FLYERZ REVIEW

MR. BUSTA: „Azt a vonalat kell képviselni, ami szívből jön!”

Mr Busta interjú Bella Brigivel 2015 december 14-énMr Busta interjú Bella Brigivel 2015 december 14-én

Nem szerettem volna szokványos interjút. Valahogy nem is illett volna Mr. Bustához. Ezt ő is így gondolta, mert három óra alatt az előre felírt kérdéseimből kettőre sikerült válaszolnia, ellenben megszülettek azok a kérdések és azok a válaszok, amik spontaneitásban, szókimondásban és őszinteségben nem szenvednek hiányt. Íme egy rendhagyó beszélgetés Mr. „Mutatom a fukkot”-tal.

26 éve jelent meg az első lemezed.  Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy előadó ennyi ideig a pályán tudjon maradni?

Pénz! Nagyon sok pénz! Nem szokás ezt így kimondani. És persze kitartás, erős rajongótábor, a barátaid támogatása, alázat a műfaj iránt, amit képviselsz. Az újakban ez egyáltalán nincsen meg, de a régiekben is kevés. Ahogy egy kis bevétel áll a házhoz, megcsapja őket a pénz szele, és rögtön elkurvulnak.

Tiniként rengeteget hallgattam az Isten hozott a földi pokolban számotokat, nekem abszolút a kedvencem volt. Neked melyik a kedvenc szerzeményed önmagadtól? 

Megtisztelő, hogy a kedvenced volt. Kam’, mi? (Nevet). Nem igazán tudnám megmondani, hiszen ’92-től írok dalokat. Minden témában és kategóriában vannak olyanok, amik emlékezetesek maradtak. Amik személyesre sikerültek, és mély a mondanivalójuk az pl. a Soha, a Tűzben edzett férfi, a Senki nem tudhatja, az Egyet kívánhatnék vagy kicsit később a Majd megérted és az Anyám mindig mondta. De kiemelném a Ha ma este meghalok című dalom, érdemes a refrénjét meghallgatni, főleg annak, akinek van gyereke. Az én személyes kedvenceim nem ugyanazok, mint a közönségnek, de mindig a nép dönti el, hogy egy zene sláger lesz vagy nem.

Akkor van olyan zenéd, amit direkt slágernek írtál, de neked különösebben nem is tetszett?

Volt egy korszakom, ami tanulságos volt számomra, konkrétan az elmúlt 3-4 év. Bekebelezett a gépezet. Rengeteg olyan projektem volt az új könnyűzenei kiadó kapcsán, ami miatt sok „őskori” rajongót vesztettem el, például azért, mert nem káromkodtam. Elég későn kapcsoltam, sok mindent beáldoztam, többek között a magánéletemet. Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy ne hagyják magukat elveszni! Azt a vonalat kell képviselni, ami szívből jön!

Ha már a régebbi korszakoknál tartunk… A Ha majd ott tartotok klipjében lévő fehér öltönyt valaki rád adta, vagy magadtól volt ilyen kifinomult ízlésed?

Ilyenkor szokták azt mondani, hogy a vesémben éreztem ezt a kést (nevet). Hát figyelj, én azt hittem, hogy az akkor tök menő volt. Vagyis úgy gondoltam, ki a f@sz az, aki rapperként zakót vesz fel. Kontraszt volt köztünk, a spanom nem volt hajlandó ilyeneket hordani. Szerintem egyébként a fehér öltöny, fehér lenvászon nadrággal és fekete cipővel mindent visz, a mai napig is vasárnap néha ebédhez felveszem. Engem mindig akkor szerettek a legjobban, amikor szarul néztem ki. Amikor fel voltam vizesedve és lógott a hasam, senki nem szólt. Most, hogy lejárok bokszolni, persze lefogytam. Nekem jobban tetszik, a pillangót is jobban pörgetem.

(Itt jött el az a rész, amikor VV Éváról kezdtünk beszélgetni és a Csakapénzembe estél bele kulisszatitkairól, de megígértem, nem írom le, csak pár év múlva…)

Jó ez a bomber és táska rajtad. Támogatnak vagy alapból szereted őket?

Volt róla szó, amikor más volt a tulajdonos. Sok kört kell futni a szponzorációkkal, főleg nekem. De én komolyan nem értem a marketingeseket. Naponta 150-en kérdezik meg, hogy hol vettem a pólóm, a kabátom, te is észrevetted, akkor el kéne tőle már tekinteni, hogy ki a szélsőséges. Mert olyanokat támogatnak, akiknek egy Facebook poszton van 10-15 lájkjuk, ez semmit nem hoz a cégnek. Közben nekem már lassan kollekciót csináltathatna az Alpha.

Az RTM lassan 8 éves, a Money Maker is több éve ott van a zenei palettán. Mi a helyzet a srácokkal? Kik a tagok jelenleg?

Hú, ezt nem tudom, vagyunk vagy tízen. Nézd ki a Wikipédiából! Tényleg 8 éve működik az RTM, és sosem gondoltam volna, hogy ekkora brand lesz belőle. Több százan keresnek meg naponta, 3-4 hónap alatt akarnak sztárok lenni, minden hirtelen kell. Ettől függetlenül nem zárkózom el, mindenkinek áll a zászló, mindenkinek visszaválaszolok. Mondjuk, ha olyat küldenek, amit öt másodperc alatt kikapcsolok, arra az a válasz, hogy nincs válasz. Küldetéstudatom van, aki olyan, az elé szerződést fogok tenni. Pár arcon kívül nem volt olyan ember a szakmában, akinek ne vettem volna részt a karrierjében, tehát nagyképűen hangzik, de én vagyok a magyar rap zene. Éppen ezért nagyon szigorú feltételekhez kötöm, hogy kivel foglalkozom.

Az AK26-tal már nem. Mi a véleményed Hiro kirohanásáról?

Az AK26-tal 2020-ig érvényes szerződésben állunk. Jogi útra terelték, ami nagyon amatőr hozzáállás. Nem ellenségeskedni szeretnék, hanem a beletett sok-sok milliómat viszontlátni. Így senki nem léphet ki egy kiadó szárnyai alól. Egy határozott időre szóló szerződésről beszélünk, amiben feketén-fehéren le van írva, hogy a tartalom-elhelyezés, tehát a YouTube feltöltés joga engem illet. Ebből kiszállni nem lehet, maximum felrúgni. Én meg akartam egyezni, Hiroban semmi félelemérzet nincsen, tehát ha ő úgy gondolja, találkozunk a bíróságon!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .