GASZTRO

Minden fesztivál legkapósabb sztárja, Bill

Befalo-Bill-hus-es-kolbasz

Idén bukkant fel először a fesztiválok lángos-kürtőskalács-serpenyős-keverős rengetegében egy igazi csillag, mely beragyogta a magyar street food gasztroegét. Food truckjukból jellegzetes füst száll fel és gyomorkordító barbacue illat kering a levegőben, mely mindig hosszú sorokat láncol magához egészen a készletek kifogyásáig. A mozdony beindult, a smoker befutott, Befaló Bill pedig sztár lett.

Befalo-Bill-adagok
Befaló Bill akcóban

Az ötlet 2014 elején vert gyökeret Koltai Péter agyában, amikor a Fald fel Amerikát egyik részében meglátta az akkor itthon még ismeretlen húsfüstölési technikát. Ennek megfelelően még semmilyen smoker-t nem lehetett kapni hazánkban, a behozatal az USÁ-ból pedig zsákutcába futott, hiszen lehetetlen lett volna az EU-szabványoknak megfeleltetni vagy átépíteni a kinti gépeket. Így maradt a terveztetés és készíttetés rögös útja, melynek eredményeképpen egy két és fél tonnás járművet kaptunk, ami 200 kiló hús egyidejű füstölésére alkalmas. Nagy sikere után követték a többiek is, így a jelenlegi géppark már összesen 500 kg barbecue hús elkészítésére alkalmas, mindenki legnagyobb örömére.

A smoker
A smoker

Maga a barbecue fogalmát ne keverje össze senki a kerti grillezéssel, ez a folyamat ugyanis jóval nagyobb szakértelmet és hosszú órákat foglal magában. Mielőtt a főképp zsírosabb húsok – marha- és disznórészek – porhanyósan a tányéron kötnek ki felszeletelve, szaftosan gőzölögve, típustól függően 12-16 órát töltenek el a fatüzelésű smoker-ben, egyenletesen 110 fokon füstölve – nem mehetnek alá, hiszen akkor a hús kiszáradna és fölé sem, mert ez esetben megégne. Így a hosszú füstölési órák alatt 12-15 percenként ellenőrzik a hőmérsékletet, a húsok alatti tálcán lévő víz mennyiségével együtt, hogy a végén a tökéletes barbeque kerüljön a hideg sör mellé. Ez aztán igazán férfias munka: a lassan füstölő sütő félnapokon át történő őrzése, mialatt a fűszerek, a hús és a füst illata a hosszú sütés alatt összeérnek.

Marhaoldalas
Barbeque marha oldalas

Ezek tudatában érthető a fordulat, miszerint Billéknek nagy érdeklődés esetén néha a rendezvény vége előtt be kell zárniuk, hiszen a műfaj egyedülállója, hogy a tálalás előtt nagyjából 2 nappal tudniuk kéne, mennyien fognak náluk enni. Ezt, vendéglátós legyen a talpán, aki meg tudja jósolni. Még ha a számot a maximumra is teszik, a smoker-nek limitált befogadóképessége van, így amint a hús elfogy, 16 órára van szükség az újabb adag füstöléséhez.

Befaló Bill tarja és coleslaw
Befaló Bill tarja és coleslaw

A BBQ húsok előkészítése, fűszerezése és az elkészítés folyamata hosszú hónapok kutatómunkájának eredményeképpen vált tökéletessé. Befalóék nem voltak restek a BBQ hazájáig, az USÁ-ig, azon belül is Dallasig menni a barbeque Szent Gráljáért, ahol is felkeresték az őshonos barbeque-sokat, hogy töviről hegyire átrágják magukat a témán az ízesítéstől a tálalásig. Az szaftos kalandokkal teli tanulmányút és rengeteg kísérletezés eredményeképpen született meg Befaló Bill barbeque-ja az eredeti texasi stílussal együtt, ami nélkülözhetetlen hozzávalója lett a fesztiváloknak és a street food rendezvényeknek.

Befalo Bill Texas Style Barbecue
Befalo Bill Texas Style Barbecue

A fanatikusoknak jó hírrel szolgálunk: december 1-től Billék huzamosabb ideig állandó bázison lesznek megtalálhatóak ízletes húsaikkal együtt a Bazilika előtti adventi street food sétányon, illetve épül az állandó bázis Érden, ahol a tervek szerint heti rendszerességgel rendeznek majd barbeque lakomákat az igazi ínyenceknek. Emellett családi eseményekre és céges rendezvényekre is rendelhetsz Befaló barbeque-t – például egy húsimádó pár esküvői asztalára nem is kerülhetne kiválóbb étek, de a céges karácsonyi bulit is bármikor fel lehet dobni egy pár jól megfüstölt marhaszeggyel.

A Befaló csapattal következő héten töviről hegyire átbeszéljük a barbeque technikát, hogy alaposan képben legyél a legújabb gasztro őrülettel!

Befaló Bill
befalobill.com

info@befalobill.com
+36 20 344 4924

Keresd őket is a Street Food éjszakáján, december 10-én, ahol adventi meglepetéssel és különleges kedvezményekkel készülnek minden BBQ-imádónak!

streetfoodcover

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .