GASZTRO

“Miért kell nekünk belgát inni, ha valami különlegességre vágyunk? Hol vannak a jó és különleges magyar sörök?”

horizont

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Horizont történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

Mint minden jó ötlet, a Horizont Sörfőzdéé is egy sör mellett született meg. „2012-ben a későbbi alapítótársammal üldögéltünk egy belga sörözőben, tele voltunk világmegváltó gondolatokkal, és aztán hirtelen rápillantottunk a kezünkben tartott belga sörkülönlegességre. De miért is iszunk mi belga sört? Miért kell nekünk belgát inni, ha valami különlegességre vágyunk? Hol vannak a jó és különleges magyar sörök? És ha nincsenek, akkor miért is nem csinálunk mi magunk egyet? Hát csináltunk.” – idézi fel a kezdeteket Dudok Ádám.

A vállalkozás rengeteg előkészítő munka után végül 2014-ben indult el, akkor még bérfőzető gerilla formációként, majd 2016 szeptemberére épült meg a saját sörfőzdéjük.

Sörsor

A Horizont egy budapesti kisüzemi sörfőzde, a KRAFT mozgalom egyik alapítója, így ők is vallják, hogy a kraft sör olyan sör, ami újhullámos ízvilágot képvisel, nemzetközi színtéren is megállja a helyét, és csak kiváló minőségű alapanyagokból, magas szintű szakmai odafigyelés és alázat mellett készül.
Szerintük a jó sör kifinomult, letisztult, az összes érzékszervet egyformán intenzíven kényezteti. Szinte minden Horizont sörben van ugyanakkor valami kis csavar, legyen az a klasszikus sörstílusok szokatlan keresztezése, vagy valamilyen egyéb trükkös megoldás. Alapvetően nem jellemző rájuk, hogy öncélúan túltolnák az extrém hozzávalókat, inkább a kifinomult, letisztult söröket kedvelik és készítik, amelyek aztán remek alapot szolgáltathatnak akár egy sörkoktél elkészítéséhez. A sörkoktélban pedig már elszabadulhat a képzelet… Az utóbbi időben meglehetősen sokat foglalkoznak egyébként a sörkoktélokkal, érdemes lesz majd odafigyelni arra a közeljövőben, milyen meglepetésekkel rukkolnak elő…

Amit semmiképp ne hagyj ki

A Horizont Gentle Bastard IPA-ja maga az elegáns gazember: kifinomult, illatos, de egy óvatlan pillanatban hajlamos odavágni egy merészebb komlóbombát is, ezért kezdő és haladó kraft sör rajongóknak is erősen ajánlott. Igazán selymes kortyérzet, majd intenzív, déligyümölcsös komlóaromák jellemzik a sört, és ezen kettősség adott inspirációt a névválasztáskor is.

Hol kapható?

Elsősorban budapesti, belvárosi, kézműves sörözőkben, éttermekben kaphatóak a Horizont sörök, de immár egyre több vidéki városban is vannak partnereik. Mondhatjuk, hogy ha egy megyeszékhelyre eljut a fogyasztó, akkor ott már biztosan találkozhat a termékeikkel. Szeretnék, ha idén a vidéki partnereik köre legalább megduplázódna.

Ezen túl számos kézműves boltban, italkereskedésben is elérhetőek a söreik, illetve az idei évtől már külföldön is megindult a Horizont terjeszkedése.

Mire a legbüszkébbek?

A legfontosabb eredménynek azt tekintik, hogy számos visszatérő, lojális fogyasztója van a Horizont söröknek, akik keresik a főzde termékeit „És ez mérhetetlenül jó érzés” – mondja Dudok Ádám.
A sörfőzde több hazai és nemzetközi szakmai elismerést zsebelt be az utóbbi időben. Legkiemelkedőbb eredményüket ez év elején érték el, amikor a Saison Witbier sörüket a Dublin Craft Beer Cup 2017 nemzetközi sörverseny abszolút győztesévé választották. A Saison Witbier egy saison élesztővel készült witbier, amit a koriander és a citrushéjak (narancs, lime, grapefruit) tesznek teljessé. A fanyar, száraz, citrusos ízek kedvelőinek ajánlják leginkább.

A megmérettetésen számos nagy múltú és népszerű főzde is indult Európa, sőt, a világ számos pontjáról – így a győzelem hatalmas elismerés.

Tudtad?

A Horizont Sörfőzde munkáját nem csak az elkészült sörökön keresztül ismerheti meg a közönség, hanem a fogyasztók betekintést nyerhetnek a főzde mindennapjaiba is. Sörvacsorák, főzdelátogatások szervezésével is foglalkoznak, melynek keretein belül egészen új élményekkel lehetnek gazdagabbak a résztvevők.

A főzde vendégei számára van egy mottójuk is: „Sör olyan frissen, ahogy még sosem kóstoltad!”. És ez az élmény a tapasztalatok alapján tényleg egyedülálló: közvetlenül az erjesztőtartályból ízlelni meg a frissen elkészült sört semmihez sem fogható érzés, ők pedig szeretnék ezt minél több embernek megmutatni.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .