GASZTRO

Miért szeretjük jobban a kézműves kolbászt a multihambinál

tlt-10

Ha kajáról esik szó, sok embertől hallom jártamban-keltemben, hogy jó is ez a street food forradalom, de inkább együnk egyet a közeli gyorsétteremben, mert az azért olcsóbb is meg hát ugyanolyan az étel. Ilyenkor azért fejbevág, hogy egyesek mennyire nincsenek tisztában azzal, mi is a különbség a kettő között, és miért éri meg jobban elmenni egy street food-oshoz enni, mintha mondjuk egy multi láncolathoz ülnél be.

A következő írást a TöLTő kézműves kolbászozó Facebook oldalán láttam meg – tökéletesen festi le az adott a helyzetet:

“A TöLTő drága” – mondják egyesek.
“Nem laksz jól vele” – teszik hozzá.
“A TöLTő túl kicsi és túlhájpolt” – zárják le az érvelésüket.

Mindegyik állítás igaz, ha abból a szemszögből nézzük, akik mondják. Én viszont tegnap elmentem egy multihoz hamburgert enni. Dupla sajtos XXL valamilyen fantázianevű szendvics volt.

Volt benne egy papírvékony szelet hús, rajta 2 szelet sajt, némi saláta, egy szelet paradicsom. Mindez egy nagyon vékony és a kalácsnál is puhább zsemlébe bepasszírozva. Kinyitottam a dobozt, felnéztem a hirdetésre, majdnem hasonlított is a kép arra, amit én kaptam. Beleharaptam, hú, de sós, de puha, de száraz, sabloníz. Nincs is ezzel baj, hisz régen mennyire szerettem. És néha most is jól esik. De egy nem elég. Pedig XXL. Ennék még egyet, de ez így is már 1180 Ft-ba került.

Szerintem a TöLTőben csak a kolbász nehezebb, tartalmasabb, mint az egész multis szendvics. A hús dominál. Meg a szósz. Aztán ott a kívül roppanós, belül puha buci. Jó nagy buci. Szaftos a kolbász, fröccsenne is akár, ahogy beleharapok, ha hagynám. Rukkola, pesto, mascarpone és saját aszalású paradicsom – nyár íze van. Megeszem mind, és azt érzem, eltelítődtem az ízek kavalkádjával.
Persze drága, mert 1300 Ft, nem 650, mint egy gyros, vagy 350, mint egy sajtburger. De tápanyag tartalomban odaveri mindet, jócskán az árán felül is.

tlt-2

Nem érzem azt, hogy szétdurranok, miután megettem egyet. Mert nem is ez a lényeg. De azt érzem, telítődtek az ízlelőbimbóim, megkapták, ami tényleg jár nekik.

A fiúk reggeltől estig dolgoznak az ici-pici helyen, mert nekik csak erre futja. Ekkora helyet tudnak kibérelni. Kicsi, tény. De talán egy évnyi nyitva tartás után kimondhatjuk, kihozták ebből az apró helyből majdnem a maximumot.

Túlhájpolt? Ki hájpolja? A marketinges? A média? Akik szeretik?
Talán nem érdemtelenül.”

Jól ábrázolja a különbséget a hazai street food szféra képviselői és a világszerte ismert étteremláncolatok kínálata között. Lehet, hogy egy picit magasabb árat fizetsz, de cserébe minőséget, ellenőrzött hozzávalókat, eredeti recepteket, valódi ízeket, lelkesedést, fantáziát és kreativitást kapsz.

Ezért jött létre a Street Food Éjszakája is, hogy a magyar street food jeles tagjaival együtt ezt minél több embernek mutathassuk meg. Gyere el Te is december 8-án! A TöLTőnél erre az alkalomra a következőkkel készülnek: 50% kedvezmény a házi szilvás teára, a thai bazsalikomos házi limonádéra, a mexikói tárkonyos házi limonádéra, a mézes krémes ribizlis pohárkrémre bármelyik kolbászos buci vásárlásakor. Advent alkalmából pedig vörösáfonyás szarvaskolbász kerül terítékre pisztácia szósszal, marinált répával, céklás tápiókacsipsszel zöldfűszeres buciban, mellé pedig egy mézes krémes érkezik, ribizlivel, pohárban.

streetfoodcover

Az eredeti poszt a TöLTő oldalán jelent meg.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .