Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

Minden falatja egy lépés Provence napsütötte dombjain

oldies_szeged_flyerz

Szeged napfény áztatta utcácskáin sétálgatva egy furcsán ismerős hangulatot árasztó étterem előtt mentem el újra és újra. Csak később jöttem rá, miért is volt annyira ismerős… gyerekkori emlékeket idézett fel. Mentes volt minden sallangtól, a mélybarna színek és a berendezés otthonos kavalkádja őszintén hívogatott. Egyszerűen kedves volt. Nem is tétováztam sokáig, hogy belépjek, és a küszöböt elhagyva inkább éreztem magam egy barát házában, mint étteremben. Mosolyogtatóan meleg érzéssel töltött el.

Oldies Szeged
Oldies Szeged

A szegedi Oldies autentikus kialakítása az antikot modern formában idézi meg. A tulajdonosok, Csiszár Tamás és Dietrich Gyula olyan helyet álmodtak meg az Oldies-zal, mely saját lelkivilágukat tükrözi. Ők dolgoztak ki minden egyes részletet: így készült 150 éves vörös fenyőből a mennyezet, így került középpontba a folyamatosan meleg hangulatot árasztó kandalló, és így lettek teli a polcok és falak kicsiny zsibvásárokból szerzett eredeti olasz és antik dísztárgyakkal.

Oldies Szeged
Oldies Szeged – a kandalló

Étlapjuk alapvetően a mediterrán konyhai világra épül, az autentikus és a rendhagyó fogások nagy választékában pedig biztosan megtaláljuk az ízlésünknek megfelelő étket. A séf, Sörfőző Zoli és az Oldies szakácsai soha nem állnak meg a kísérletezésben: a csapat a tulajdonosokkal együtt dönti el, hogy a legújabb receptek milyen formában kerülhetnek a kínálatba. Ennek megfelelően minden hónapban újabb fogásokkal frissül az étlap, melyben az alapanyagok szezonalitása miatt negyedéves ciklikusság is megfigyelhető. Rendkívül kényesek a frissességre, mélyhűtött hús nem is kerülhet a szakácsok keze alá, a zöldségek pedig minden nap egyenesen a piacról érkeznek a konyhába.

Oldies Szeged
Oldies Szeged

Hosszasan szemléltem az étlapot, mely bőségének zavarában nem is annyira nehéz elveszni. Végül zellerkrémleves mellett döntök, amit almaraguval és füstölt libamájas pirítóssal tálalnak, belekóstolok a házi bazsalikom pesztóval kínált paradicsomos bruschettába, főételnek batyuban sült provence-i kecskesajtot választok és mindezt epres túrókrémmel szervírozott csokoládé duóval fejelem meg. A hangzatos ételnevek részleteiből előbújnak a mediterrán jegyek. De nézzük szépen sorban.

Zellerkrémleves almaraguval és füstölt libamájas pirítossal
Zellerkrémleves almaraguval és füstölt libamájas pirítóssal

A zellerkrémleves minden ízében érzem a friss zöldségeket, kanalanként élvezem a tavaszt, pedig már bőven hullanak le a levelek a fákról. Az almaragu illedelmesen csempészi az őszt az ízek közé, a libamáj pedig úriember módjára juttatja eszünkbe a tél közeledtét. A tálalás stílusosan egyszerű, itt is keverednek egymással a modern és a házias elemek.

Paradicsomos bruschetta házi bazsalikom pesztóval
Paradicsomos bruschetta házi bazsalikom pesztóval

Imádtam az élénk színeket és ízeiket, ahogy a friss paradicsom kiemeli a pesztó karakterét, mindehhez pedig a rukkola zsenge roppanása csak játékos ráadás. Tökéletes starter, vagy kiegészítője egy könnyed borozásnak. Apropó: az Oldies borkínálatról annyit érdemes tudni, hogy az ételekhez passzolóan fele-fele arányban találunk magyar és mediterrán borokat. Ha netán bajban lennénk a választást illetően, kérdezzük bátran a rendkívül barátságos felszolgálókat, örömmel segítenek!

Batyuban sült provence-i kecskesajt
Batyuban sült provence-i kecskesajt

A batyuban sült kecskesajt minden falatja egy lépés Provence napsütötte dombjain, egy mély lélegzet a Földközi-tenger levegőjéből. A sajt kellemesen lágy, vidám fűszerezéssel, éppen kellemes sóssággal. Az aszalt és a friss paradicsom az olívabogyó mellett birkózik egymással, hol az egyik, hol másik íze dominál – ettől lesz valami hihetetlenül izgalmas ez az étel!

Csokoládé duó epres túrókrémmel
Csokoládé duó epres túrókrémmel

Találkozásunk óta keresem a szavakat ahhoz, hogy megfelelőképpen írhassam le ezt a drámaian tökéletes desszertet. A tészta leginkább egy brownie-éhoz hasonlít, a belsejéből fehér és étcsoki folyik ki a tányérra. A csokoládé tömény élvezetét az epres túrókrém huncut módon bontja meg, így egyik élményből sem lesz túl sok, vagy kevés. Hosszasan élvezhető, akár ‘egészestés’ édesség ez, melyet újra és újra megkíván az ember.

Oldies
Oldies

Az ízek, a hangulat, az élmény újra és újra hívogat: Szeged belvárosában biztosan mindig elsétálok majd az Oroszlán utcába. Ebéd a családdal, borozás a barátokkal, vagy éppen csak egy üzleti találkozó – mindhez tökéletes helyszínt kínál az Oldies.

Oldies Étterem

6720 Szeged, Oroszlán u. 6
Mobil: +36 30 799 7575
E-mail: oldiesszeged@gmail.com
Web: oldiesszeged.hu

Teljes galériánk:

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..