Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionNIGHTSHIFT

Mondj igent a technora! – Interjú Nonick.N-nel, a techno szerelmesével

FullSizeRender_Fotor

Vlasics Norbert, alias Nonick.N neve hazánkban nem annyira ismert. Külföldön viszont annál inkább: Norbi zenéjére fergeteges bulikban őrülnek meg a fiatalok, erre pedig már a Flyerz is hegyezni kezdte szerkesztőségi füleit. Felkerestük hát DJ Nonick.N-t és kikérdeztük őt erről-arról…

“A divat változik, a techno számomra örök.” – Nonick.N
Először is: honnan jött ez a név? Nem könnyű megjegyezni, viszont ha egyszer beég a memóriánkba, tuti felismerjük, ha újra látjuk egy plakáton.

VN: Becenévből is, meg nem is, másrészt pedig a ‘nick’ szónak angolul rengeteg jelentése van, ami számomra a sokoldalúságot tükrözi. Az ‘N’ betű természetesen a keresztnevemből fakad. Egyébként A Nonick azt is jelenti, hogy “nincs becenevem”.

Hogyan jött egyébként az ötlet, hogy DJ leszel? Manapság boldog-boldogtalan ezt csinálja, hogyan emelkedtél ki a “nagy átlagból”?

VN: Minden a 30. születésnapomon kezdődött. A bulimra meghívtam egy régi nagy kedvencem, Elektro Groove-ot, aki akkora zenei élményt adott, hogy rendesen belelkesített a munkája, szakmai hozzáértése, precizitása. Mondhatni azonnal a DJ-világ szerelmese lettem. Elektro Groove innentől kezdve a mentorommá vált, melynek (és a kitartásomnak) köszönhetően rövidesen meg is lett ennek az egésznek a gyümölcse.

A második kérdésedre válaszolva: igen, valóban sokan próbálnak ezen a téren érvényesülni, csak szerintem rossz irányból közelítik meg ezt az egészet. Sokan szeretnének egyből befutott karriert, viszont az én meglátásom szerint ez SZAKMA, aminek ugyanúgy része mind az elméleti, mind a gyakorlati tudás. “Lassan járj, tovább érsz!”- ahogy tartja a mondás is. Manapság mindenki a kapcsolatok és a segítségek mögé bújva próbál meg eljutni a sikerhez, de a tudásuk közel sem üti meg azt a szintet. Gondolom Ti is nem egy olyan esetet láttatok, hogy XY nevű DJ, a hirtelen jött siker után eltűnik a süllyesztőben…. Én szinte minden percem a zenével töltöm, hiszen ha 100%-os teljesítményt akarsz nyújtani (nem mások hátán felkapaszkodva…), akkor a legdrágább dolgot kell erre fordítanod… az idődet!

Zajlik a “szegelés” a DJ pultban – Nonick.N munkában
Kik inspirálnak a leginkább a szakmában?

VN: Ez egy érdekes kérdés.. Két részre bontanám, a hazai és a külföldi vonatkozásra. Ha külföldi, akkor Dani Sbert munkásságát emelném ki, illetve hazai pályán  Elektro Groove-ot, aki tulajdonképpen elindított ezen a pályán.

A műfaj tekintetében – hogyan esett a választásod a pont technora? Nem egy könnyed stílus az elektronikus zene műfajában sem. Most nagyon divatosak a deep house és a down tempo zenék – hogyan lehet emellett a keményebb vonalat sikeresen képviselni?

VN:  Ha visszagondolok a régi Sunday Cooling-os időkre, nekem onnan ered az igazi techno- korszakom. Sosem szerettem az egyszerű dolgokat, mindig a sokoldalúság híve voltam. Szerintem ettől lehet valami egyedi! A divat változik, a techno számomra örök! Hogy ez mitől lesz sikeres? Ha keményen és kitartóan dolgozol, rengeteget gyakorolsz és egyéniséget is viszel a zenei világodba, annak biztosan meglesz az eredménye!

Mit kell tudni az általad játszott zenékről? Van védjegyed? Mi jellemzi a saját stílusodat?

VN: Hosszú, hosszú órákat töltök zeneválogatással. Természetesen megvannak a saját kedvenceim is, de általában azokat a zenéket válogatom össze, melyek maximálisan összeillenek zeneileg és kevésbé keresettek, mégis van bennük valami. Ha ezek jól vannak csoportosítva, teljesen kiegyensúlyozzák egymást. Ettől lesz a szettem tömör, szilárd, jól felépített, és talán egy kicsit olyan, mintha egy zsinóron húznánk. Hosszú hónapok munkája vezetett odáig, hogy hogy már közel másfél éve 4 sávon zenélek. Ebben rejlik minden. Ezáltal egyediek és sokszor még számomra is megismételhetetlenek a szettjeim. Igazi “menetelős” zenéket játszom, ahogy mondani szoktam: “szegelek”. Egy DJ-nek a legnagyobb elismerés, ha önfeledten őrjöngenek a zenéjére az emberek, ami az én szettjeim alatt kivétel nélkül minden egyes alkalommal bekövetkezik és ezért hálás vagyok a közönségemnek, hiszen ahogy én is adom át az energiát, ők is visszaadják ezt nekem. Akkor és ott. Ahogy tombolnak!

 

A keverés mellett hallhatunk Tőled saját trackeket is?

VN: Teljesen a saját nevemhez nem szívesen kötnék semmit… Viszont az elképzeléseimből illetve a gondolataimból több remix is készült. Az elmúlt időszakban a Sonic School zeneiskolának köszönhetően rengeteg új tudással gazdagodtam, melyből az elkövetkező időszakban igyekszem kamatoztatni is majd.

Miért van az, hogy inkább külföldön ismert a neved? – Hozzátéve, hogy márciusban igencsak adtál a hangulatnak a Ligetben, és májusban a Club La Plage DJ pultja is vendégül lát Téged.

VN: Ez egy jó kérdés, de ha egy kicsit jobban belegondolok, talán nem kell sietnem sehova, hiszen az elmúlt években azért Magyarország számos TOP klubjában is zenélhettem. Ez részben a Beatbird Fm-nek köszönhető, ahol közel egy éve dolgozom. Külföldön egyébként Németországban már visszajáró “vendég” vagyok ugyanúgy, mint Ausztriában, Szlovákiában vagy Szlovéniában. Számomra mindegy, hogy kis klub vagy nagy klub, rossz hangulat vagy jó hangulat, vagy bármilyen hülye kifogás. Minél nagyobb nevek közt játszom, annál nagyobb a motiváció, és annál nagyobb a kihívás, ha hozni kell a kötelező szintet!

Mesélj a Ligetes buliról: milyen volt a magyar közönség, hogy érezted magad a keverőpultban?

VN: Őszintén? Először sokkot kaptam, amikor az üres termet kellett átvennem. Aztán arra gondoltam, ez az igazi kihívás és 20 perc múlva már tomboló, táncoló embereket lehetett látni mindenhol! A szettem után vastapsot kaptam, ami olyan érzésekkel töltött el, hogy a mai napig libabőrös leszek, ha eszembe jut ez az este. Ismét bebizonyosodott, hogy nem feltétlen kell külföldi headliner-t elhívni egy buliba, ha azt akarja a közönség, hogy igazán nagyot bulizzon! A bulira visszatérve, tényleg azt rebesgetik, hogy megmentettem a partit….de erről nem szeretnék többet mondani.

Mit vársz a Club La Plage-os bulitól? Készülsz valamilyen különlegességgel?

VN: Nem tudom, tudjátok-e, de ez az egész buli kollégám és barátom születésnapjának megünneplésével indult. Aki ismer, az tudja, hogy mindig mindenből kihozom a maximumot, így jött az ötlet, hogy legyen ez a buli egyben ajándék, másrészt pedig régóta nagy álmom volt Dani Sbert-tel egy pultban állni, akit személy szerint eszméletlen jó producernek tartok és hangzásában nagyon hasonlít a zenei világunk. Így összekötöttem a kellemeset a hasznossal, amivel remélem majd Nektek is igazi “fülorgazmust” tudok majd okozni! Ebben segít majd az új kontrollerem is, amivel igyekszem még színesebbé varázsolni a szettjeimet. A május 6-i La Plage buliról még annyit, hogy egy hatalmas álmom teljesül, ugyanis most először lesz alkalmam egy nagy kedvencemmel egy pultban állni. Az este másik különlegessége pedig, hogy egy teljesen új, magam által kitalált zenei stílust mutatok majd be Nektek.

Mik a jövőre nézve a leghatározottabb terveid? Láthatunk majd Téged a magyar pultokban, esetleg fesztiválokon is?

VN: 200 fokon égek, ahogy észrevetted Te is. Azon dolgozom az elkövetkező hónapokban, hogy az új eszköz segítségével teljes mértékben egyedi live szetteket tudjak az aktuális zenei trendekkel mixelni, ami maximálisan a stílusomhoz és a nevemhez lesz köthető. Gyakorlom a producerkedést és tervben van további iskola elvégzése is. A zenéim egyelőre csak saját felhasználásra készülnek, a suli pedig pont ebben segít majd, hogy a későbbiekben a lehető legtökéletesebb track-ek szülessenek meg.

Igyekszem a jövőben a hazai közönség igényeit is kielégíteni, így havonta egyszer itthon is találkozhattok velem az ‘All night long’ estéimen, melyekre szeretettel várlak Titeket is kollégáimmal, és minden alkalommal egy külföldi DJ-vel. Kövessétek a Facebook oldalam, ahol minden fontos infó megtalálható! Egyébként nyáron több magyar fesztiválon is játszom, illetve a Techbeat rendezvénysorozat állandó rezidenseként is rengeteg helyen találkozhattok majd velem.

Hogy viszonyulnak egymáshoz a hazai és a külföldi DJ- k ?

VN: Haha, de örülök, hogy ezt megkérdezted! Sokaknak nem lesz szimpatikus, amit most mondok, de szerintem az alapvető különbség, hogy külföldön a DJ-k tisztelik egymást, elismerik a másik munkáját.  Magyarországon ez nem általános. Sőt! Itthon inkább az jellemző, hogy az emberek pénzért BÁRMIRE képesek. Ez vicc…. Igazán példát vehetnénk a külföldi DJ-kről… Itthon mindenki ebben is csak a pénzt látja.. Ha kell, pénzért bármilyen stílust játszik, csak ezzel az a gáz, hogy a minőség rovására megy. Ennyi erővel járhatna a DJ-k többsége egy pendrive-val is fellépni, nem?

Ne feledjétek: Nonick.N-t legközelebb a Club La Plage-ban láthatjátok, ahol egy fergeteges bulival készül Nektek!

Időpont: 2017. május 6., 22.00

Helyszín: Club La Plage, Új Udvar (Terasz – II. emelet), Bécsi út 38-44., III. kerület Budapest

Nonick.N elérhetőségei:

Facebook
SoundCloud

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..