdéket áthelyezték az autópályák mellé, hogy az elhaladó, megpihenő autósok és motorosok igényeit is kiszolgálják. A dekor a Holdra szállás lázához méltón alakult a ’60-as években; megjelentek a rakéta díszek és a króm szárnyak. Az étkezdék az 1970-es években kezdték elveszíteni vezető szerepüket, amikor a vendégeket elcsábították a különböző – és nagyon újnak számító – gyorsétteremláncok. De azért nem tűntek el véglegesen, sok klasszikus diner még mindig működik az államokban és ugyan úgy mint annak idején, megfizethető, finom és szívet melengető comfort food-ot kínál.

Az autópályák mellől a mozivászonra

Az amerikai étkezdék és persze az olyan felszolgált ételek, mint a tejturmixok, a fagylaltkelyhek, a tükörtojás és sült bacon édes kettese, illetve az amerikai palacsinták nem csak az éhes vándorokat és a turistákat csábítják, hanem a filmeseket is. Megszámlálhatatlanul sok olyan jelenet létezik a filmtörténetben, amit egy amerikai diner-ben forgattak. Persze nem mindegyik létezik, de egy-kettő azért felkereshető. Ilyen például a Nagymenők című Martin Scorsese-film étkezdéje a Godfellas diner, ami New York-ban, Queens-ben található. Sajnos jelenleg csak kívülről nézhető meg, mert egy 2018-as tűzesetet követően éppen felújítják.

Tipikus boxos elrendezés a kockás padlóval

Viszont Los Angelesben egymást érik a filmes múlttal rendelkező étkezdék. A Dinah’s is egy közülük, itt forgatták ugyanis a Nagy Lebowski című film egyes jeleneteit. Ide ma is beülhetünk és rendelhetünk pár palacsintát. A Szívek Szállodája sorozatban, illetve a Törtetők és a Bárbarátok filmekben is feltűnt The 101 Coffee Shop nevű helyet 1960-ban nyitották és még ma is sokan beülnek egy ebédre. A nem valóságos, de örök életű étkezdék közül meg kell említeni a Lou’s Cafe tipikus, 1955-ös, pasztellkék kávézóját a Vissza a jövőbe című filmből, illetve a Grease közkedvelt gyorsétteremét a Frosty Palace-t, ami nem tipikus diner, de sok hasonló stíluselemet felhasznált.

Turmixok, palacsinták, bacon-hegyek

Akár kitalált akár nem, a legtöbb diner 24 órában tartott nyitva. A pult mögötti konyhában pedig megállás nélkül készültek az ételek. Ma már nem ennyire nagy a hajtás, de egy általános reggelivel azért még mindig dolgozni kell. Találunk ugyanis a tányérunkon sült bacon szalonnát, tojásrántottát vagy tükörtojást, illetve amerikai palacsintát vajjal és juharsziruppal. Ha ezt a reggelit mind betermeljük, biztos, hogy kibírjuk estig, amikor jöhet a vacsora.

Az elmaradhatatlan bacon és a palacsinta

Mivel az Amerikai Egyesült Államok egy hatalmas kulturális olvasztótégely, ezért nem beszélhetünk egy tipikusan amerikai vacsoráról. Minden család asztalán találni valami olyan ételt, ami csakis az ő kultúrájához kapcsolódik, illetve amit az adott államban legtöbbször esznek.

Persze a diner-eknél nem csak a kaják, a felszolgálás is jó ha korhű

Ha egy texas-i vacsorát nézünk, akkor kerül a tányérra rántott csirke, mac&cheese, krumplipüré szafttal és kukoricakenyér. De szívesen esznek tacót, burritót és enchiladat is. Az amerikaiak körében népszerűek még a gyors ázsiai ételek is, mint a pirított rizs zöldségekkel és húsokkal; a lassan főzött raguk, mint a chili con carne, amiben nincsen se bab, se paradicsom. A salátákat, zöldségeket és gyümölcsöket a legtöbbször csak köretként fogyasztják. A burgerek, a hot-dog és a barbecue szintén mindennapos ételeknek számítanak, amiket egy jó kis epres tejturmixszal szokás leöblíteni.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..