Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Mit nekünk a főszezon: Málta ősszel és télen is derűs és nyüzsgő

ACS_3646-1170x911
Nyár végén, szeptember és a hűvösebb időjárás közeledtével az északi országok megkezdik az átállást a „téli üzemmódra”. Ahogy George R.R. Martin mondja a Trónok harcában: „Közeleg a tél.” Ám a tél mindenhol mást jelent; Málta például kiváló példa arra, hogy a hidegebb évszakok nem mindig kemények és könyörtelenek.
A máltai szigetvilág a föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet; a telek enyhék, a napsütéses napok száma több mint 300. A helyiek többsége úgy tartja, semmi sem ér fel egy gyönyörű téli nappal – s ebből itt jó néhány akad. Ezek a pompás téli napok természetesen rengeteg elfoglaltságot kínálnak. A napsütéses, tengerrel és számtalan szórakozási illetve angol nyelv tanulási lehetőséggel, rendelkező Málta nemcsak az egyik legjobb nyári úti cél Európában, hanem optimális helyszíne a csúcsidőn kívüli, utószezonon túli kirándulásoknak is. Ezt köszönheti enyhe időjárásának és kedvező éghajlatának, illetve annak, hogy fapadosok közvetlen járataival egész évben elérhető, mindössze kétórányi repüléssel.
Túrázásra fel!

Míg a forró nyári napok a strandoláshoz ideálisak, a mérsékeltebb, enyhébb őszi és téli hónapok roppant kedvezőek a hosszabb utakhoz, kirándulásokhoz a garrigue-bozóttal borított pompás máltai tájakon. A part menti szakaszok már vadregényesebbek, gyakran meredek sziklafalakban végződnek. Erre a lélegzetelállító látványra tökéletes példa a Dingli Sziklák együttese, vagy éppen a törésvonalak mentén a hosszú vándorlásokra lehetőséget nyújtó Victoria-vonalak is.

De ha ennyire extrém túrákra nem vágyunk és inkább csak sétálgatnánk, akkor a falvakon keresztülhaladó ösvények kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy találkozzunk a helyiekkel és a kultúrájukba is belelássunk egy kicsit.

Kincsek a sziget koronájáról

A máltai szigetek bővelkednek kincsekben; régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. A UNESCO Világörökség három tagja, a világ legrégebbi, önálló megalitikus temploma, a Hal saflieni-i hipogeum és a barokk főváros, Valletta csupán ékkövek e büszke és ősi tengeri nemzet dicsőségének koronáján.

2018-ban Valletta volt Európa Kulturális Fővárosa, és azóta a szokottnál is több hazai és nemzetközi kulturális, művészeti és kreatív program várja az idelátogatókat. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg – a régi főváros, Mdina és Cottonera Három Városa a szemlélőt azonnal egy tündérmeseszerű világba repíti – nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek.

Egy-egy látnivalókban gazdag, eseménydús nap után, kiváló szállodákban, butik hotelekben, vagy akár farmházakban pihenhetjük ki a fáradalmakat.

A máltai telet, szemben a barátságtalan észak-európai telekkel, a tarkaság jellemzi a legjobban. Az emlékezetes eseményektől a fényképezést is igazi élvezetté varázsoló téli mediterrán nap csodálatos fényéig mindig van miben gyönyörködni Máltán – a Földközi-tenger koronájának ékkövén.

Forrás: https://vjm.hu/

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..