Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz SelectionKULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓTrend & Beauty

Mint hal a vízben – A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen -nyáron

hoho2 (1)

Csukás István olyan meséket ír,  amelyek nem csak megszépítik a gyermekkort, hanem egy életre meghatározó élményként válnak a lélek részévé. Ennek köszönhetően nem csak a legkisebbek, hanem az író történetein nevelkedett generációk szíve is megdobban a kedvelt mesehősöktől. Az Újszínházban a napokban mutatták be a Nagy Ho-ho-ho-horgász történeteiből készült színdarabot – a siker nem maradt el.

Nehéz felülmúlni egy olyan csodálatos mesevilágot, amelyet Csukás István történetei alapján Sajdik Ferenc megrajzolt. A rendező Kökényessy Áginak ez nem is volt célja: a rajzfilm alkotta képi világot gondolta tovább és tette komplexebbé a színház eszközeinek segítségével. A végeredmény tökéletes lett: a színpadon megelevenednek az egykor rajzként megálmodott figurák, miközben a karakterek és a látvány élőbbé válik, egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtva  a nézőnek.

A szereposztás telitalálat: Incze Józsefnek kifejezetten jól áll a habókos, kedélyes Horgász karakter, a Főkukacot játszó Papp Csaba pedig mind mozgásban, mind játékában szórakoztatóvá teszi az általa alakított főállású csali figuráját.

Rendkívül látványos és meglehetősen hatalmas jelmezeket kaptak a halacskák, akik a legtöbb jelenetben közreműködnek, ha kell táncra is perdülnek, vagy éppen dalra is fakadnak.

Csurka László az öreg halat játssza, aki kedélyes bölcsességgel szemléli barátja, és sporttársa, a Nagy Ho-ho-ho-horgász próbálkozásait arra, hogy legalább egyszer az életben kifogjon egy méretes halat.

Ifj. Jászai László több szerepben is feltűnik a mese során: hatalmas,  két méteres harcsa jelmezében igazán impozáns látványt nyújt, békaként minden helyzetkomikumot kihasznál, a krumpliárus szerepében kellően vehemens, megtiport lelkű kóbor macskaként pedig mindenkinek a szívébe lopja magát.

Mert természetesen a hatalmas slágerré vált főcímdal az előadás során is felhangzik, egyike azoknak a fülbemászó nótáknak, amelyek a darab szerves részét képezik.

A történet azonban nem csak földön és vízen, hanem a levegőben is zajlik: ehhez komoly kaszkadőrcsapat közreműködésére is szükség van. A nézőtér és a színpad felett kifeszített kötélzetre rögzített szereplők időről időre átszelik a levegőt, lélegzetelállító mutatványokat hajtanak végre a publikum feje fölött.

Az ily módon megnövelt játéktérrel a néző valóban azt érezheti, ez a varázslatos mesevilág, akár az emberi fantázia valóban  határtalan.

A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című előadás minden szempontból telitalálat: egyszerre képes megszólítani minden korosztályt, erősítve a közös, családi színházi élményeket, a rajzfilm során megismert és megszeretett mese elemeket, dalokat megtartva nyújt újat a nagyérdeműnek, és minden lehetőséget kihasznál arra, hogy rendkívül látványos legyen a végeredmény. Csukás István meséje tehát a színpadon is mindenkié: a régi kedves történet, új nyelven szól most a generációkhoz az Újszínházban.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..