Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Működő tippek szúnyogok ellen – hogy kedvedre élvezhesd a nyarat

dad and son use mosquito spray.Spraying insect repellent on skin outdoordad and son use mosquito spray.Spraying insect repellent on skin outdoor.

A magas vízállás és az utóbbi néhány hónap nagy esőzései miatt hihetetlen sebességgel szaporodtak el a szúnyogok, aminek köszönhetően most ezrével rajzanak és okoznak kellemetlenséget a lakosság számára. Mindenki próbálja megtalálni a megfelelő megoldást a vérszívók ellen. Ebben a cikkben bemutatunk néhány működő ötletet.

Bár már a magas vízállás visszavonult, a megnövekedett szúnyogpopuláció miatt egy kisebb katasztrófát hagyott maga után. A lápos, vizes és iszapos vidékeken a tavalyinál is több szúnyoglárva kelt ki, és felnőve még a zsúfoltan beépített nagyvárosokban lakók életét is megkeserítik. Az infrastruktúra rendszeresen végez levegőből és földről irtást, de ennek ellenére vannak olyan területek az országban, ahol egyszerűen nem lehet kimenni a kertbe, mert még a szúnyogriasztó spray használata ellenére is támadnak a rovarok.

Bizonyos példányok a megszokottnál fájdalmasabb és nagyobb csípést hagynak maguk után, ami leginkább a gyermekeknek okoz gondot, de a felnőttek is küszködnek. Szerencsére az ilyen jellegű szúnyogcsípések nem okoznak betegséget, csak nagyon ritkán hallani egy-egy ezzel kapcsolatos problémáról.

Mindenesetre az árnyékban való tartózkodás vagy az esti kintlét nemcsak vidéken, de a városokban is nehézkes, ezért érdemes bevetni néhány trükköt a szúnyogok ellen.

Alkalmazz szúnyoghálót a szellőztetés miatt

Az otthonokban a legtermészetesebb és a legegyszerűbb megoldás az, ha nem engeded be a szúnyogokat oda, ahol napi szinten tartózkodsz, dolgozol vagy alszol. A napközbeni és az esti szellőztetés során csak azokat az ajtókat, ablakokat nyisd ki, amelyekre már előzőleg felszereltél szúnyoghálót. Ezek a dolgok már nagyon sok különböző méretben és színben kaphatóak, illetve lehetőség van függönyként lógó változat, mágneses és öntapadós szúnyogháló megvásárlására is. Divatos megoldás lehet még az ágy köré emelt baldachin is, ami egyrészt dupla védelmet biztosít a rovarok ellen, másrészt romantikus hatást kelthet. Ne feledkezz meg a babakocsit, gyerekágyak és a háziállatok alvóhelyének biztosításáról sem.

11209068 – mosquito sucking human blood

Illóolajokkal a szúnyogok ellen

Ha nem kedveled a vegyszereket, természetes módon is védekezhetsz a rovarok ellen. A szúnyogok kifinomult szaglással rendelkeznek, azaz léteznek olyan illatok, melyek elijesztik őket. Ilyen lehet például a levendula, a narancs, a citrom, a szegfűszeg, a borsmenta vagy a rozmaring. Ezek az illatok apró üvegekben bármelyik drogériában kaphatóak, amiket aztán lámpaolajokba, gyertyákba vagy párologtatókba tehetsz a nagyobb hatékonyság érdekében. Fontos észben tartani, hogy ezeket tömény formátumukban nem szabad a bőrre alkalmazni, viszont bázisolaj vagy alkohol segítségével már házi készítésű szúnyogriasztó krémként jól működhetnek.

Az ablakokba érdemes szúnyogriasztó hatású növényeket ültetni, de vannak olyanok, akik csak egy citrus gyümölcsöt tesznek a nyílászárók környékére, amit aztán megszórnak szegfűszeggel. Hatékony módszer lehet még az, ha kiöntesz egy tálba néhány deciliter almaecetet. Ez ugyanis magához vonzza, majd csapdába ejti a szúnyogokat.

Ezeket vesd be a kertben

A lakásban a fent említett tippek és trükkök jól jöhetnek, de a kertbe, az árnyékba kimenve a praktikák hatása nem érvényesül. A nyugodt üldögéléshez ezért érdemes beszerezni néhány barkácsboltban kapható fáklyát. Ezek nem csupán a szúnyogokat riasztják el, de megfelelő hangulatot tudnak teremteni az esti beszélgetéshez. Ajánlott még kihelyezni olyan szúnyogriasztó növényeket, mint a rozmaring, a dohány, a citromillatú muskátli, a macskamenta vagy a körömvirág.

53864657 – realistic mosquito with insect repellent spray in dengerous diseases prevention concept vector illustration

Egyéb alternatív megoldások

Ha az interneten kutakodsz, rengeteg alternatív megoldásra lehet bukkanni. Több fajta működő házi módszer is létezik a szúnyogok elriasztására, ilyen például a diófa vagy gesztenyefa levelének kifőzése, amit aztán kiöntenek egy tálba. Valaki pedig a fokhagyma hasznosságára esküszik. Hatékony lehet még a füst is, legyen szó tábortűzről vagy füstölőről.

Érdemes még megemlíteni az elektromos szúnyogriasztó lámpát. Használata leginkább éjszakára ajánlott, hiszen a berendezés éjszakai fényként is funkcionálhat. Annyi a teendőd, hogy minden további fényforrást kikpcsolj a lakásban. Az eszközt a legtöbb esetben USB-vel tudod csatlakoztatni, a szúnyogriasztó lámpa ezt követően azonnal működésbe lép. A fénye segítségével magához vonzza a vérszívókat, majd a felszerelt ventilátor beszippantja ezeket. A tároló doboz egyszerűen tisztítható egy száraz ronggyal.

A fent említett tippek és trükkök sajnos nem biztosítanak teljes védelmet a rovarok ellen, ezért érdemes azokat keverve alkalmazni. Fokozottan figyelj oda a gyermekek és a háziállatok védelmére.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..